Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2017 19:22
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák Ondřej Jarůšek

Nejvelkolepější herní výstava E3 nás už za pár dní posadí na zadek. Skončí naše dlouhodobé čekání a oznámí se epické tituly?

TECH
Uložit Uložené

Jaké hry bychom na E3 chtěli vidět nejvíc?

Už za pár dní bude E3 v plném proudu. Nejsledovanější, největší a nejkvalitnější herní výstava roku má znovu v plánu nechat nás civět na monitory s otevřenými ústy. Nakonec, vydavatelé a developeři zde prezentují, respektive odhalují nejočekávanější tituly, primárně pro konzoly. PC bude mít již druhý rok po sobě vlastní konferenci, nic velké na ní však čekat nemůžeme. EA již tradičně ukáže své hry před E3, ale výstavě jsou stále věrná mnohá studia, která se častokrát dohodnou s Microsoftem či Sony a odprezentují tam své hry. Poslední dva tři roky však Sony zařadilo vyšší rychlostní stupeň.

Nedokážeme si představit, jaké hry by se musely oznámit a ukázat, aby překonaly nabitou E3 2015, no a ani loni to nebylo slabé. Vsadilo se ale hlavně na kvalitu samotné konference, kdy se Sony vykašlali na nekonečné monology hajpující hru. Jednoduše je ukázali a že to vypadalo neuvěřitelně. Připočítejme si k tomu živý orchestr hrající skladbu z nového God of War (sem tam si to poslechnu dodnes) a vyjde nám jedna z nejkvalitněji provedených a zvládnutých konferencí vůbec. I letos se od Sony očekává hodně, hlavně ze strany softwaru. Už před pár měsíci nám dala společnost jasně najevo, že v posledním období se zaměřila hlavně na hardware (PS4 Pro, PS VR ...) a následovat bude období softwaru, a tedy her. Pokud scénu sledujete pozorně, jistě vám neuniklo, že se pro PlayStation oznamuje nespočet her, přičemž Xbox zůstává trochu v pozadí. A to jsme ještě nezačali mluvit o exkluzivitách.

Pevně však věříme, že toto několikaměsíční ticho kolem Xboxu, jejich her a hlavně exkluzivit pro blížící se Scorpio na E3 skončí a Microsoft nás posadí na zadky. Přece jen, v případě, že Sony ukáže pouze všechny očekávané exkluzivity, které má v přípravě (TLoU 2, GoW, Days Gone, Detroit: Become Human, Gran Turismo Sport, Death Stranding, Spider-Man...) a nic nového, stále může celou E3 vyhrát. Jak je však známe, určitě se oznámí i něco nového a právě o tom si dnes něco řekneme. S kolegou Ondrou vám představíme náš seznam nejočekávanějších oznámení a odhalení, respektive hry, které bychom na E3 chtěli vidět nejraději. Nepůjde však o náhodné tipy či hry vycucané z prstu (GTA VI a tak dále). Každý z titulů níže je reálně ve výrobě, respektive se o něm nahlas uvažuje a sem tam se s ním připomenou i jeho tvůrci, případně existují jen malé náznaky.

Bohužel, Microsoft si svá velká odhalení hlídá, a tak nevíme mnoho o připravovaných exkluzivitách pro konzoli Xbox One/Scorpio (a PC) a vlastně ani pro Switch. Necháme se překvapit, pevně věříme, že nám vytřou zrak, ačkoli o tom zatím nevíme. Nakonec, pro Scorpio budou muset nahodit co nejzářivější line-up. Není to přece tak dávno, co jsme byli zklamaní z line-upu pro vycházející PS4, že? Microsoft musí přijít s množstvím nových a silných titulů (ideálně takových, které se nezruší) a my jim v tom držíme palce. Scéně to jen prospěje a těžit přece budeme my, hráči. Pojďme si tedy představit, co chceme na E3 2017 vidět nejvíce. Jde o seznam, ne žebříček, takže nejde o žádný „index natěšenosti“.

Naughty Dog

Tak dobře, kdyby to byl žebříček, každému je asi jasné, co by bylo na prvním místě. Naughty Dog jsou poslední roky považováni za bohy. Uncharted 2 a The Last of Us jsou poklady, jaké už s dalšími novými IP nemusí tak brzy dorazit a uvědomuje si to každý. Všichni ale zároveň doufáme, že při The Last of Us 2 nás Neil Druckman a jeho neúnavní workoholici dostanou do kolen a překonají se. Zda je to možné? Upřímně, nedokážu si představit, jak by to dokázali, ale od toho je tu Naughty Dog, a když vám Druckman v live vysílání PlayStation Experience s kamenně suverénním pohledem oznámí, že se nemusíte strachovat, protože nás nezklamou, máte tendenci věřit mu.

