Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2017 16:14
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Vědci objevili larvu, která si ráda pochutnává i na plastových taškách. Mohla by být klíčem k úspěšnému boji proti plastovému odpadu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Plastové tašky se rozkládají dlouhá léta.

Tým vědců z Cambridge University objevil vlastnost jedné housenky, která by mohla v budoucnu změnit styl, jakým lidstvo bojuje proti plastovému odpadu. Při zkoumání drobného tvora s latinským názvem Galleria mellonella přišli na to, že tyto larvy dokáží efektivně konzumovat včelí vosk, a tak je seznámili i s plastovými materiály, což dopadlo nadmíru dobře. Ukázalo se, že larvy dokáží rozložit plasty a i když jim to trvá dlouhou dobu, vědci již nyní zjišťují, jaké chemické reakce za tím stojí. Tým při testování zjistil, že jedna larva dokáže během hodiny udělat díru do plastového sáčku a na základě tohoto objevu chtějí pokračovat ve výzkumu vnitřních funkcí jejího organismu, aby mohli způsob rozkládání plastu v budoucnu aplikovat ve velkém.
 
Larva dokáže plasty rozložit s největší pravděpodobností tak, že obsahuje speciální mikroby, které pomáhají při rozkládání včelího vosku a stejně tak zřejmě i funguje i u plastu. I když zatím nikdo nemůže s určitostí říci, zda se procesy z této larvy budou dát aplikovat i na každodenní život, výzkumníci z Cambridge University si už zjištění nechali patentovat a nyní se soustředí na to, aby nejdříve proces rozkládání plastů v této malé housence dobře pochopili. Upozorňují také na to, že pokud se jim jednoho dne podaří přijít na způsob, jakým bychom plasty mohli ze zemského povrchu efektivně odstraňovat, stále bychom měli dbát na to, abychom prostě naši přírodu zbytečně nezatěžovali.



Domů
Sdílet
Diskuse