Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
19. května 2017 v 2:40
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Farmář omylem vypěstoval nejpálivější chilli papričku na světě. Po spolknutí můžeš i umřít

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chtěl mít jen hezký kousek, aby s ním vyhrál na výstavě, ale vyrostlo mu toto peklo.

Mike Smith ze skotského hrabství Denbighshire má příběh na celý život. Jeho velkým hobby je zahrádkaření, ale ne takové, jak ho pravděpodobně znáš od svých prarodičů. Mike se snaží pěstovat věci pro krásu a pak se s plody či samotnými rostlinami účastní na výstavách. Sám si vyšlechtil a staral se o chilli klíček, který po čase nazval jako Devil's Breath. Nedá se mu nic upřít, vypadá opravdu nádherně, je tu však jedno překvapení. Rostlina totiž nedávno zplodila nejpálivější papričku světa. Pálivost chilli se určuje podle Scovilleovy stupnice, jde o množství látky zvané kapsaicin, která samotnou štiplavost způsobuje drážděním chuťových pohárků.

Carolina Reaper

Farmář omylem vypěstoval nejpálivější chilli papričku na světě. Po spolknutí můžeš i umřít
Zdroj: Dale Turber | wikimedia

Dosud nejagresivnější paprička byla Carolina Reaper s hodnotou 2 200 000. Pro srovnání, Jalapeño se pohybuje jen okolo 2 000. Čistý kapsaicin dosahuje hodnoty až 16 milionů a Mikeova Devil's Breath získala 2,48 milionu bodů. Při takových hodnotách to však už není vůbec sranda a spolknout tohoto ďábla tě může stát život. Když se totiž tělo začne až příliš orientovat na nějakou látku (alergeny, léky, příliš pálivá paprička), může dojít k anafylaktickému šoku, kdy se člověku uvolní a rozšíří cévy, čímž se sníží krevní tlak, což může ve finále znamenat i smrt. Samotný Mike se však i navzdory této hrozbě jal plod ochutnat, měl ho však v ústech jen deset sekund, než ho vyplivl.

Domů
Sdílet
Diskuse