Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2015 14:21
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Kličko bude mít s Furym odvetu. Má ještě Ukrajinec šanci na všechny opasky, nebo je získá Wilder, Povetkin či Fury?

SPORT
Uložit Uložené

Čtyři světoví boxeři v těžké váze mají šanci do konce příštího roku získat všech 5 titulů v těžké váze. Bude je nosit právě Ukrajinec?

Určitě je mezi vámi několik takových, jako já. Máme rádi box, rádi se na něj díváme, ale soustředíme se pouze na ty nejočekávanější zápasy nebo prostě ingorujeme většinu duelů. Osobně jsem nevynechal klíčkové zápasy za posledních pár let, ničím jiným se ale velmi chlubit nemůžu. I pro takové lidi jsem připravil dnešní článek, ve kterém si řekneme, co bude následovat po posledním víkendu a kdo se nejblíže popere o všech 5 opasků v těžké váze.

Máme za sebou mimořádný a historický zápas. Vladimír Kličko podlehl na body jednohlasně Tysonovi Fury v sobotu v Dusseldorfu a přišel tak o všechny své cenné opasky. Fury je tak novým mistrem, avšak stále se nemůže pyšnit, stejně jako Vladimír, titulem Undisputed Boxing Champion. Nebudeme chodit kolem horké kaše, kdyby nebylo bratrského slibu Kličkových, který dali matce ohledně toho, že spolu nikdy nenastoupí do ringu, už dávno by jeden z nich měl na sobě všech 5 opasků (WBA, WBO, WBC a IBF + IBO). Vitalij se již nějaký ten pátek věnuje politice a jeho někdejší pás WBC dnes drží Deontay Wilder. Abych to ale upřesnil, například takové WBO vzniklo až v roce 1988 a od té doby se ještě nikomu nepodařilo vlastnit všechny hlavní opasky. Komu se to podaří příští rok, navždy vstoupí do historie. A pokud by to byl Kličko, který spolu s bratrem jistý čas vyrůstali a učili se i v bývalém Československu, já osobně bych byl velmi nadšený.

Kličko bude mít s Furym odvetu. Má ještě Ukrajinec šanci na všechny opasky, nebo je získá Wilder, Povetkin či Fury?


Ten nedávno prohlásil, že chce všechny opasky, a tak koncem příštího roku jednoznačně bude bojovat proti Vladimiru nebo Tysonovi. Proč právě proti Vladimiru, protože ten své opasky ztratil? Inu, ve smlouvě s Tysonem byla i klauzule o odvetě v případě Ukrajincovy prohry, takže můžeme očekávat, že se dočkáme někdy v dubnu/květnu. Ledaže by Tyson chtěl předtím ještě jeden zápas. Pokud by však tituly obhájil, šel by koncem příštího roku proti Wilderovi, kde by o opasky mohl přijít a Klička by tak čekala náročná cesta za získáním všech ocenění. Wilder ale ještě v lednu vyráží se zatím neznámým soupeřem, avšak již na jaře se postaví proti Rusovi Alexandrovi Povetkinovi, který v profesionální kariéře prohrál pouze jednou. Ano, hádáte správně, bylo to právě s Vladimirem před dvěma lety a myslím, že všichni máme tento zápas ještě v paměti. Kdo se tedy koncem příštího roku může poprat o všechny opasky?

  1. Alexander Povetkin v případě, že porazí Deontaya Wildera
  2. Deontay Wilder v případě, že porazí Povetkina
  3. Tyson Fury v případě, že obhájí opasky v odvetě proti Kličkovi
  4. Vladimir Kličko v případě, že znovu získa opasky od Furyho a dohodne se na zápase s Wilderem
  5. Někdo úplně jiný, kdo by mohol porazit Wildera a vyzvat vlastníka zbylých opasků

Fury si v sobotu tituly jednoznačně zasloužil, i když se svou psychologickou hrou mnoha lidem zhnusí. Je však potřeba jeho kvality uznat a těšit se, že konečně nastal ten zlom. Buďto bude ten boj o opasky zajímavější, nebo se Kličko vzchopí a v dalších zápasech ukáže, proč byl 11 let neporažený a proč je nekorunovaným králem 21. století. Každý by se potěšil, kdyby místo taktizování předvedl konečně pořádný box, protože má všechny předpoklady k tomu, aby svého soupeře roznesl. V odvetě už nemá co ztratit, naopak, může získat vše zpět, a tak čekáme, že to bude stát za to. Zatím se ale neví, kdy přesně se jí dočkáme a co bude následovat. Je však možné, že koncem příštího roku zde budeme mít šampiona vlastnícího všechny pásky v těžké váze. Samozřejmě, mohou nastat komplikace, Povetkin může porazit Wildera a nebude mít zájem vyzvat někoho z dvojice Kličko / Fury, ale to je nejméně pravděpodobná možnost. V každém případě, Kličko by si měl pospíšit.

Kličko bude mít s Furym odvetu. Má ještě Ukrajinec šanci na všechny opasky, nebo je získá Wilder, Povetkin či Fury?

Wilder na kontě 35 vítězných zápasů, z toho 34 K.O. a žádná prohra, to jsou statistiky, při kterých zbystří pozornost i ten největší ignorant. "The Bronze Bomber", jak zní jeho přezdívka, srovnatelnou výšku i rozpětí rukou jako Ukrajinec. Mnoho odborníků i fanoušků ho pasuje za boxera, který přeruší dominanci Dr. Steelhammera. Navíc je momentální držitel nejhodnotnějšího opasku - WBC, který dlouhá léta vlastnil Vitalij Kličko. Spekuluje se, že lednovým soupeřem bude někdo z dvojice Szpilka / Glazkov, takže by mohlo jít o další pozoruhodný zápas. Více o něm a o boxerovi, kteří měli v očích kolegy Phariho Vladimíra porazit, se dočtete zde. Kdo je vaším favoritem pro zisk všech 5 titulů?


TOP 10 světového ratingu v těžké váze

1. Tyson FURY (25-0-0, 18 KO) 1069 bodů – 27 let (WBA super, WBO, IBF a IBO)
2. Wladimir KLIČKO (64-4-0, 53 KO) 970 bodů – 39 let
3. Alexander POVETKIN (30-1-0, 22 KO) 702 bodů – 36 let (Stříbrný WBC)
4. Deontay WILDER (35-0-0, 34 KO) 567 bodů – 30 let (WBC)
5. Kubrat PULEV (21-1-0, 11 KO) 547 bodů – 34 let
6. Vyacheslav GLAZKOV (21-0-1, 13 KO) 538 bodů – 31 let (USBA)
7. Malik SCOTT (38-2-1, 13 KO) 381 bodů – 35 let
8. Erkan TEPER (15-0-0, 10 KO) 369 bodů – 33 let (EBU a Interkontinentální IBF)
9. Joseph PARKER (16-0-0, 14 KO) 363 bodů – 23 let (WBO oriental)
10. Antonio TARVER (31-6-1, 22 KO) 353 bodů - 47 let

Domů
Sdílet
Diskuse