Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2016 15:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Dánsko dosáhlo významného milníku, v Kodani je více kol než aut

ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA
Uložit Uložené

Důležitý milník pro světovou ekologii.

Dánsko bylo vždy průkopníkem v oblasti ekologie a celkové modernizaci země, příkladem toho je právě i obrovská podpora cyklistické dopravy. V Kodani se právě na tomto poli podařilo překročit významný milník - na cesty denně vyjede více kol než aut. Už desetiletí se vedou podobné statistiky - při zjišťování údajů pomáhá 20 elektronických počítadel a druhořadé jsou lidské zdroje. Za poslední rok se do Kodaně přidalo dalších 35 000 kusů kol, v hlavním městě Dánska jich tak je již 265 700, čímž o kousek předbíhají počet aut - 252 600.

Dánsko dosáhlo významného milníku, v Kodani je více kol než aut
Zdroj: wikimedia/งานของตัว

Cyklistická situace v Dánsku je pro běžného Čecha jen těžko představitelná. Na některých ulicích se nachází více pruhů pro cyklisty než pro auta, vznikají cyklistické zácpy, jsou pro ně speciálně nastavené semafory a nechybí ani vyhrazené nadjezdy, podjezdy či dokonce menší obchvaty. I díky tomu se za posledních 20 let zvýšila dvoukolová doprava až o 68 procent. Aktuálně stojí asi na patnácti procentech, přičemž počet automobilů každoročně klesá o jedno procento. Kodaň je tak skutečně město inovací.

Domů
Sdílet
Diskuse