Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2017 18:03
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Lidem bez domova nabízí jedno teplé jídlo denně. Projekt Stůl pro jednoho se řadí k dalším skvělým charitativním počinům u nás

GASTRO
Uložit Uložené

Díky projektu mají lidé, kteří jsou do iniciativy zapojeni, denně zajištěnou plnohodnotnou stravu.

Kolikrát už jsme se všichni cítili smutně, když jsme u u oběda ve školní jídelně zůstali sedět úplně sami? S novým projektem Stůl pro jednoho však toto slovní spojení získává úplně jinou hodnotu. Velmi pozitivní. Cílem tohoto charitativního počinu je totiž zajistit lidem bez domova plnohodnotnou stravu. Restaurace, které se pod tuto iniciativu podepsaly, nyní potřebným poskytují jedno teplé jídlo denně zcela zdarma.

Strůjcem projektu je nezisková organizace NADĚJE. Její pracovníci zároveň vybírají ty, kterým bude pomoc poskytnuta. Jejich počet se v současnosti pohybuje kolem deseti, ale číslo bude v budoucnosti stále růst. „Provozovatelé restaurací a kaváren, kteří jsou zapojeni do projektu, darováním jedné porce teplého jídla několikrát do týdne mohou nejen nasytit hladovějícího klienta, ale tím, že mu dají možnost být přítomen v restauračním zařízení, mohou opravdu změnit jeho pohled na situaci, ve které se nachází, a pozitivně tak ovlivnit další vývoj jeho života,“ popisuje hlavní myšlenku projektu jeho iniciátorka Dominika Farkasová.

Do něho se může zapsat prakticky jakékoliv restaurační zařízení na www.stulprojednoho.cz. Těch je v současnosti šest a motivují další zájemce ke stejnému činu. „Všichni máme dobrý pocit, že pomáháme někomu, kdo to potřebuje. Všechen personál restaurace si našeho pána oblíbil, dáváme mu teplý čaj, a jelikož je velice pohodový a slušný, obědvá v restauraci. Někteří mu přinesli i vytříděné věci ze šatníku,“ říká majitel restaurace U Dobré Myšlenky Martin Vlček. Je skvělé pozorovat, že podobné projekty stále vznikají a dokazují nám naši ochotu pomáhat těm, kteří jsou v nouzi. Jen tak dále.

Domů
Sdílet
Diskuse