Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2016 10:39
Čas čtení 0:00
Jakub P.

adidas vyčistil oceány a představuje první produkty vyrobené z recyklovaných plastů

MÓDA ADIDAS
Uložit Uložené

Tři pruhy se spojily s organizací Parley for the Oceans a jejich spolupráce přináší první velké ovoce.

Německý gigant adidas ohlásil spolupráci s organizací Parley for the Oceans již dříve, přičemž jejím cílem je vyčistit světový océan od plastových odpadků, které následně projdou recyklací a budou využity k výrobě různých produktů. Po představení několika konceptů a čistících pracích však tři proužky konečně odhalují první komerčně dostupné výrobky - tenisky Ultra Boost Uncaged Parley a fotbalové dresy pro týmy Bayern Mnichov a Real Madrid. Oba jsou vyrobeny z plastů sebraných v oblasti Malediv s cílem zvýšit povědomí o problému znečišťování vod plastickými hmotami, ale také s cílem udělat módu udržitelnější.

adidas vyčistil oceány a představuje první produkty vyrobené z recyklovaných plastů
Zdroj: adidas.sk


Fotbalové dresy vyrobené z oceánských plastů se nesou v jednotných barvách bílé pro Real Madrid a červené pro Bayern Mnichov
. Kvůli unikátnímu dojmu a udržitelnosti jsou do uniformních barev oděné i loga týmů, respektive sponzorů. Při jejich tisknutí byly použity barvy na bázi vody, které jsou neškodné vůči životnímu prostředí. Premiéru si nové dresy odbíjejí již tyto dny (5. 11. 2016) v zápase Bayernu proti TSG 1899 Hoffenheim a 26. 11. 2016 v zápase Realu proti Sporting de Gijón. Dostupné jsou ve vybraných obchodech od 4. 11. 2016, což platí i pro e-shop.

adidas vyčistil oceány a představuje první produkty vyrobené z recyklovaných plastů
Zdroj: adidas.sk

Z tenisek adidas Ultra Boost Uncaged Parley bylo vyrobeno 7000 párů a do prodeje se dostanou někdy v polovině listopadu. Jejich svršek je z 95 % zhotovený z oceánského plastu a zbývajících 5 % je z recyklovaného polyesteru. Z recyklovaných hmot jsou i švy či šňůrky. Designově jsou inspirované vlnami. Každý pár svým způsobem využívá 11 plastových lahví, což je vskutku úctyhodné. Samozřejmě, nesmí chybět ani Boost mezipodrážka, Torsion systém a Continental podrážka z přírodních zdrojů. Aby těch pozitivních informací nebylo málo, tři proužky oznámily, že do konce roku 2017 chtějí vyrobit až 1 milion takových bot.

adidas vyčistil oceány a představuje první produkty vyrobené z recyklovaných plastů
Zdroj: adidas.sk

Aktivity adidasu a Parley for the Oceans popisuje vlastními slovy i Eric Liedtke, člen adidas Group Executive Board: „Toto reprezentuje další krok na cestě adidasu a Parley for the Oceans. Ale nezastavíme se zde. Nyní jsme odhodláni rozšířit naši iniciativu. V roce 2017 vyrobíme 1 milion párů tenisek s využitím Parley Ocean Plastic, a naší hlavní ambicí je zcela vynechat nové plasty ze zásobovacího řetězce.

Doporučeno
Tyhle tři siluety adidas Originals patří mezi ikony streetwearu. Ovládnou i letošní jaro Tyhle tři siluety adidas Originals patří mezi ikony streetwearu. Ovládnou i letošní jaro 2. dubna 2024 15:30

Jeho myšlenku rozvíjí zakladatel Parley for the Oceans Cyrill Gutsche: „Nikdo nedokáže zachránit oceány sám. Každý z nás může v této situaci odehrát nějakou roli. Je to v rukou kreativních společností, aby přišla změna, co se produktů, vadných materiálů a byznysových modelů týče. Konzument může zvýšit poptávku po změně. Ale je to na eko inovativních lídrech jako adidas, aby ta změna nastala. S botou Ultra Boost Uncaged Parley demonstrujeme, co je možné. Je to dokonce více než bota. Je to vlajka, pozvánka, abyste se k nám přidali.

Domů
Sdílet
Diskuse