Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 23. října 2024 v 8:31
Čas čtení 0:39
Veronika Ábelová

Studie ukázala, že kočky poznají hlas svého majitele. Ale často ho prostě ignorují

Studie ukázala, že kočky poznají hlas svého majitele. Ale často ho prostě ignorují
Zdroj: Pexels/Michael Sum
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCÍ MAZLÍČCI
Uložit Uložené

Máš doma kočku a máš pocit, že tě neposlouchá? Podle japonské studie tě s velkou pravděpodobností dobře slyší a dokonce rozezná i tvůj hlas. Jenom ho prostě ignoruje...

Vědci z Tokijské univerzity pouštěli kočkám nahrávky hlasů jejich majitelů i cizích lidí a ukázalo se, že zvířata na hlas svých majitelů reagují výrazněji. Přestože kočky hlas svých majitelů poznaly, často nevykazovaly žádnou fyzickou odezvu. Zdá se, že se své majitele občas rozhodnou ignorovat.

Jak uvedl magazín Filipino Times, cílem studie bylo porozumět kočičímu chování prostřednictvím nahrávek. Výzkum byl provedený celkem na dvaceti kočkách a každé z nich byla puštěna nahrávka jejího majitele či majitelky, jak na ně mluví roztomilým hlasem. Následovaly tři nahrávky cizích lidí.

Doporučeno
KVÍZ: Za co nebo koho jít na Halloween? Pomůžeme ti se rozhodnout KVÍZ: Za co nebo koho jít na Halloween? Pomůžeme ti se rozhodnout 22. října 2024 v 13:05

Vědci při poslechu pozorovali reakce koček jako jsou pohyby hlavy a uší, škubání tlapek, pohyby ocasu nebo rozšíření zornic. Výsledky ukázaly, že kočky reagovaly výrazněji na hlas svých majitelů. Ve většině případů se ale neobtěžovaly vstát nebo udělat nějaký větší pohyb. Vědci to připisují evoluční historii koček, která trvá přes devět tisíc let.

Kočky se totiž podle vědců na rozdíl od psů vyvinuly ve společnosti tak, aby nemusely poslouchat příkazy. Kvůli tomu nikdy nebudou mít stejnou schopnost reagovat jako psi.

Domů
Sdílet
Diskuse