Počítač hypoteticky vytvořil kombinace jídel s orgasmickou chutí. Pochutnal by sis?
Pokud se hned ze začátku ptáš, jakou má náhodné míchání ingrediencí souvislost s vědou, ptáš se velmi dobře, ale vypadá to tak, že dnes už se dají výzkumy dělat o čemkoli. Podle nejnovějšího výzkumu by ses měl na hovězí s bramborami či na kuře s rýží vykašlat, chceš-li zažít pravé lahodné chutě. Skupina vědců pod vedením Dr. Sebastiana Anherta se totiž prohrabala, pozor, 56 498 recepty zveřejněnými na internetu, aby přesně analyzovala vzájemné chutě, které vnikají, když jednotlivá jídla do sebe splývají.

K tomu si označili chutě samotných částí pokrmu, jako kuřecí maso, nějaký dressing či například opékané brambory a vrhli se do velmi zajímavého procesu. Z toho, jak spolu některé části jídla sedí, vydedukovali souvislosti a začali tvořit nové kombinace. Všechno se to samozřejmě děje v elektronické formě a díky takovéto počítačové gastronomii mohou virtuálně zkombinovat všechny možné součásti pokrmů, přičemž program vybere ta jídla, která mají díky jejich součástem největší šanci být opravdu chutnými. Některá jsou však poměrně bizarní.
Spolupracovat by měla například káva, česnek a hovězí maso. Hovězí by však mělo být kompatibilní i s čokoládou. Zelený čaj se kamarádí s kyselými třešněmi a jahody by měly být chutné s mušlemi. Bílá čokoláda by se měla perfektně hodit ke kaviáru, vanilka zase ke kuřecímu masu. Kuřecí je však dobrou dvojicí i s mořskými řasami, jehněčí se zase podle výzkumu hodí ke kozímu sýru.

Počítačový úspěch zaznamenala i dvojice rozmačkané brambory a káva, a právě tento pokrm se Dr. Ahnert se rozhodl i pro pokus připravit. Po krátkém přemýšlení však konstatoval, že šlo o něco neuvěřitelně odporného. Mimochodem, věřte nebo ne, tento výzkum má skutečný přínos, a to zajímavý plán, kde je vidět, jak se potraviny prolínají v rámci různých jídel a co s čím nejčastěji kombinujeme.
