Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2017 16:16
Čas čtení 0:00
Slavomír L.

Země se zahalí do tmy. 21. srpna nastane zatmění století, které bude vysílat i NASA

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Celý svět zažije zatmění Slunce, které je přírodním fenoménem aktuálního století.

Zatmění Slunce je fascinující přírodní jev, který láká pozornost astronomů, vědců, ale i širší veřejnosti. Nastává tehdy, když se Měsíc dostane do společné přímky se Zemí a Sluncem, což způsobí jeho částečné nebo úplně zatmění. Jev úplného zatmění má nejdelší periodicitu, konkrétně 18 měsíců a je vždy nejlépe pozorovatelný z odlišných částí Země. Právě proto je datum 21. srpen označováno za den Zatmění století.

Země se zahalí do tmy. 21. srpna nastane zatmění století, které bude vysílat i NASA
Zdroj: www.anandastrology.com

Mnohé přírodní úkazy podobného typu mají velký dopad i na fungování Země a výjimkou nebude ani srpnové zatmění Slunce. Vědci se shodují, že hlavně zvířata jsou velmi citlivá na podobné fenomény. Na základě toho předpokládají určité výkyvy v jejich chování. Z předešlých let je známo, že hlavně primáti, sloni, žirafy, ptáci a plazi se chovají nevyzpytatelně.
 
Přeci jen, pro zvířata je krátkodobé, ale náhle „zmizení“ Slunce matoucí, mnohá se například začnou ukládat na noční spánek, jiná zase urychleně hledají úkryt před tmou a ochlazením, zatímco noční hmyz začíná být aktivní. Včely přestávají bzučet a motýli prakticky zmizí z dohledu, na druhou stranu takové krávy podle všech dostupných informací zatmění vůbec neřeší.
 
Nejen zvířata se však během zatmění chovají trochu jinak než po všední dny. Existují lidé, kteří jsou označováni jako „eclipse chasers“, v překladu tedy ti, kteří následují zatmění. Neváhají procestovat i stovky kilometrů do zemí a míst, kde je v konkrétní datum zatmění Slunce pozorovatelné. Všichni, kteří se považují za tyto vášnivé pozorovatele popisují tento zážitek jako neskutečný, unikátní, překrásný, inspirující a pro některé dokonce i návykový. Asi na tom skutečně něco bude, protože mnozí z nich absolvovali takové dobrodružství už 10, 20, či dokonce více než 30krát.

Kdy, kde a jak můžeme pozorovat zatmění?

Zatmění Slunce je vždy vidět na některých místech lépe, zatímco jinde téměř vůbec. Tento rok jsou těmi nejšťastnějšími obyvatelé Severní Ameriky (jak jinak), kteří budou moci sledovat toto přírodní představení v jeho celé délce 2 minut a 40 sekund. Jelikož v dotaznících se více než 51 % Američanů vyjádřilo, že budou jev sledovat, tak se začaly ve velkém prodávat brýle se speciálním solárním filtrem, které ochrání oči před přímým díváním se do Slunce. Některé instituce jako například knihovny a ZOO, nacházející se na trase zatmění, je budou pro návštěvníky dokonce nabízet zdarma.

Země se zahalí do tmy. 21. srpna nastane zatmění století, které bude vysílat i NASA
Zdroj: edition.cnn.com

No a pro ty, kteří právě v tomto datu nemají cestu kolem USA si speciální program připravila i NASA. 21. srpna od 18:00 CET (Central European Time) spustí čtyřhodinové živé vysílání Zatmění století z různých oblastí a koutů USA, aby si ho všichni mohli užít naplno.

Link na živý přenos NASA

Domů
Sdílet
Diskuse