Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2016 13:31
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Farmáři zabili více než 350kilového a 4 a půl metru dlouhého aligátora pár metrů od jejich statku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Když krávy požírá 360kilový aligátor, v USA ho jednoduše zastřelíte.

Když už si myslíme, že nás už žádný další úlovek nemůže překvapit, o slovo se přihlásí Američané. Lee Lightsey, vlastník Outwest Farms v Okeechobee (Florida) si všiml, že něco není v pořádku s jeho stádem krav. Nebyl si jist, zda jde o nového predátora nebo něco jiného, ale pravda na sebe nenechala dlouho čekat. V sobotu 2. dubna se Leemu a lovci jménem Blake Godwin zjevil aligátor, jakého měli možnost vidět tak maximálně ve filmech. Byl obrovský a okamžitě jim bylo jasné, kam mizí Leeovy krávy. Když se k nim přiblížil na asi 6 metrů, neváhali a zastřelili ho. Byl tak masivní, že na jeho vytažení z močálu potřebovali traktor. Pomocí něj ho i drželi ve vzduchu, kde se s ním fotili. Takovýto úlovek máte šanci získat asi jen jednou za život.

Farmáři zabili více než 350kilového a 4 a půl metru dlouhého aligátora pár metrů od jejich statku
Zdroj: Blake Godwin

Zvíře vážilo přes 360 kilogramů a bylo dlouhé více než 4 a půl metruMajitelé farmy s ním plánují chodit po výstavách, hned co ho vycpou. Jeho maso (a že z něj bude nejeden guláš) věnují charitě. Jeho kůže by tedy měla zůstat netknutá a neměla by být využita pro výrobu obuvi, jak by si někteří mohli myslet. Nyní je otázkou, zda bylo nutné zvíře zabít. Možná ho šlo jen odchytit a převézt do zoo, případně by kompetentní přišli s jiným řešením. Opravte mě, pokud se mýlím, ale v některých státech USA je povoleno zabíjet predátory v případě, že ohrožují bezpečnost lidí nebo jejich majetku. Nakonec, státy jako Florida, Georgia, Alabama, Arkansas, Mississippi, Louisiana, Jižní Karolína nebo Texas mají vlastní společnosti lovců krokodýlů. Jejich práci jste párkrát mohli vidět i na kanálu Discovery. V některých oblastech USA se vyskytují úplně běžně, častokrát se zatoulají i k obydlím lidí a nemají problém plavat ve vašem bazénu. Takto velcí aligátoři (ale i menší) si totiž vytvářejí teritorium, kde operují sami, a tak se předpokládá, že se v oblasti žádný další nenachází.

Godwin pro Fox 13: „V močálu jsme našli pozůstatky jedné z krav. Věříme, že je zabíjel v momentě, kdy se chodily napít.“ Godwin chytá predátory už 18 let. Jeho největším dosavadním úlovkem byl také aligátor, akorát o pár desítek centimetrů kratší než tento.

Když se na fotky podíváme, jsme vlastně rádi, že žijeme v Česku a s takovýmito zvířaty nepřijdeme do styku. Vidět toto na zahradě... Pokud byste si náhodou mysleli, že jde o světový rekord, mýlíte se. Největší aligátor, který byl kdy chycen, vážil přes 360 kilogramů a byl o pár centimetrů delší.

Domů
Sdílet
Diskuse