Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2017 9:49
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Český motorkář na Dakaru zachránil konkurenta, ochránil ho před sluncem a dal mu svou vodu. Nakonec havaroval a musel ze soutěže odstoupit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lukáš Kvapil však svého rozhodnutí zachránit Itala v bezvědomí nelituje.

Český jezdec Lukáš Kvapil se teprve před pár dny pustil do jednoho z největších životních dobrodružství, když se postavil na start závodu Rallye Dakar. Ve své první účasti na prestižní akci se mu docela slušně dařilo, jenže profesionálnímu vojákovi Lukášovi, který působil už i na misích v Afghánistánu či Iráku, vše překazil jeden dobrý skutek a následná nešťastná náhoda. Ještě v úterní etapě si motorkář Lukáš Kvapil při prvním kontrolním stanovišti všiml, že nedaleko něj na zemi leží jeho italský kolega a na první pohled nejevil známky toho, že by se měl ze země i sám zvednout. Lukáš tedy neváhal, sesedl z motorky, a když spatřil, že je Ital Domenico Cipollone v bezvědomí, okamžitě se pustil do podávání první pomoci.

Zdálo se, že to nakonec nebude až tak vážné, protože se mu ho podařilo probrat z bezvědomí, ale Lukáš si uvědomoval, že ho tam nemůže nechat jen tak ležet v rozpáleném písku a v zuboženém stavu. Samozřejmě, že ještě před podáním první pomoci zavolal záchranný tým, ale tomu trvalo až 50 minut, než se na místo konečně dostavil a Lukáš si musel téměř hodinu vystačit jen s tím, co vezl na vlastní motorce. Všechny své zásoby vody věnoval Italovi, který ji potřeboval více než Lukáš, a dokonce si svlékl bundu, aby z ní vytvořil překážku mezi ležícím Italem a pálícím sluncem. Naneštěstí pro něj, Lukáš neměl co pít, a tak si musel vytrpět nejen 40stupňová horka, ale ještě i přežít enormní nedostatek vody. Lukášova úloha však po příchodu záchranářů ani zdaleka neskončila a na místě zůstal až celé tři hodiny, když pomáhal s usměrňováním dopravy a ostatních závodníků. I v dehydratovaném a vyčerpaném stavu si uvědomoval, že pokud chce v Dakaru pokračovat, bude muset sednout na motorku a vydat se do cíle etapy, protože pravidla soutěže jsou v tomto ohledu nekompromisní. Organizátoři by mu sice z výsledného času odečetli tři hodiny strávené pomáháním kolegovi, ale pokud by nepřijel do cíle, mohl by si balit kufry a jít zpět domů.
 
Vyčerpaný, ale stále dostatečně motivovaný Lukáš Kvapil pochopil, že pro svého italského kolegu už udělal vše, co mohl, a tak nasedl zpět na svou motorku a vydal se dokončit etapu. Vše vypadalo docela nadějně, protože Lukášovi se podařilo projet od prvního kontrolního bodu k tomu druhému i přesto, že stav trati se stále více zhoršoval a s příchodem soutěžících kamionů se na ní vytvářely překážky a zákeřná místa, která maličká kola motorek nemají šanci zvládnout. Do cíle mu zbývalo ještě několik desítek kilometrů, když se Lukášovi v celkem vysoké rychlosti na rozbité trati kolo zaseklo v propadlině, kterou dokonale ukrýval uhlazený písek na povrchu a český závodník skončil ještě o něco hůře než jeho italský kolega. Poranil si téměř celé tělo, přičemž nejvíce si to odnesla jeho horní část a utrpěl dokonce i otřes mozku, takže v té chvíli bylo vyloučeno, aby dále pokračoval a svůj stav si ještě zhoršil.

Lukáš tedy rezignoval a byl nucen přivolat si záchranný tým, který ho ošetřil a následně i převezl na ošetření. Lékaři konstatovali, že si jeho poranění budou vyžadovat i operační zákrok, ale Lukáš se chtěl co nejdříve vrátit domů do Česka, kde se již svěří do rukou domácích lékařů a chvíli si bude muset dát od závodění pauzu, aby se jeho stav vrátil do normálu. Navzdory nepříjemné nehodě vůbec nelituje, že se rozhodl zastavit a Italovi v bezvědomí pomoci, vždyť tito dva se už od incidentu i stihli setkat, a dokonce se vyjádřil, že pokud vše půjde podle plánu, příští rok by se na světoznámé Rallye Dakar chtěl objevit znovu . A závodníků s velkým srdcem jako Lukáš přece nikdy není dost.

Domů
Sdílet
Diskuse