Pokračování nejlepší hry 21. století a zcela možná nejlepší hry vůbec s sebou nese mnoho otazníků. O hře nevíme prakticky nic. Snad jen to, že na jejím scénáři spolupracuje jedna z autorek seriálového Westworldu, že se dočkáme nových postav (dorazí posila... z Westworldu) a že se v příběhu posuneme o cca 4 roky a tentokrát to bude o nenávisti, ne o lásce jako v prvním díle. Bruce Straley, který u jedničky figuroval společně s Neilem jako režisér hry, si dal pauzu a později pro Sony připraví novou IP. Druckman je na to tedy sám a jak se již stihl vyjádřit, bude to o dost brutálnější. My se už nemůžeme dočkat a pevně věříme, že na E3 něco z The Last of Us 2 uvidíme. No vlastně, stačil by i nějaký nový motiv od Gustava Santaolally a byli bychom mokří, že?

To ale není všechno. Kromě toho nás čeká i gameplay ukázka (10-15) minut z Uncharted: The Lost Legacy. Původně mělo jít o datadisk k Uncharted 4 na podobný princip jako Left Behind pro TLoU, avšak v Naughty Dog se rozhodli, že z toho udělají plnohodnotnou hru, která pro sérii nabídne zcela nové prvky hratelnosti. Hrát budeme za milovanou Chloe z druhého dílu.

Brothers in Arms 4

Na rozdíl od předešlých titulů v článku tato hra oznámena nebyla. Dokonce se ani neví, zda se na ní pracuje. Gearbox a Ubisoft v posledních cca dvou letech ale posunuli hráčům pár slušných indicií o tom, že hra jednoho dne vznikne. Co se týče příběhu, postav a emocí, trilogie Brothers in Arms je pro mnohé (včetně mě) vrcholem válečných her. Příběh se však nikdy neuzavřel. Přitom od posledních slov Matta Bakera uběhlo už dlouhých a bolestivých 8 let. Je čas vrátit se do druhé světové a nemyslíme tím Call of Duty. Pokud jste se s touto sérií ještě neseznámili, radíme vám, abyste tak učinili co nejrychleji, nebudete litovat.

Cyberpunk 2077

Žerty stranou, nejnovější RPG od tvůrců Zaklínače opravdu vyjde do dvou let. CD Projekt Red má čas do jara 2019 a řekl bych, že se titulu skutečně dočkáme někdy v květnu 2019. Nicméně, kluci nás mohou překvapit a přijít s celkem jiným datem vydání. Netřeba však zapomínat, kolikrát se odložil Witcher. Sice mají tentokrát mnohem více zkušeností s open-worldem a hrou gigantických rozměrů, pustili se však do žánru, ve kterém nekráčeli. A to se může (ale také nemusí) odrazit na náročnosti vývoje, jeho délce a samotné kvalitě hry. Předem proto apeluji na hráče, aby neměli očekávání odrážející se od kvality pravděpodobně nejlepšího open world RPG.

V každém případě, nemůžeme pochybovat o tom, že půjde o velkou herní událost. Šéf studia nedávno dokonce prohlásil, že marketingová kampaň je již naplánována a čekají jen na vhodný okamžik, kdy ji spustí a překvapí nás tím. Pokud mě paměť neklame, Witcher byl také na dvou E3, takže není vyloučeno, že za pár dní uvidíme i nějaký ten cinematic trailer pro Cyberpunk. Nevíme přesně, o čem hra bude, ale atmosféru a styl vám nejlépe představí toto video. Podle odezvy na něj se CD Projekt Red rozhodoval, zda do hry půjde.

