Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2017 12:24
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Z pánských záchodů vybudoval 15letý Nathan impérium s tržbou 1,5 milionu korun ročně. Objednávky od spolužáků přijímá přes Snapchat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nathan si už vysloužil i trefnou přezdívku.

Žáci a studenti toužící po alespoň minimální finanční nezávislosti neustále zkoušejí získat jednorázovou práci či dlouhodobější brigádu, aby si přilepšili. Už od mladého věku to chápal i Nathan John-Baptiste, který zjistil, že jeho rodiče nejsou nekonečným zdrojem financí, a proto ještě před dosažením 15 let obcházel různé firmy s otázkou, zda by ho najali. Naneštěstí, všude ho poslali pryč se slovy, že když bude starší, má se přijít znovu ukázat a pak mu dají šanci. Věk jednoduše neoklameš, ale můžeš ho alespoň přechytračit jako Nathan, kterého odmítnutí motivovala k tomu, aby rozjel svůj byznys přímo ve škole.


Teenager zjistil, že ve škole existuje velmi široká klientela ochotná zaplatit za sladkosti přímo v areálu, aniž by museli odcházet někam do supermarketu, a tak se toho rozhodl využít ve svůj prospěch. Nathan si dnes vzpomíná na to, jak se v sedmé třídě dostal na špatnou kolej, přestal se soustředit na školu a svůj čas trávil v nesprávné partii, což změnil až příchod spolužáka, který mu okamžitě začal imponovat a řekl si, že chce být jako on. Hned druhý den proto sebral svých 5 liber a na záchodech ve své škole spustil prodej sladkostí či nápojů, o které byl enormní zájem.

Zanedlouho se jeho byznys rozrostl natolik, že za týden dosahoval obrat ve výši 1150 liber, čili 230 liber každičký den a rychle si získal i trefnou přezdívku Wolf of Walthamstow inspirovanou Vlkem z Wall Street. Při tržbě 230 liber za den by přitom za rok mohl vydělat až více než 50 tisíc liber (bezmála 1,5 milionu korun), i když mezi tržbou a čistým ziskem je ještě velký rozdíl.

Na pomoc si po několika dnech přizval svého dobrého kamaráda, se kterým mu šla distribuce a prodej sladkostí ještě o něco hladčeji, a do svých podnikatelských aktivit zapojil i moderní technologie, protože každé ráno ohlásil svým zákazníkům, což je dnes k dispozici prostřednictvím Snapchatu. Mnozí studenti si pak své produkty objednali právě přes Snapchat a přes přestávku si je jen přišli vyzvednout, takže čekací doby byly skutečně minimální a poptávka obrovská. Zájem dosáhl až takové míry, že z jednoho kolegy se najednou stalo 11 studentských zaměstnanců, které si Nathan osobně vybíral a následně jim platil polovinu z toho, co za den prodali, takže většinou kolem 5 až 10 liber.

Naneštěstí, o velkolepém podnikatelském plánu se nakonec dozvěděli i zástupci školy, Nathana potrestali a zakázali mu prodávat sladkosti svým spolužákům, čímž mu udělali dost velký škrt přes rozpočet, ale postupně se přes to přenesl a vzal to sportovně. Uvědomil si, že celý život nebude moci prodávat sladkosti svým kamarádům ve škole, a tak se začal poohlížet po různých dalších příležitostech, kam by mohly proudit jeho našetřené peníze.

Přiznal se, že své získané bohatství nejraději utrácí v těch nejpřepychovějších částech Londýna, kde si chodí vychutnat exkluzivní jídlo a dodal, že ani s větším množstvím peněz se na něj jeho kamarádi nezačali dívat rozdílně. Některým z nich přece nabídl práci a ani jeden se nepokusil poškodit jeho byznys. Nathan má v současnosti velmi jednoduchý plán, protože za několik let by se chtěl stát milionářem. Z prodeje sladkostí ve škole si dokázal našetřit 5 tisíc liber, které se chystá investovat do akcií na burze a nemovitostí, a zároveň ví, že bez tvrdé práce k němu peníze nebudou přicházet jen tak samy od sebe.


Už před pár dny dokonce ve svých 15 letech získal dvoutýdenní stáž ve společnosti věnující se podomnímu prodeji, kde se chce zdokonalovat ve svých argumentačních technikách a zapůsobit na lidi, kteří ho neznají ze školy. Samotná škola, do které chodil, ho sice potrestala, ale později si ho pozvala na přednášku pro své žáky a požádala ho, aby jim vyprávěl o podnikání a o tom, co ho motivovalo k vydělávání peněz už v tak mladém věku. Na margo podnikatelských úspěchů svého syna se už stihla vyjádřit i Nathanova máma, která oceňuje to, že si vydělává legitimní cestou a nezačal namísto sladkostí prodávat drogy, což je obrovský strašák pro většinu rodičů i zástupců školy.

Domů
Sdílet
Diskuse