Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2016 17:12
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Papírová přilba pro cyklisty? Je recyklovatelná, lehká, levná a dokáže zachránit život

TECH
Uložit Uložené

Menší revoluce v oblasti cyklistiky.

Cyklisté se v naší republice dají rozdělit na dvě skupiny. První z nich by mohli být seskupením lidí dodržujícím dopravní předpisy a jezdících na dobře vybavených kolech se světly, reflexními prvky, kvalitními brzdami a podobně. Druhá skupina (v našem státě je pravděpodobně ve většině) může být zase charakterizována neukázněnými jedinci komplikujícími život na cestách kdekomu, ať už jízdou po chodníku nebo v noci bez řádného osvětlení či zvýraznění. Co však ale nesmí ve výbavě cyklistů chybět? No jednoznačně přilba! Oblíbený, ale mnohými nenáviděný předmět dokáže zabránit větším úrazům hlavy, a proto není na škodu ji na hlavě během jízdy mít.

Jak vypadají klasické helmy víme všichni, ale podívejme se podrobněji na jistou novinku. 29letá studentka Isis Shiffer si dala námahu vytvořit přilbu z papíru, která je mimo jiné také snadno recyklovatelná. Díky svému nápadu se jí už podařilo vyhrát i mezinárodní soutěž s názvem James Dyson Award, kde jsou oceňování lidé s přínosem a inspirací pro budoucí generace v oblasti technologií či inženýrství. Její EcoHelmet má cenu 135 korun, čili by měla být přístupná pro všechny sociální vrstvy. Možná se divíte, jak dokáže papír dopomoci naší hlavě si ji nezranit, ale na důkladných testech jí byly přiřazeny stejné vlastnosti jako u tradičních přileb.

Papírová přilba pro cyklisty? Je recyklovatelná, lehká, levná a dokáže zachránit život
Zdroj: ecohelmet.com
Papírová přilba pro cyklisty? Je recyklovatelná, lehká, levná a dokáže zachránit život
Zdroj: ecohelmet.com

Možná se její produkt jednou v budoucnu ujme a papírové přilby nebudou žádnou výjimkou ani na našich silnicích.

Domů
Sdílet
Diskuse