Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2017 19:02
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Samsung představil hi-tech bestii s Androidem. Smartphone Galaxy Note8 nemá žádného pořádného soupeře

TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Apple by se měl mít na pozoru.

Zhruba před rokem přišel na spotřebitelský trh mobilní telefon, o kterém měli všichni včetně samotného výrobce z Jižní Koreje obrovská očekávání. Šlo totiž o generační pokračování úspěšného phabletu s unikátním inteligentním perem a pokročilými technologickými vymoženostmi. Skener očí, špičkový výkon a ani zmíněný S Pen ho však nedokázali zachránit před tím, co následovalo jen chvíli po oficiálním představení.
 
Novinka Galaxy Note7 obsahovala špatně vyrobené baterie, a to ji dostalo do obrovských problémů, protože během používání mohla zničehonic explodovat a následně shořet. A protože byl kvůli tomu ohrožen jak majetek, tak i zdraví zákazníka, Samsungu nezbývalo, než smartphone stáhnout z prodeje a nadobro ukončit výrobu, což následně vedlo k obrovským ztrátám.
 
Existuje zde tedy opravdu jen mizivá šance, že podobný osud čeká i letošní generaci, která právě spatřila světlo světa. Dámy a pánové, seznamte se s Galaxy Note8.

„Vážíme si neutuchajícího nadšení komunity uživatelů Note. Jsou pro nás stálou inspirací a nový Note jsme navrhli speciálně pro ně,“ prozradil na margo představení osmičky DJ Koh, prezident divize Mobile Communications společnosti Samsung Electronics. „Ať už se zaměříme na Infinity displej, inteligentnější funkce pera S Pen nebo špičkový duální fotoaparát, přístroj Galaxy Note8 dovoluje uživatelům dělat věci způsobem, jaký dosud považovali za nemyslitelný.“

Prémiové tělo, high-end hardware a pár inovací

Ostřílený výrobce spotřební elektroniky přináší po měsících čekání avizovaného nástupce za Galaxy Note7. Pojmenoval ho přesně tak, jak jsme očekávali, a co se týče konstrukčního provedení, designu či materiálů, dá se říci, že jde o rozměrnější a také méně hranatou vlajkovou loď Galaxy S8 z první poloviny tohoto roku. Nejvíce změn proto postřehnete v útrobách, kde po přibylo několik zajímavých inovací.
 
Pojďme se tedy podívat, co všechno přináší čerstvě představený Galaxy Note8.

Samsung představil hi-tech bestii s Androidem. Smartphone Galaxy Note8 nemá žádného pořádného soupeře
Zdroj: Samsung
Konstrukce

Délka hliníkovo skleněného těla se zavedenou certifikací dle normy IP68, která zajišťuje zvýšenou odolnost vůči vodě, měří 162,5 mm, šířka je 74,8 mm a tloušťka 8,6 mm, přičemž váha dosahuje slušných 195 gramů. V menších kapsách ho proto budeme docela cítit.
 
Displej: Zobrazovací technologie zůstala stejná, čili je v nabídce 6,3palcový Super AMOLED panel (poměr stran 18,5:9) v jemném Quad HD+ rozlišení (1440 x 2960 pixelů), což znamená 522 pixelů na jeden palec. Samozřejmě, je třeba zmínit i běžné evoluční vylepšení, jako je například lepší jas či k realitě bližší barvy, které mu zajistily opět o něco modernější technické specifikace.

Fotoaparáty: Nejvýznamnějšími změnami prošel hlavní fotoaparát, kterému přibyl další snímač. Je ale třeba poznamenat, že mezi sebou nespolupracují, aby tak dokázali vyhotovit jednu společnou, na detaily bohatou fotku. Jeden z nich dokáže záběr opticky přiblížit a ten druhý zase rozšířit, takže je využijeme v tak trošku rozdílných situacích.
 
Pokud někoho zajímají konkrétní čísla, oba objektivy zvládají vyhotovit 12megapixelové snímky a disponují optickou stabilizací obrazu. Teleobjektiv má však vyšší clonové číslo (f/2,4) než ten širokoúhlý (f/1,7), takže propustí do záběru méně světla. Přední snímač dostal ideálních 8 megapixelů a clonové číslo o velikosti f/1,7.

Výkon: Výkon tentokrát dostal na starosti Exynos 8895, čili přesně tatáž součástka, kterou najdeme i v útrobách Galaxy S8. Hi-tech chipsetu navíc asistuje 6 GB operační paměť RAM, takže Note8 bez jakýchkoliv pochyb zvládne i extrémně náročný multitasking.
 
Baterie: Kapacita napevno zabudovaného akumulátoru klesla oproti loňské generaci Note7 o rovných 300 mAh, což znamená, že je v nabídce 3300 mAh. A přestože podrobnější detaily související s výdrží zatím neznáme, jeden náročnější den by určitě neměl představovat žádný velký problém. Samsung samozřejmě nezapomněl zmínit ani bezdrátové nabíjení.
 
Bezpečnost: Zabezpečení před zvědavýma očima a ušima má pod palcem dvojice biometrických snímačů. Jeden snímá otisky a je umístěn na zadní straně, zatímco druhý ověřuje uživatele pomocí skenování očí, přesněji oční duhovky. Ano, něco velmi podobného dostal do výbavy i vybuchující předchůdce, takže žádné překvapení.

Software: Smartphone po softwarové stránce pohání operační systém Android ve verzi 7.1.1 Nougat, kterou jihokorejský výrobce mírně modifikoval prostřednictvím vlastní grafické nástavby. Počítat můžeme jak s inteligentním asistentem Bixby, tak i s dokovací stanicí DeX. Ta umožní změnu klasického, nebo-li mobilního uživatelského prostředí na desktopové, aby nám novinka poskytla prostor pro zvýšení naší produktivity. Velký monitor, myšku a klávesnici totiž ocení nejeden z nás.
 
Za zmínku stojí nová funkcionalita Apps Edge, díky níž můžeme vzájemně spárovat dvě nainstalované aplikace. Pokud tak učiníme, obě pak spustíme jedním dotykem, a to přímo na rozdělené obrazovce, díky čemuž můžeme používat obě najednou.

Několik softwarových inovací ale získalo i inteligentní pero S Pen, aby tak Samsung mohl zajistit ještě lepší zkušenosti z používání. Za zmínku stojí takzvané živé zprávy (Live Messages), což je v podstatě jakási napodobenina funkcionality Digital Touch ze systému iOS od Applu. Když něco nakreslíme a odešleme kámošovi, přímo na displeji svého smartphonu uvidí průběh kreslení od začátku až po jeho konec.

Cena, barva a dostupnost

Samsung Galaxy Note8 přijde na pulty českých obchodů 15. září. Na výběr dostaneme ze dvou barevných provedení - Midnight Black a Maple Gold. A doporučená cena? Tak ta začíná na 999 eurech (~26 tisíc korun), za což dostanete 64 GB úložiště, které lze rozšířit prostřednictvím vložení microSD karty.

Domů
Sdílet
Diskuse