Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2017 15:46
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Lepidlo, které okamžitě zastaví vnitřní i vnější krvácení. Revoluce ve zdravotnictví zachrání mnoho lidských životů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědcům z prestižní univerzity se podařilo vyvinout speciální gel MeTro, který po aplikování na ránu okamžitě zastaví krvácení.

Medicína jako taková zažívá neustále zásadní pokroky a je to právě díky vědcům prestižních univerzit, kteří bez ustání pracují na řešení nejrůznějších problémů, což se naštěstí i daří. Výzkumníkům z Univerzity v Sydney se nedávno podařilo vyvinout látku, která by již brzy mohla doslova zachránit mnoho životů.
 
Jde o těsnící lepidlo, resp. gel, který tvoří elastický protein schopný zacelit vážné vnější i vnitřní poranění, tedy nejen kůži, ale i orgány. A to vše v průběhu jedné minuty a bez šití či stehů. Většina z nás si asi dokáže představit, kolika problémům se vyhneme, pokud je jakékoliv krvácení zastaveno takto rychle. Speciální látka s pracovním názvem MeTro (metakryloylem substituovaný tropoelastin) zároveň kůži či vnitřní rány nefixuje a ​​po jejím nanesení nebrání přirozenému pohybu, což je velmi důležitým faktorem. No a celý princip spočívá ve spojení gelu a tkáňovým povrchem, protože právě po tomto kontaktu revoluční hmota ztuhne a plní svou funkci.
 
Z práce autorů se dozvídáme, že MeTro by mělo mít i jisté hojivé efekty díky přidaným enzymům, které se postarají o zkrácení doby léčení rány až na polovinu. Dosud vědci hmotu testovali jen ve studiích na hlodavcích a prasatech, ale už brzy začnou první klinické testy na lidech.

Domů
Sdílet
Diskuse