Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2016 20:07
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Technologická revoluce: Vědcům se podařilo vytvořit materiál, který přemění čočky na displeje

TECH
Uložit Uložené

Umíte si představit, že vám vaše kontaktní čočky poskytnou zobrazovací kapacity jako smartphone nebo tablet? Ne, tentokrát už nejde o sci-fi, ale o realitu.

Neustálý vývoj spotřebitelských technologií a z toho vyplývající miniaturizace v blízké budoucnosti ovlivní téměř všechny věci kolem nás. A výjimkou nebudou ani diskrétní čočky, které nosíme místo dioptrických brýlí přímo na našich očích. Vědcům z prestižní australské univerzity se totiž podařilo zhotovit extrémně tenký polymer s vodivými vlastnostmi, jehož prostřednictvím chtějí pokrýt jejich průhledný povrch a přeměnit jej tak na displej, kde se mohou uživateli zobrazovat užitečné informace, například z bezdrátově propojeného mobilního zařízení v jeho kapse. Tento způsob by proto eliminoval potřebu vytahovat smartphone za účelem kontroly čerstvých notifikací o zmeškaných telefonních hovorech, přijatých e-mailech či krátkých textových zprávách.

Jde o takzvaný vodivý polymerový film s rozměry v nanometrech, takže si za normálních okolností ani vůbec nevšimneme, že nám na kontaktní čočce něco přibylo. Cílem vědců bylo vyhotovení takového materiálu, který by při používání vůbec nepřekážel a ani žádným způsobem neškodil zdraví člověka. A protože jsou oči velmi citlivým orgánem, náročnost vývoje musela dosahovat celkem vysoké úrovně. Web University of South Australia píše, že raný prototyp speciálního vodivého materiálu umožní výrobcům integrovat miniaturní elektrické obvody, které nemají potenciál způsobit uživateli jakékoliv problémy. „Tato revoluční technologie může poskytnout jednu z bezpečných metod při sbližování lidí s jejich inteligentními zařízeními.“

Technologická revoluce: Vědcům se podařilo vytvořit materiál, který přemění čočky na displeje

Něčeho podobného se vědcům z institutu australské univerzity (Future Industries Institute) podařilo dosáhnout již v minulosti, polymerový film o tloušťce menší než vlas člověka byl však tehdy určen pro plastová zpětná zrcátka do osobních automobilů. S dalším postupem vývoje tak dokázali dosáhnout ještě většího úspěchu, z čehož nakonec vznikl polymer, který je již tentokrát kompatibilní i s biologickým materiálem, tedy s naším tělem. Na projektu navíc spolupracují s populárním výrobcem čoček ze Spojeného království. Ten by se měl chopit fyzické realizace, pokud už bude samozřejmě vše důkladně připraveno na dennodenní používání.

„Vždycky jsme věděli, že naše technologie mají potenciál ve více směrech. A teď se nám podařilo prokázáním schopnosti vyrobit bio-kompatibilní, vodivé nano polymery pro kontaktní čočky, zrealizovat krok vpřed.“

Další velká výhoda spočívá i v umožnění integrovat do obvodu různé senzory, které by dokázaly sledovat aktuální zdravotní stav uživatele v reálném čase a údaje pak odesílat prostřednictvím bezdrátové konektivity přímo do speciální aplikace v chytrém telefonu nebo tabletu. Pokud se k nim dostane lékař, může pacientovi určit diagnózu, aniž by musel osobně navštívit jeho ordinaci. S podobným nápadem přišel ještě dříve internetový gigant Google, kde chtěl diabetikům za použití takzvaných inteligentních čoček sledovat hladinu glukózy v krvi (glykémie) bez bolestných vpichů jehly. Využití je proto mnohem více. Vše záleží jen na tom, jaký hardware se při výrobě použije. Čím více senzorů, tím více funkcí.

Domů
Sdílet
Diskuse