Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2017 11:41
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

BMW M8 bude! Vrcholné M bude pohánět více než 600koňový osmiválec

TECH
Uložit Uložené

Nová řada 8 i její vrcholný model M8 vznikají paralelně.

Jak ukázaly poslední týdny, BMW to s návratem řady 8 myslí opravdu vážně. Mnichované však oživení legendy vzali zhurta a kromě skutečně půvabné studie, která má předznamenávat sériovou podobu, jsme po novém svědky už i příprav vrcholného modelu. Vedle vývoje standardní osmičky pracují totiž inženýři z divize BMW M na plné obrátky i na modelu M. Jeden z prvních prototypů BMW M8, zatím ještě plně maskovaný, se v uplynulých hodinách představil na jízdní prezentaci jako součást doprovodného programu 24hodinových závodů na Nürburgringu.

Postřehnout tak můžeme tradiční prvky M modelů v čele s většími přívody vzduchu, brzdovou soustavou či sportovním výfukem se čtyřmi koncovkami, což ve výsledku naznačuje výrazně zvýšený výkon a dynamický potenciál vozu. My však podrobněji parametry zatím neznáme, dá se ale předpokládat, že pod kapotou nebude nic jiného než dobře známá a osvědčená 4,4litrová V8, kterou známe z těch nejvýkonnějších bavoráků s plaketou M, včetně nové M5. Převodovku bude zastupovat 8stupňový automat, no a s největší pravděpodobností standardem bude i pohon xDrive. Pokud jde o výkon, můžeme si být jisti, že to nebude méně než 600 koní.

Jak nás obeznámil sám Frank van Meel, prezident divize BMW M, vývoj a vznik zcela nového BMW řady 8 a jeho vrcholného modelu M probíhá paralelně. M8 bude mít pochopitelně základní geny řady 8, zároveň ale nabídne zdokonalené jízdní vlastnosti se štědrou nadílkou dynamické ostrosti, preciznosti a agilnosti. V konečném důsledku, právě tyto faktory nabízejí onen zážitek z jízdy, typický pro BMW M.

Kdy se dočkáme nové vlajkové lodi mezi „emky“, je nyní sporné, soudě podle autentických fotografií je ale jasné, že na novince už probíhají finální testování. Zajímavostí přitom je, že konstruktéři pracují i na závodním modelu – BMW M8 GTE. Ten bude představovat i návrat BMW Motorsport do Le Mans, přičemž představen bude již v první polovině tohoto roku, protože svůj závodní debut by mělo GTE zažít na 24hodinovém závodě na okruhu Daytona již v lednu 2018.

Domů
Sdílet
Diskuse