Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2017 11:34
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Teprve 18letý kluk vyvinul podprsenku, která dokáže detekovat rakovinu prsu. Díky jeho vynálezu lze chorobu zachytit včas

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Julian čerpal z osobních zkušeností.

Julian Rios Cantu má stále jen 18 let, ale už se mu i s kamarády podařilo vyhrát prestižní ocenění Global Student Entrepreneur Awards pro šikovné mladé podnikatele. Přesto nebyly peníze či certifikáty primární motivací při vymýšlení jeho produktu. Julian prostě chtěl umožnit ženám žít kvalitnější život, protože se stal svědkem toho, jak jeho vlastní matka začala trpět rakovinou prsu, o které nakonec kvůli nucené mastektomii přišla. Mladý mexický student nevěřil, že se podobným případem nedá efektivněji předcházet, a tak s kamarády založil společnost Higia Technologies, aby pak vyrobil inteligentní podprsenku komplexně monitorující ženské poprsí natolik, že umí včas říci, co se v jeho nitru děje a zda je žena potenciálně ohrožena rakovinou.

Inteligentní podprsenka s názvem EVA vznikla jako profesionálnější alternativa k tomu, když si ženy dělali prohlídky prsou samy, což bylo většinou příliš vágní a nepřesné. Pokud se přitom ženy chtěly nechat vyšetřit mamografem, často si musely počkat dlouhé měsíce na to, aby se jim tato příležitost naskytla. Podprsenka EVA proto monitoruje povrch prsů a jejích 200 biosenzorů detailně vnímá to, jaké změny, ať už ve tvaru, velikosti nebo teplotě, se v prsou dějí. Všechny tyto jevy pak mohou způsobovat větší proudění krve, což je jeden z prvních potenciálních poznávacích znaků toho, že by se u ženy mohla vyskytnout rakovina. Podprsenku přitom ženy nemusejí nosit celé dny, ale klidně si ji stačí nasadit na hodinu či dvě týdně, aby mohla efektivně zaznamenat všechny změny, které se udály.

Domů
Sdílet
Diskuse