Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2017 12:48
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity

GASTRO
Uložit Uložené

Ostré jídlo má celý seznam pozitivních účinků.

V rámci různých dělení milovníků světové kuchyně můžeme rozdělit lidi na dva velké tábory. Ti, kteří mají rádi pikantní jídla a ti, kteří se jim snaží stůj co stůj vyhnout, ačkoli v případě orientální kuchyně zřejmě budou muset přijmout mnohé kompromisy. A přestože se řadíte právě do druhé skupiny, doporučujeme nepřestávat číst a seznámit se s některými zajímavými fakty, které jsou podloženy nejednou studií. Proč bychom měli zařadit ostré pokrmy do našeho jídelníčku? Důvodů je hned několik, a tak bez dalších řečí přejděme k důležitému.

Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: wlvdigital.files.wordpress.com

Pikantní jídlo samo o sobě zdraví nijak nepomáhá. Za celý proces pálivosti, červené tváře a zpoceného čela může dobře známý rostlinný alkaloid - kapsaicin. Tato bezbarvá chemická sloučenina pomáhá chránit papriku před různými škůdci a reaguje s jakoukoli naší tkání určitým podrážděním, ačkoli právě to je vyhledávaný efekt osvěžující nejeden pokrm. Poprvé se podařilo izolovat samotnou látku v roce 1816 a o 30 let později jsme ji byli schopni připravit i v krystalické formě.

 
 
Na začátek jedna nedávná a dost zásadní studie. V roce 2015 byl v Číně ukončen dlouhodobý výzkum, kterého se zúčastnilo půl milionu obyvatel země. V roce 2004 až 2008 tito účastníci vyplňovali dotazníky o jejich stravovacích návycích včetně toho, zda se jejich jídelníček skládal z pikantních jídel. Po sedmi letech a 20 224 úmrtích se data shromáždila a jejich vyhodnocení vás určitě překvapí. Po tom, co se vyřadili lidé, kteří už během výzkumu trpěli rakovinou, kardiovaskulárními onemocněními nebo prodělali mozkovou příhodu, se zbytek podělil na tři skupiny: Jedna konzumovala ostrá jídla 6 až 7krát týdně, druhá pouze dvakrát a poslední z nich se kapsaicinu cíleně vyhýbala. Výsledky? „Nejpikantnější“ skupina snížila svou šanci na úmrtí až o 14 %, zatímco konzumování ostrých jídel alespoň párkrát do měsíce zredukovalo pravděpodobnost úmrtí oproti kontrolní skupině o 10 %. Samozřejmě to neznamená, že za snížené procento může jen a pouze pikantní jídlo, no alespoň částečná souvislost tu přeci jen bude.
 
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: www.zandyrestaurant.com
 
Zajímavé je, že přijímat kapsaicin můžete v jakékoliv formě. Ať už si na kousek mastné pizzy nakrájíte zavařené papričky jalapeños nebo si zamícháte zeleninový salát s čerstvě natrhanými papričkami ze zahrady, jediné, na čem, záleží, je množství přijatého kapsaicinu. Pro lepší počítání příjmu této látky vznikla takzvaná Scovilleho stupnice a tedy každý ostrý pokrm lze vyjádřit v jednotkách SHU, kterých si můžete bezpochyby všimnout na každém obalu skutečně pikantní potraviny. 16 jednotek pálivosti (SHU) se rovná 1 miligramu kapsaicinu na kilogram potraviny a po zběžných počtech si dokážeme přesně vypočítat, kolik substance přijmeme. Pro běžné potřeby však stačí vědět, že pokud vám někdo podá lahvičku s pikantní omáčkou, na níž je uvedeno 100 000 SHU, raději se jí nedotýkejte a rozhodně ji nepijte! Níže uvádíme tabulku známých potravin s jejich přibližnými jednotkami pálivosti. Rekordmany jsou cíleně vyšlechtěné papriky Trinidad Scorpion Moruga - 2 009 231 SHU a Carolina Reaper, jejíž paprikové maximum je 2,2 milionu SHU, čímž se stává absolutně nejpálivější volně sklizenou paprikou. Pro zajímavost, čistý kapsaicin obsahuje až 16 000 000 SHU (některé zdroje uvádějí jako maximum 15 000 000 SHU, no nemyslíme si, že tohoto 6,6 % rozdílu byste si dokázali všimnout).
 
Carolina Reaper vypadá hrozivě už na první pohled
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: www.eatme.eu
Druh papriky a počet jednotek pálivosti SHU
Sladká paprika 0
Poblano 1 000 - 2 000
Jalapeño 2 500 - 8 000
Serrano 5 000 - 23 000
Tabasco 30 000 - 50 000
Habanero 100 000 - 350 000
Bhuz Jolokia 1 041 000
Naga Viper 1 380 000
Trinidad Scorpion Butch Taylor 1 460 000
Trinidad Moruga Scorpion 2 009 000
Carolina Reaper 2 200 000
Pepřový sprej 3 000 000 - 6 000 000
Dihydrocapsaicin 15 000 000
Čistý kapsaicin 16 000 000
 
