Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. prosince 2016 9:25
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Technologie mohou zničit planetu. Fyzik Stephen Hawking nezahálí a znovu varuje celé lidstvo

TECH
Uložit Uložené

Po hrozbách přišla řeč i na příčinu.

Před několika dny obletělo celý internet hrůzostrašné varování, ve kterém se říkalo, že pokud naše civilizace v nadcházejícím tisíciletí neodejde ze Země, tak existuje poměrně velká pravděpodobnost jejího zániku. Za touto nepěknou vizí stála žijící vědecká legenda Stephen Hawking a vypadá to tak, že tento příběh ještě ani zdaleka nekončí. Podobné varování už párkrát padla a není tomu jinak ani tentokrát. Kontroverzní teoretický fyzik, který musí kvůli zákeřné nemoci mluvit přes speciální zařízení připevněné na jeho vozíku, publikoval prostřednictvím webu The Guardian celkem zajímavý článek, kde mluví o příčinách toho, co může stát za zmíněným koncem lidstva. 

Jak praví jeho slova, momentálně žijeme ve velmi nebezpečném období, protože nás jako civilizaci ohrožuje několik potenciálních nebezpečí. Jsou to jak důležité environmentální výzvy (epidemie, okysličování oceánů, změna klimatu či přílišná populace), tak i stále pokročilejší technologie, kam patří umělá inteligence i roboti, kteří mnoha lidem už stihli ukrást práci. Podle Hawkinga jsme dosáhli takové technologické úrovně, že dokážeme během okamžiku zničit celou modrou planetu, po které chodíme. Proto je podle něj nezbytné, aby lidé začali spolupracovat a ne mezi sebou vzájemně soupeřit. Stejně tak se musíme přizpůsobit příchodu inteligentních a zároveň fyzicky nesmírně schopných robotů, protože jednou převezmou veškerou manuální práci, a nejen tu. Jelikož bude jejich inteligence neustále rychlejším pokrokem růst, jednou mohou bez jakékoliv srandy nahradit jak obecné doktory, tak i zkušené chirurgy. A jednou zřejmě i vědce.

Technologie mohou zničit planetu. Fyzik Stephen Hawking nezahálí a znovu varuje celé lidstvo
Zdroj: flickr.com

Fyzik Stephen Hawking také podotkl, že ačkoli disponujeme tak mocnou technologií, ze Země zatím odejít a následně kolonizovat jinou planetu ve sluneční soustavě nemůžeme. „Během nadcházejících několika stovek let založíme lidské kolonie mezi hvězdami, ovšem nyní máme jen jednu planetu, takže musíme vzájemně spolupracovat, abychom ji dokázali chránit.

Ještě dříve několik známých jmen z vědeckých a technologických kruhů zveřejnilo dopis, kde se vše točilo jen kolem rizik spojených s dalším vývojem umělé inteligence. Mezi podepsanými tehdy figuroval i CEO společnosti Tesla a SpaceX, vizionář Elon Musk. Momentálně procházíme důležitým zlomem, kdy začíná „Skynet“ ožívat. Tím ale ve skutečnosti bude takzvaný internet věcí (Internet of Things), ke kterému jednou připojíme všechna elektronická zařízení kolem nás, včetně robotů s inteligencí na vyšší úrovni než inteligence jejich tvůrců.

Domů
Sdílet
Diskuse