Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2017 17:52
Čas čtení 0:00
Gabor Boros

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Jedna kniha dokáže shrnout celoživotní moudrosti desítek až stovek nesmírně talentovaných lidí. Proč nevyužít tuto možnost?

Knihy jsou úžasná věc. Shluk znaků, písmen, slov, vět, myšlenek, které dokáží zachytit moudrost, zkušenosti a ponaučení desítek let života. Mnohé knihy mají šanci změnit život a nemusí to být nutně motivační literatura. Otevřou nám okno vědomostí a perspektiv, které jsme do toho momentu neznali.
 
Níže ti nabízím seznam deseti knih, které jsem definoval jako takový základ pro mladého člověka, aby se neztratil ve fungující a prosperující společnosti v 21. století. Jsou to knihy z různých oblastí, počínaje od základů motivační literatury přes byznys knihy, způsoby komunikace a zvládání mezilidských vztahů. Samozřejmě tento žebříček je maximálně subjektivní, nesnaží se definovat desítku nejlepších knih, ale má sloužit jako inspirace pro člověka, který hledá, co číst.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

1. Think and Grow Rich — Napoleon Hill (1937) 

(amazon, martinus)

Klasika od Napolena Hilla je pravděpodobně základem pro všechny ty motivační knihy, které ti pomohou najít své „lepší já“ a otočí tvůj život o 180 stupňů. Jelikož všechny ostatní jsou podle mě většinou víceméně odvary toho, co najdeš v této knize, přečti si tuto jednu, zkus ji aplikovat v rozumné míře na své myšlení a mentální nastavení hodné roku 2017 a možná ti změní život. Hill roky sbíral informace, zkoumal a zpovídal zkušené byznysmeny jako Edison, Ford, Rockefeller, Carnegie a další. Dává praktické rady a pěkně rozebírá základy (potenciálního) budoucího úspěchu. Dozvíš se například i to, jak ti může pomoci nebo právě uškodit masturbace při dosahování svých cílů.
 
Náročnost na čtení podle mého uvážení: 6/10
Kdy vyhledat tuto knihu: Potřebuješ změnu v životě. Chceš najít motivaci, změnit svůj život, dosáhnout svých cílů.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

2. Mindset — Carol Dweck (2007)

(amazon, martinus)

Mnoho lidí to má v hlavě špatně nastavené. Myslí si, že jsou rození s určitými vlastnostmi, na kterých se nedá pracovat a také si myslí, že „talentovaní“ lidé to mají v životě lehčí. Podíváš se na obálky časopisů, své byznys nebo sportovní vzory a máš špatný pocit, protože se začneš porovnávat. Oni se tam nedostali ze dne na den. Talent je určitě dobrý a jednodušší začátek, ale tvrdá práce překoná líný talent. Pokud si nevěříš, není to tvá chyba, pravděpodobně to je způsobeno tvým okolím a výchovou. Tato kniha ti ale může otevřít oči pomoci vnímat věci jinak.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Pár myšlenek z knihy:
Úspěšní lidé nepřikyvují a tváří se, že chápou, pokud nevědí, o čem je řeč, ale pokládají otázky. Chápou, že bez učení se nemohou zlepšovat.
Úspěšní lidé hledají výzvy a těžké úkoly, aby se zlepšovali a otestovali se, ne ty jednoduché.
Úspěšní lidé se nemusí s nikým srovnávat a přesvědčovat o své hodnotě, oni ji znají a vědí, že se musí jen dál zlepšovat.
 
Náročnost na čtení: 5/10
Kdy vyhledat tuto knihu: Pokud jsi líný, potřebuješ motivaci, hodilo by se ti víc sebedůvěry.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

3. Made to Stick — Chip&Dan Heath (2007)

(amazon, martinus)

Další kniha, která by se hodila do povinného čtení „školy života“. Pro lidi z oblasti marketingu je tato kniha asi základ, ale hodí se pro každého, kdo v životě bude muset něco prezentovat — a je to jedno, v jaké formě. Tato kniha se ti bude hodit v případě, pokud chceš sdělit své myšlenky, nápady, projekt, prodat službu, přesvědčit zákazníka, buduješ firmu, tvoříš základ marketingové strategie a komunikace, případně píšeš knihy, články, budeš učitelem.
 
Náročnost na čtení: 2/10
Kdy vyhledat tuto knihu: Dobře se čte, takže kdykoliv, hlavně ji přečti.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

4. Influence: The Psychology of Persuasion - Robert B. Cialdini (2006)

(amazon, martinus)

Každý den jsi pravděpodobně ovlivňován externím prostředím při tvém chování a rozhodování - na 99 % ani nevíš jak. Tato kniha ti pomůže a vysvětlí, jak obchodníci, podomní prodavači a marketéři dokáží využívat několik principů, díky kterým dokáží do jisté míry ovládat tvé chování. Informace z této knihy můžeš využít na dobro, i zlo. Můžeš se naučit odhalovat snahy lidí ovlivňovat tě, nebo je právě využít k tvoření lepších produktů a prodejních technik (neříkám, že prodejní techniky jsou špatné). Caldina představí 6 základních principů, se kterými můžeš v životě pracovat.
 
