Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je PR zpráva společnosti TOP OFFICE.
dnes 11. října 2024 v 9:30
Čas čtení 1:58
Sponzorovaný obsah

Udržitelná kancelář: Praktické kroky ke snižování dopadu na životní prostředí

Udržitelná kancelář: Praktické kroky ke snižování dopadu na životní prostředí
Zdroj: Freepik / shurkin_son
ZAJÍMAVOSTI UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Možná se to na první pohled nezdá, ale kanceláře jsou poměrně náročné na zdroje – od spotřeby energie a papíru až po produkci odpadu. Jak tedy vytvořit udržitelnou kancelář, která minimalizuje dopady na životní prostředí a podporuje zdravější pracoviště?

Podívejme se na konkrétní kroky, jak mohou zaměstnanci i zaměstnavatelé přispět k šetrnější kancelářské kultuře.

1. Zelené kancelářské návyky zaměstnanců

Jedním z klíčových prvků udržitelné kanceláře je změna každodenních návyků zaměstnanců. Malé kroky mohou přinést velké výsledky.

  • Minimalizujte plýtvání papírem. V dnešní digitální době je snadné snižovat spotřebu papíru. Dokumenty lze uchovávat v cloudových úložištích a prezentace promítat digitálně. Pokud je tisk nezbytný, preferujte oboustranný tisk a používejte recyklovaný papír.
  • Recyklujte a třiďte odpad. Vytvořte jednoduchý systém třídění odpadu s jasně označenými koši. Ujistěte se, že zaměstnanci vědí, co a jak třídit. Recyklace nejen snižuje množství odpadu, ale také šetří suroviny.
  • Naučte se vypínat elektroniku, když ji nepoužíváte. Nastavení zařízení na režim spánku a vypínání světel v nevyužívaných prostorách výrazně snižuje spotřebu energie.

2. Role zaměstnavatele v podpoře udržitelnosti

Chování a přístup zaměstnanců hraje významnou roli v cestě k udržitelnější kanceláři, ale skutečné změny často závisí na tom, jak zaměstnavatelé nastaví prostředí a podporu.

Doporučeno
8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 17. září 2024 v 7:00

Vybavte kancelář úspornou elektronikou. Dbejte na LED osvětlení, které má delší životnost a spotřebovává méně energie. Používejte úsporné spotřebiče s nízkou spotřebou vody a elektřiny, jako jsou myčky nádobí, ledničky, rychlovarné konvice a v případě elektroniky monitory, stolní počítače či notebooky, stolní lampy aj.

Podpořte práci na home office. Práce z domova nebo hybridní modely práce výrazně snižují spotřebu energie v kanceláři, a zároveň omezují uhlíkovou stopu spojenou s dopravou. 

Motivujte zaměstnance využívat udržitelné dopravní prostředky. Příkladem je zbudování kolárny pro cyklisty nebo podpora spolujízdy mezi zaměstnanci (společné vyjížďky po práci přímo z místa kanceláře). Některé firmy dokonce nabízejí nabíječky pro elektromobily.

kancelář, práce na počítači
Zdroj: Freepik / freepik

3. Ekologické kancelářské vybavení

Výběr kancelářského vybavení má také vliv na udržitelnost celé kanceláře. Při zařizování nové kanceláře se zkuste poohlédnout po kancelářském nábytku z udržitelných materiálů nebo obnovitelných zdrojů. Např. recyklovaný plast, bambus nebo dřevo z certifikovaných zdrojů jsou ekologicky šetrné možnosti. Případně využijte služeb architekta, nebo designera, který má přehled a pomůže vám s požadavkem na udržitelnější vybavení kanceláře.

Mezi vybavení řadíme i kancelářské potřeby, proto se zaměřte na sešity, tužky nebo složky, které jsou vyrobeny z recyklovaného papíru. Podpoříte tím cirkulární ekonomiku.

4. Zlepšete kvalitu vzduchu v kanceláři

S ekologií se úzce pojí kvalitní ovzduší, jenž v kanceláři zlepšuje pracovní prostředí a zdraví zaměstnanců.

Skvělými čističi vzduchu jsou rostliny, které zlepšují kvalitu vzduchu tím, že filtrují škodliviny, ale také zpříjemní a zútulní kancelář. Dejte si ale pozor na druh rostliny, ne všechny vám s ovzduším pomohou. Výbornými čističkami vzduchu jsou např. tyto pokojovky: lopatkovec, tchýnin jazyk, aloe vera, fíkus či filodendron, monstera a mnoho dalších.

Doporučeno
Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet 29. července 2024 v 7:00

Moderní budovy často disponují moderní vzduchotechnikou, která dokáže filtrovat a udržovat kvalitní vzduch v kanceláři. Pokud teprve hledáte vhodné místo pro kancelář, tak se na to při výběru zaměřte.

5. Podporujte zdravý a udržitelný životní styl zaměstnanců

Zkuste se zaměřit na zdraví a pohodu zaměstnanců, kterou můžete ovlivnit díky potravinám, které pochází z kvalitních bio zdrojů. Zajistěte prostor, kde si budou moci zaměstnanci odpočinout a načerpat síly – vybavte pro tento účel relax zónu, jejíž součástí může být i stolní fotbálek či šipky.

Domů
Sdílet
Diskuse