Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2016 20:05
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Zvláštní zvuk jako z jiného světa trápí severní oblast Kanady. Zvířata kvůli němu dokonce změnila migrační trasy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Záhada z kanadského pobřeží.

Tvrdí to obyvatelé, lovci a i turisté. Nad střední částí převážně ostrovního kanadského teritoria Nunavut se často vyskytuje zvláštní, jemný bzučivý zvuk. Ten je podle lidí mimořádně otravný, naštěstí často zaniká. Celé bzučení začalo v létě a od té doby proběhlo pár amatérských výzkumů. Ty zjistily jen to, že zvuk pravděpodobně pochází z hladiny moře, což situaci příliš nepomáhá - tamní lidé podle jejich slov ještě nikdy nic podobného neslyšeli. Jev se vyskytuje pouze v zálivu Steensby a průlivu Hecla a dosud patří mezi neobjasněné záhady.

Zvláštní zvuk jako z jiného světa trápí severní oblast Kanady. Zvířata kvůli němu dokonce změnila migrační trasy
Zdroj: panoramio.com

Lidé však nejsou jediní, na koho má toto tajemství vliv. Tentokrát totiž velryby a tuleni dokonce změnili své migrační trasy nebo přes průliv plavou mimořádně rychle. Výzkumníci odhadují, že je zvuk zkrátka děsí. Lidem přijde podobný úkaz natolik neobvyklý, že chvíli obviňovali organizaci Greenpeace, která se v dané oblasti aktivizuje. Ta podle obvinění měla umístit speciální sonar, který by živočichy plašil pryč, a tak je chránil před usmrcením při lovu. Greenpeace však všechny dohady popřeli, a tak zůstává záhada zvláštního bzučení nad Kanadou stále nedořešená.

Zpět
Sdílet
Diskuse