Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2016 14:33
Čas čtení 0:00
Jakub P.

Kanye West začíná rok 2016 skladbou Facts, na níž opěvuje své tenisky s adidasem

HUDBA ADIDAS
Uložit Uložené

Yeezy, Yeezy, Yeezy just jumped over Jumpman. Kanye West takto odstartoval nový rok. Znamená to, že SWISH je blízko?

Na jakoukoliv novinku od Kanye Westa jsme loni čekali opravdu nedočkavě, ale nakonec jsme se pomalu smířili s tím, že Yeezus opravdu vydá novou skladbu, případně celé album SWISH, asi až další rok. Když pak Kim Kardashian ohlásila, že začátkem roku 2016 pošle do světa její manžel a dvojnásobný tatínek track Facts, většina fanoušků hip-hopu se už jen ze zvědavosti nemohla dočkat.
 
Píseň s produkcí od dua Southside a Metro Boomin (která je pravděpodobně vytažená nebo inspirovaná tou na skladbě Jumpman od Futurea a Drakea) začíná tradičním Kanye samplem, když 'Ye vysamploval starší song Dirt & Grime. Poté následuje refrén, který jasně prozrazuje, o čem skladba Facts vlastně je: Yeezy, Yeezy, Yeezy just jumped over Jumpman. Skrz dvě sloky opěvuje Yeezy svůj kontrakt s adidasem ohledně tenisek Yeezy Boost. I když nevydal loni album, vynahradil si to zmíněnými botami, které po celém světě spustily pokaždé obrovské šílenství: „I ain't dropped the album but the shoes went platinum.“ Na druhou stranu, takový úspěch nejvíce zasáhl největšího rivala adidasu, Nike, kterému Yeezus posílá kromě refrénu několik odkazů, včetně coveru připomínajícího logo Jumpmana.

I done talked a lot of shit but I just did the numbers.

Kanye West začíná rok 2016 skladbou Facts, na níž opěvuje své tenisky s adidasem

Kromě referencí k adidasu a Nike však Kanye do skladby zařadil i jiné řádky. Vícekrát zmínil své ranty, které přicházejí dost spontánně a pokaždé se v nich objeví nějaký vtipný a zajímavý výrok, připomíná i kandidaturu na prezidenta USA v roce 2020 a chválí aplikaci Kimoji od Kim Kardashian, která prý vydělává za minutu milion dolarů: „Plus Kimoji just shut down the app store, uh!/And we made a million a minute, we made a million a minute. Skladba Facts je zakončena pěknými bary vyjadřujícími úctu zesnulému DJ Timbuck2, který byl Yeezyho kamarád a v prosinci zemřel na rakovinu ve věku 34 let. Zda uvidíme tuto skladbu, na níž 'Ye projevil své rapové já, na desce SWISH, není zatím známo.

Pro více informací ze světa rapu sleduj Raporter 

Domů
Sdílet
Diskuse