V čem tedy spočívají jeho benefity? Proč dokáže teoreticky snížit úmrtnost až o 14 %? Možností je hned několik, ale těmi nejprospěšnějšími účinky pro naše zdraví jsou ředění krve, odstraňování krevních sraženin a prevence proti rakovině spolu s ničením rakovinných buněk v našem těle. Konzumováním kapsaicinu můžete prokazatelně zpomalit, teoreticky až úplně zastavit některé druhy rakoviny (prostaty, prsu a dalších) a zároveň se preventivně chránit před jejich vznikem. Látka je totiž skvělým antioxidantem a při pokusech na myších s rakovinou prostaty bylo užíváním určité dávky kapsaicinu doslova zničeno více než 80 % nádorových buněk. Když to přeženeme, můžeme ho označit za přírodní chemoterapii, která útočí jen na poškozené buňky, zatímco ty zdravé nechává na pokoji. V rámci boje proti tomuto nejděsivějšímu zabijáka lidstva a volným radikálům je ho vhodné konzumovat s kurkuminem (světle žlutým flavonoidem v kurkumě), 6-gingerolem (hlavní aktivní látkou obsaženou v zázvoru) a samozřejmě mnoha dalšími antioxidanty. V této studii publikované koncem minulého roku najdete podrobný popis účinků kapsaicinu na několik agresivních druhů rakoviny prsu. V každém jednom případě byla látka nápomocná, avšak jak samotní autoři uvádějí, lepšího účinku dosáhnete, když ji požijete v tabletové formě a nikoli prostřednictvím potravy.
 
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: elainemeinelsupkis.typepad.com
 
Z dalších skvělých účinků musíme zmínit ředění krve, ačkoli v případě, že již užíváte léky na ředění, byste si měli o vašem jídelníčku zahrnujícím pikantní jídla promluvit s lékařem. Pokud máte náběh na srdeční či mozkovou příhodu, chilli může tento hrozivý stav omezení přísunu krve rozehnat a zároveň se mu úspěšně daří snižovat hladinu cholesterolu. Pomáhá také při hubnutí, avšak tím nechceme říci, že za vás spálí přebytečné tuky a vy si můžete nadále vychutnávat kilovou pizzu ve vaně napuštěné Coca-Colou. Touto studií bylo ukázáno, že snížením přídělu potravy (na přibližně 75 % ze zavedené gramáže) a přidáním pálivého byste se měli cítit stejně plní, jako kdybyste se plnohodnotně najedli. Nechutenství je doprovázeno absencí potřeby konzumace mastných jídel, jinak řečeno kapsaicin dokáže uhasit naši žízeň po slaném, sladkém a mastném jídle. Rovněž se mu úspěšné daří rozpálit náš organismus, zrychlit metabolismus o přibližně 5 % a tedy konzumací pikantního jídla před sportovní aktivitou určitě neuděláte krok vedle. Na závěr jen dodáme, že jistě jste zaregistrovali, jak vás doznívající efekt hořících úst, červené tváře a rozpáleného těla dokáže uklidnit. Mohou za to hormony štěstí - seratonin a endorfin, které jsou produkovány a vyplavovány při výskytu kapsaicinu v krvi.
 
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: india-forums.com
Konzumování ostrých jídel není jediná možnost, jak vytěžit z kapsaicinu co nejvíce. Jeho okamžitá, do jisté míry agresivní reakce s naší pokožkou se využívá jako přírodní analgetikum vůči potlačování bolesti. Po aplikování masti s obsahem této látky zpočátku nastává určité nepohodlí, to však brzy po umrtvení nervových zakončení střídá příjemná úleva. Výhodou je dlouhodobý účinek, od několika hodin až po několik dní, v závislosti na konkrétní masti. Analgetické účinky vám pomohou s migrénou, revma, artritidou nebo některými kožními onemocněními doprovázenými nepříjemným a pokračující svěděním.
 
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: wisegeek, adinstruments
 
Každá mince má dva strany a existuje několik případů, kdy bychom se kapsaicinu měli vyhnout. V první řadě nedoporučujeme konzumovat extrémní množství chilli na posezení, můžete si totiž snadno podráždit žaludek, trávicí trakt a při vyprazdňování vám to tělo dá patřičně pocítit. Nadměrné dávky chilli také způsobí výraznou tvorbu žaludečních kyselin, každopádně, nebylo nijak prokázáno, že by kapsaicin permanentně podráždil sliznici žaludku, případně zapříčinit trvalé problémy s trávením. Právě naopak, jeho konzumace aktivuje tvorbu ochranných žaludečních šťáv vůči negativním podnětům jako alkohol nebo aspirin. Dá se pikantním jídlem zabít? Pravděpodobně ne. Při zkonzumování nadměrného množství chilli obsah žaludku s určitostí zvrátíte, ačkoli vědci vypočítali, že průměrného 68kilogramů vážícího člověk by usmrtilo snědení kilogramu a půl drceného prachu z papriček Bhut Jolokia (1 000 000 SHU). Už i laikovi však musí být jasné, že spotřebovat takové množství pekelně ostrého koření by bylo nemožné.
 
Dávejte si však pozor a příliš to nepřehánějte
Pikantní jídla jsou darem přírody, který prokazatelně prodlužuje náš život mnoha benefity
Zdroj: Meme
 
Jeden z odstrašujících příkladů. Kombinovat vodu a nejpálivější papričku na světě se určitě nedoporučuje. V případě „přiotrávení“ pálivosti se doporučuje sáhnout po studeném mléce a krajíci chleba. Jak se říká, toto doma nezkoušejte.
 
Domů
Sdílet
Diskuse