Náročnost na čtení: 6/10.
Kdy vyhledat tuto knihu: Pokud pracuješ (nebo doufáš, že budeš) v sales, managementu a obecně máš problém přesvědčit lidi, resp. motivovat je ke určité činnosti.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

5. How to Win Friends & Influence People — Dale Carnegie  (1937)

(amazon, martinus)

Název knížky (Jak získávat přátele a působit na lidi) zní možná na první pohled divně. Pokud ji necháš někde venku mezi lidmi, kteří ji neznají, dostaneš pár zajímavých otázek, nebo alespoň divných pohledů. Tato knížka je dobrá v kombinaci s výše zmíněným titulem Influence, protože Dale Carnegie jde přímo na věc a netají svou snahu mírně manipulovat s lidmi pro své vlastní dobro. Pár jednoduchých principů, které nejsou vůbec náročné a po vyzkoušení zjistíš, že dost fungují. Dát si košili a kravatu místo trička, když jdeš něco vyřizovat, usmívat se místo mrzuté tváře ti pomohou zvýšit pravděpodobnost tvého úspěchu. Zní to jako něco, co je jasné každému, ale pravděpodobně není, nebo je alespoň dobré si to připomenout.
 
Náročnost na čtení: 2/10 (relativně tenká knížka)
Kdy vyhledat tuto knihu: Pokud chceš mrzuté úřednice nebo profesorky přesvědčit o něčem, např. když chceš od nich laskavost.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

6. Crucial conversations - Kerry Patterson & Joseph Grenny (2011)

(amazon)

Jedna z těch těžších knížek, ale uzavírá trojici doporučení, které pomáhají lépe komunikovat a dosahovat cílů v mezilidských vztazích. Tato knížka ti pomůže zvládat opravdu těžké životní a pracovní situace, hlavně když vysoká schopnost vést rozhovor může rozhodnout o tvém osobním nebo projektovém úspěchu, nebo neúspěchu. Jak vyjadřovat své problémy, obavy, žádosti, jak reagovat na rozzlobené lidí, smutné, vystresované.
 
Náročnost na čtení: 8/10
Kdy vyhledat tuto knihu: Pokud máš nízké EQ, slyšíš často že si „příliš upřímný“ a „přímočarý“, pokud se často hádáš, nebo se s tebou někdo příliš často hádá.

 

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

7. Making Habits, Breaking Habits - Jeremy Dean (2013)

(amazon)

Jsou dobré zvyky a pak jsou tu ty špatné. To, že každé ráno vstaneš, dáš si snídani a vyčistíš si zuby a dopravíš se do školy, případně práce, aniž si nad tím musel značně přemýšlet, je fajn. To, že si koušeš nehty nebo jíš nezdravé jídlo, případně kouříš, fajn není. Jak si vytvořit dobré zvyky - např. zdravé jídlo, chození do posilky, úklid v dokumentech a jak se zbavit špatných návyků, v tom ti pomůže tato knížka. Stejně ti řekne, jako takové návyky vznikají, jak dlouho trvá tento proces, což má na ně vliv a jak postupovat.
 
Náročnost na čtení: 6/10
Kdy vyhledat knihu: Pokud chceš zjistit, jak si vytvořit pozitivní návyk a jak se zbavit toho negativního.

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

8. Quiet — Susan Cain (2013)

(amazon, martinus)

Must read pro introverty! Pokud jsi extrovert a nezajímá tě svět introvertů, tuto knihu (zatím) můžeš ignorovat. Pokud máš v rodině nebo v pracovním kolektivu silného introverta, tato kniha ti pomůže pochopit jejich svět. Tolik k popisu této knížky stačí. Pokud jsi silný introvert, prosím, přečti si ji.
 
Náročnost na čtení: 5/10
Kdy vyhledat knihu: Pokud jsi introvert a nechápeš, proč si po těžkém pracovním dni chceš doma číst nějakou knížku a tví kolegové jít na pivo

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

9. The Art of War-Sun Tzu (6. storočie pred Kristom)

(amazon, martinus)

Další manažerská klasika. Sun Tzu byl čínský vojenský generál, stratég. Mluví o válečných strategiích, ale dají se přirozeně aplikovat do podnikatelských strategií nebo při řešení potenciálních osobních konfliktů. Nejlepší umění války je porazit nepřítele bez přímé konfrontace. Není to kniha na jedno sezení, můžeš (a měl bys) se k ní vracet postupně.
 
Náročnost na čtení: 5/10
Kdy vyhledat knihu: Nemusíš ji číst najednou. Pokud chceš doplnit svůj pohled na strategii a taktiku

10 knih, které ti mohou pomoci ve škole, podnikání nebo i ve vztazích

10. Mastery — Robert Greene (2013)

(amazon, martinus)

Další motivační knížka. 10 000 hodin tréninku dělá mistra. Analyzuje životy úspěšných lidí, např. Da Vinciho, Einsteina a odhaluje jejich cesty k výjimečnosti. Znovu se opakuje skutečnost, že nikdo z nich se nenarodil mistrem. Ano, mohli mít talent (který na první pohled v mladém věku nikdo nemusel vidět), ale potřebovali i trochu štěstí, ale hlavně lásku k tomu, co dělají a tisíce hodin tréninku a zlepšování svých schopností. I Bruce Lee řekl „Nebojím se člověka, co trénoval 10 000 kopů jednou, ale bojím se toho, kdo trénoval 1 kop 10 000krát.“

Náročnost na čtení: 7/10.
Kdy vyhledat knihu: Pokud potřebuješ motivaci, nemůžeš si vybrat mezi tím, co tě baví a co ti diktuje tvé okolí.  

Napiš do komentáře tip na dobrou knížku, nebo rovnou napiš svůj seznam must-read knížek!

Domů
Sdílet
Diskuse