Metro 2034

Arťjomův poetický příběh skončil, ale Metro je stále plné živých bytostí. Ať už jsou to lidé, mutanti nebo černí. Nachází se v něm ještě hodně havěti, která nám možná v prvních dvou dílech nebyla ani ukázána. Fanoušci vědí, že Glukhovsky už dříve vydal i Metro 2035, a tak je námětů mnoho, zvláště, když se do Last Light ještě nedostal ani obsah druhé knihy. Autoři však vědí, že mohou stvořit skvělou hru stejně jako u dvojky, kdy šli svou vlastní cestou. A možná by bylo lepší, kdyby nám poskytli originální příběh. Metro v sobě skrývá množství tajuplných, mysteriózních a lákavých příběhů. Stačí je objevit. Komu nakonec nechybí temné kouty pod ruskou radioaktivní zemí, souboje s mutanty, stealth, válka mezi nácky a komunisty či geniální atmosféra, odzbrojující vizuál a skvělý storytelling? Metro toho nabízí mnoho a stejně jako v případě Brothers In Arms, i zde doporučujeme sáhnout po dvou dílech, které jsou dokonce zremastrované pro současnou generaci.

Nejvelkolepější herní výstava E3 nás už za pár dní posadí na zadek. Skončí naše dlouhodobé čekání a oznámí se epické tituly?

Telltale hry

Telltale už není to, co bývalo. Jejich nejlepší hry pokračování nedostaly, zatímco se vyvíjejí stále nové příběhy, případně pokračuje The Walking Dead. To dostane i 4. sérii, zatímco fanoušci se slzami v očích očekávají druhé série pro Wolf Among Us, Tales from Borderlands či povedené Game of Thrones. Nejtalentovanější scénáristé z Telltale odešli a podepsalo se to na druhé sérii The Walking Dead či Game of Thrones, ale byly tu i světlé momenty jako například nedoceněný Batman či chvalitebné New Frontier (i když pár momentů na facku se našlo i ve 3. sérii). Nechci milion dalších jednosériových epizodických dobrodružství. Vývojáři by se konečně měli soustředit na pokračování skvělých značek.

Nejvelkolepější herní výstava E3 nás už za pár dní posadí na zadek. Skončí naše dlouhodobé čekání a oznámí se epické tituly?

PS1/PS2 Classic/Remastery

You get a remaster, he gets a remaster, everybody gets a remaster. Hráči si na to při startu PS4 stěžovali, čemuž se nedivíme. Šli do next genu kvůli novým IP a velkým exkluzivitám, ale dostali nepovedené Knack a remastery. Dnes nás však Sony krmí jedním velkým titulem za druhým, oznamuje neuvěřitelné množství exkluzivit, přičemž je doplňuje různými remastery a sem tam na PS Store zavěsí i nějakou tu klasiku z PS1 a PS2 éry. Identicky vypadající hry se jen upraví tak, aby běžely na PS4 a já jsem z toho nadšený. Samozřejmě, chtělo by to více kvalitních a nostalgických titulů, no věříme, že v tomto směru se Sony stále jen rozjíždí. Už nyní však můžeme hrát Max Paynea, Manhunt, nejlepší díly Grand Theft Auto, Warriors a další, přičemž nás každou chvíli čeká Jack and Daxter.

Nejvelkolepější herní výstava E3 nás už za pár dní posadí na zadek. Skončí naše dlouhodobé čekání a oznámí se epické tituly?

Co se remasterů týká, potěšili nás s Gravity Rush, az pár dní vychází WipEout Omega Collection, 30. června zde máme trilogii Crashe a můžete vzít jed na to, že to ještě nekončí. Doufáme v množství kvalitních remasterů a hlavně šťastnou ruku při výběru titulů z předešlých generací. Když už v průběhu měsíce vyjde WipEout a Crash Bandicoot, proč bychom nemohli dostat Spyra a jiné legendární adventury či akční hry, na kterých jsme vyrůstali? Počítáme, že kromě odhalení nových lákavých indie titulů se na E3 dozvíme i něco ohledně plánovaných remasterů/PS1-PS2 Classics. A pokud ne, stále je zde Gamescom a hlavně PlayStation Experience.

From Software

Japonské studio From Software se pyšní již více než 30letou historií, do povědomí širší veřejnosti na západní straně zeměkoule však autoři vstoupili spíše až v posledních letech díky veleúspěšné Souls sérii, která, jak jistě mnozí dobře víte, sestává z jednoho dílu Demon’s Souls a trilogie Dark Souls. Za touto etapou však tým Hidetaky Miyazakiho již udělal tlustou čátu a otázkou zůstává, jakým směrem se vývojáři vydají dále. Na jednu stranu se nabízí pokračování akčního RPG Bloodborne, které vyšlo pro konzole PlayStation 4 v roce 2015 a nedávno se na internetu objevilo logo lákající právě na druhý díl. Pravděpodobně se ovšem jedná o podvrh, což ostatně dokládá i loňské prohlášení samotného šéfa studia, podle kterého už tým začal pracovat na nové značce. Můžeme se tak těšit na návrat ke hrám třeba v duchu kultovní série Armored Core? Nebo si pro nás tvůrci připravují něco zcela jiného? Odpověď se dozvíme již brzy.

