Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2017 17:32
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Rolls-Royce ukázal svoji pýchu. Sweptail je novým nejdražším autem na světě

TECH
Uložit Uložené

Speciální jednokusový model byl postaven na přání zákazníka.

Mezi nejluxusnějšími a nejsportovnějšími automobilkami jsme nejednou svědky všelijakých exkluzivitek, které vznikají v striktně omezené sérii a jejich cenovky rostou do astronomických výšin. Jeden z takových modelů vám představíme i tentokrát, je však potřeba zmínit, že na poměry značky Rolls-Royce jde o vskutku netypický krok. V portfoliu britské aristokratické značky najdeme jen pár „standardních“ modelů, které je možno individualizovat v neskutečně širokém spektru, čímž je každý z exemplářů doslova jedinečný, avšak jednokusových vozidel v tom pravém slova smyslu moc dosud nebylo.

Při příležitosti tradiční prohlídky Concorso d'Eleganza Villa d'Este u italského jezera Como totiž poznáváme mimořádně exkluzivní počin, jaký nemá obdoby. Jeho název je Sweptail a vy se díváte na nejdražší silniční automobil nejen současnosti, ale pravděpodobně i všech dob. Oficiální cenovku sice kompetentní neuvedli, zdroje blízké automobilce však hovoří o částce až 10 milionů liber. To je už i na poměry Rollse skutečně velká pálka, no a teď vám řekneme, co tento balík peněz obnáší.

Není žádným tajemstvím, že nejdražší položkou ceny vozidel je jejich vývoj a právě ten sehrál významnou roli i v tomto případě. Sweptail vychází z modelu Phantom Coupé, přičemž jeho vývoj trval celé čtyři roky. Jde o jedinečnou záležitost, která byla postavena na zakázku a jak naznačuje samotný název, podstatou je nově navržená záď. Sweptail, tedy vozidlo se splývajícími koncovými partiemi, byl inspirován luxusními jachtami, což naznačují konec konců i tvary a použité materiály. Čelní část dostala dosud největší masku, pozměněné světlomety a jinak tvarované nárazníky, které díky jednotlivým detailům navazují na kapotu. Trojúhelníková prosklená střecha plynule klesá směrem vzad, kde najdeme podstatně oblejší křivky. Snad ještě větší senzací je pohled do interiéru, odkud se vytratila zadní sedadla – místo nich najdeme jakousi dřevěnou konzolu se světle modrým podsvícením. Dvoučlennou posádku nakonec hýčká kvalitní a ručně zpracovaná kůže v odstínu Moccassin a Dark Spice, ale i dřevěné dekory Macassar Ebony a Paldao. Asi nikoho nepřekvapí, že pod kapotou si přede královský dvanáctiválec. Jak uvádí sám šéf značky, Sweptail je důkazem toho, že Rolls-Royce je na vrcholu individuálního karosářáství.

Domů
Sdílet
Diskuse