Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 7. října 2024 v 7:00
Čas čtení 0:53
Karolína Uličná

Muž našel ve sklepě na první pohled obyčejný obraz. Na zadní straně však objevil podpis Picassa

ZAJÍMAVOSTI UMĚNÍ
Uložit Uložené

Obraz našel už v roce 1962 ve sklepě vily a roky mu visel zavěšený v kuchyni. Podle odhadu může mít hodnotu přes 150 milionů korun.

Italský obchodník Luigi Lo Rosso trávil dny prohledáváním opuštěných domů a skládek. Snažil se najít nějaký „poklad“, který by mohl prodávat v rodinné zastavárně v Pompejích v Itálii.

Doporučeno
Vědci přišli se šokujícím zjištěním o van Goghově nejslavnějším obrazu. Zachytil na něm jev, na který se přišlo až po 100 letech Vědci přišli se šokujícím zjištěním o van Goghově nejslavnějším obrazu. Zachytil na něm jev, na který se přišlo až po 100 letech 19. září 2024 v 12:00

V roce 1962 našel ve sklepě vily na nedalekém ostrově Capri srolované plátno s asymetrickým obrazem ženy. Lo Rosso obraz zarámoval do levného rámu a daroval manželce.

Jelikož se jí nezdálo, že by byl vhodný k prodeji, zavěsili ho v rodinném domě. Obyčejný obchodník tak měl ve své jídelně zavěšený obraz, který později skončil v jejich vlastní restauraci.

Zpočátku si myslel, že se jedná o obyčejný obraz. Podle několika odborníků se však jedná o dílo slavného Pabla Picassa a obraz by se mohl prodat za miliony, informovala stanice CNN. Olejomalba na plátně zobrazuje Picassův asymetrický styl ženy v modrých šatech s červenou rtěnkou.

Picasso
Zdroj: TASR/AP Photo/Antonio Calanni

Umělecké dílo je od roku 2019 uzamčeno v Miláně a uloženo v trezoru. Podle odhadu může mít obraz hodnotu přes 150 milionů korun. Grafoložka Cinzia Altieri minulý měsíc potvrdila pravost Picassova podpisu pro dědický soud v Miláně: „Není pochyb, že ten podpis je jeho.“

Aktuálně však není potvrzeno všemi stranami, zda je obraz skutečně z dílny španělského umělce. O celý průběh ověřování obrazu se stará syn obchodníka, Andrea Lo Rosso. Ten ho v případě jeho originality chce vydražit a prodat na počest svého otce, který chtěl, aby byl obraz certifikován a prodán.

Domů
Sdílet
Diskuse