Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2015 21:10
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Dokázal bys přistát s raketou Elona Muska? Díky návykové hře to můžeš zkusit klidně hned!

TECH
Uložit Uložené

SpaceX Falcon 9 Lander je webová hra, ve které si může každý zdarma vyzkoušet, zda by dokázal přistát s raketou společnosti SpaceX uprostřed Atlantiku.

Problematika znovupoužitelných raket aerokosmické společnosti SpaceX dělá v poslední době jejímu šéfovi Elonu Muskovi tak trochu vrásky na čele. V dubnu (apríl) letošního roku zveřejnil video třetího pokusu své firmy přistát s raketou na plovoucí plošině v Atlantiku – pokusu, který skončil explozí. A právě série neúspěšných přistání jako je například právě toto se stala inspirací pracovníků výzkumné laboratoře MIT Media Lab sídlící v americkém státě Massachusetts, kteří následně vytvořili 8bitovou hru pojmenovanou SpaceX Falcon 9 Lander, ve které si může kdokoliv náročnost takového přistávání vlastnoručně vyzkoušet.

Snímky z nepovedeného přistávání v Atlantiku

Dokázal bys přistát s raketou Elona Muska? Díky návykové hře to můžeš zkusit klidně hned!

Hráč se v ní ujme kontroly nad přistávací raketkou Falcon 9 a má za úkol ji bezpečně dopravit na plošinu. Její jednoduché ovládání (šipkou nahoru se zpomaluje klesání, šipkami do stran se raketa naklání, mezerník mění úroveň) kontrastuje s náročností tento na první pohled snadný úkol splnit, mně osobně to napoprvé zabralo minimálně přes deset pokusů. Při přistávání si musíte hlídat spotřebu základního paliva (fuel) při zpomalování a jednosložkového paliva (monopropellant) při náklonu. Asi si sami dokážete představit, co se stane po jejich úplném spotřebování. Úspěšnost vyžaduje naprosto precizní a jemné dosednutí na plošinu, což může být chvílemi frustrující. Po krátké pauze mi to už ale šlo líp a jako důkaz přikládám screenshot svého nejlepšího pokusu (hráč má v jednom ze zobrazených řádků neustále na očích přehled své úspěšnosti). V komentářích se nezapomeňte pochlubit svým osobním rekordem, třeba se na vás potom SpaceX obrátí s prosbou o pomoc. Pro otestování svých schopností klikej zde

Screenshot jako důkaz. Viz údaj v třetím řádku v levém horním rohu (přistání/exploze)

Dokázal bys přistát s raketou Elona Muska? Díky návykové hře to můžeš zkusit klidně hned!
Domů
Sdílet
Diskuse