Sucker Punch

O nové hře od renomovaného studia Sucker Punch, které pod svá křídla získala v roce 2011 společnost Sony, se mluví už nějakou dobu a podle posledních spekulací se má jednat o zcela novou značku. Fanoušci série Infamous se tak zřejmě nového dílu jen tak nedočkají. Není ale třeba zoufat. Zkušení tvůrci z amerického týmu totiž své řemeslo ovládají více než zdatně a jejich hry bývají zárukou nadprůměrné porce kvalitní zábavy. Ať už si tedy pro nás chystají cokoliv, věříme, že na veletrhu E3 nám a všem dalším nedočkavcům svoji novou hru konečně představí. 

Red Dead Redemption 2

Zřejmě nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že není snad žádného herního nadšence, který by si nepřál zhlédnout nové záběry z druhého dílu nezapomenutelné kovbojky Red Dead Redemption. Není tomu dlouho, co nám autoři z legendárního studia Rockstar Games přinesli nemilou zprávu hovořící o odkladu vydání hry z letošního podzimu na příští rok, tak předpokládáme, že zklamané hráče potěší alespoň nějakou povedenou ukázkou ze hry a novými informacemi, na které mnozí tak dychtivě čekáme. Taky se už nemůžete dočkat?

Bethesda

Pod hlavičkou Bethesdy se v současné době rýsují minimálně dva velké, dosud neoznámené projekty, na které vydavatel láká prostřednictvím obrázku zábavního parku s dvojicí rozestavěných atrakcí. O co konkrétně se jedná, bychom se měli dozvědět právě na veletrhu E3, přičemž jedním z titulů s vysokou pravděpodobností bude Wolfenstein: New Colossus, jehož existenci naznačil mimo jiné již loňský teaser. Návrat do kůže „B. J.“ Blazkowicze se tak zdá být téměř jistý, kdežto v případě druhého z projektů se nám nabízí hned několik různých možností. Jednou z nich je například možný nový díl povedené hororovky The Evil Within a nejeden milovník postapokalyptických světů by bezesporu ocenil i pokračování titulu Rage, na němž se v minulosti již začalo pracovat, ale nakonec byl vývoj přerušen ve prospěch rebootu pekelné střílečky Doom. Jisté je jen jedno, a sice, že Bethesda Softworks rozhodně má z čeho vybírat.

Nejvelkolepější herní výstava E3 nás už za pár dní posadí na zadek. Skončí naše dlouhodobé čekání a oznámí se epické tituly?
Zdroj: Bethesda Softworks

Skvělé indie hry od malých týmů s velkým srdcem

Ve víru zpráv ohledně oznámení nových vysokorozpočtových titulů od předních studií se bohužel často nedostává nezávislým vývojářům tolik pozornosti, kolik by si zasloužili. Snad tomu tak ale letos nebude. Z jejich práce totiž může mnohdy vzejít skutečně znamenitý počin nabízející zážitek, jaký byste ve hrách i od řady větších týmů hledali jen stěží, a proto bychom vřele uvítali, kdyby nás malá studia opět jednou překvapila svými zajímavými a originálními nápady. Úsměv na tváři by nám tak vykouzlilo například odhalení nové hry z dílny studia Playdead, autorů úžasných indie titulů Inside a Limbo, kteří svůj v současnosti již rozpracovaný projekt na začátku roku teasovali prostřednictvím obrázku na Twitteru.


Final Fantasy VII Remake

Sedmý díl letité japonské RPG série Final Fantasy je dodnes mnohými považován za vůbec nejlepší titul v rámci svého žánru. Není proto divu, že se Square Enix rozhodl pro tento přelomový titul, který letos oslavil již dvacáté výročí, vytvořit pořádný remake, jenž fanouškům umožní prožít události hry v úplně novém rozměru. Titul zachovává ikonický příběh, postavy i lokace původního dílu, to vše ale v úplně přepracované moderní podobě. Remake má přitom vyjít ve třech částech, z nichž každá bude mít své vlastní datum vydání a asi nebudeme jediní, kdo by si přál na výstavě E3 spatřit nové trailery a ukázky ze hry.

Zpět
Sdílet
Diskuse