Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2017 11:51
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Každá hodina běhu prodlouží život o 7 hodin. Vědci tvrdí, že běh nejenže snižuje riziko předčasné smrti, ale i prodlužuje délku života

ZAJÍMAVOSTI BĚH
Uložit Uložené

Běh je lékem na vše.

Vědci sice ještě neobjevili zaručený recept na nesmrtelnost, ale výzkumníci z americké univerzity Iowa State University přišli s zajímavým výsledkem své studie. Ještě v roce 2014 díky svému výzkumu prohlásili, že člověku stačí 5 až 10 minut běhu každý den na to, aby výrazně snížil riziko smrti, o kterou by se postaraly kardiovaskulární zdravotní problémy, avšak vědcům to nedalo spát, a tak se pustili do této studie znovu a trošku ji posunuli dál. I za novou studií stál profesor Duck-chul Lee zabývající se kineziologií a detailnější výsledky analýzy údajů vyznívají ve prospěch běhu ještě o něco lépe.

Pokud se tedy vydáš zaběhat si, tvé riziko předčasné smrti se snižuje až o 40 procent a nezáleží přitom na tvé rychlosti či délce běhu, takže se můžeš klidně uvolnit a jen si běh užívat plným doušky. Výsledky hypotézu potvrdily i tím, že v případě, že by všichni zúčastnění testování lidé začali pravidelně běhat, s největší pravděpodobností by mezi nimi klesl počet předčasných smrtí o 16 procent a počet infarktů až o 25 procent. Na druhé straně, aktivní běh ti dokonce umožní v ideálních podmínkách prožít i o něco delší život, protože vědci na základě získaných údajů přišli ke zajímavému závěru. Pokud by ses vydal běhat alespoň na dvě hodiny každý týden, za 40 let tvého aktivního života by celkový čas běhu dosáhl necelých 6 měsíců, což by však znamenalo, že tvá předpokládaná délka života by se statisticky prodloužila o 3,2 roku a ve skutečnosti bys mohl žít déle o 2,8 roku. Za každou hodinu běhání bys tedy získal 7 hodin svého života navíc.

Každá hodina běhu prodlouží život o 7 hodin. Vědci tvrdí, že běh nejenže snižuje riziko předčasné smrti, ale i prodlužuje délku života
Zdroj: We Heart It

Domů
Sdílet
Diskuse