Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. března 2024 9:10
Čas čtení 1:08
Veronika Ábelová

Zapomeň na beránka. Těchto pět velikonočních světových dezertů musíš ochutnat

Zapomeň na beránka. Těchto pět velikonočních světových dezertů musíš ochutnat
Zdroj: Flickr/ raspberri cupcakes/ volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE VELIKONOCE
Uložit Uložené

U nás vede jednoznačně beránek. Co se ale připravuje na Velikonoce ve světě? Přinášíme pět dezertů, které stojí za vyzkoušení.

Velikonoce jsou za rohem a pro Česko je typický mazanec nebo beránek. Oblíbený dezert, který je nadýchaný a posypaný cukrem nebo politý čokoládou. Beránek může být i z tvarohového, mramorového nebo piškotového těsta.

Doporučeno
Edward ze Stmívání jako partner pro život? Představitelka Belly má jasno Edward ze Stmívání jako partner pro život? Představitelka Belly má jasno 27. března 2024 11:30

Každá země má na Velikonoce jiné tradice. Co mají ale všechny společné, jsou sladké dezerty. Magazín TimeOut přišel s deseti nejlahodnějšími velikonočními dezerty ve světě. My ti přinášíme první pětici, která stojí za to. 

Ricottový koláč

Kousek lehkého ricottového koláče je základem Velikonoc na Sicílii. Jeho náplň je, stejně jako u většiny tvarohových zákusků, ochucena citronovou kůrou. Někteří do koláče přidávají i sušené ovoce.

ricottový koláč
Zdroj: Flickr/Elga Cappellari/na voľné použitie

Čokoládová vajíčka

To je taková celosvětová záležitost. Samozřejmě že čokoládová vajíčka můžeš koupit v obchodě, kterých jsou teď velikonoční sladkosti plné. Jestli ti to nestačí a chceš je trochu vylepšit, ozdobit si je můžeš podle vzoru mistrů čokolády. Někteří je plní smetanou, ovocem nebo bonbony a na vrchu zdobí kakaovými perličkami.

čokoláda
Zdroj: Flickr/raspberri cupcakes/na voľné použitie

Torrijas

Španělská dobrota podobná francouzským toastům. Plátky chleba jsou namočené do mléka se skořicí a citronovou kůrou. Potom se obalí ve vajíčku a osmaží na pánvi. Španělé je podávají ještě zkaramelizované nebo polité medem. 

toast
Zdroj: Flickr/Moritz Barcelona/na voľné použitie

Mona de Pasqua

V Barceloně a Valencii se podává na velikonoční neděli v rodinném kruhu. Historie říká, že by tento dezert měli kmotři darovat svým kmotřencům. Tato sladká pochoutka má několik verzí. Tradiční podoba je brioška s vajíčkem natvrdo. Cukráři ale každým rokem zvyšují laťku, a proto teď Mona de Pasqua může vypadat jako kreslená postavička plněná crème brûlée.

mona de pasqua
Zdroj: Wiki Commons/Francesc Fortna/voľné použitie

Hot cross buns

Australské buchty, které jsou symbolem Velkého pátku v Austrálii, Spojeném království a Jižní Africe. Hot cross buns jsou sladké nadýchané buchty plněné ovocem a zdobené křížkem. Při přípravě se také používá charakteristická směs koření ze skořice, hřebíčku, pomerančové kůry a muškátového oříšku.

buchty
Zdroj: Flickr/Sarah Horrigan/na voľné použitie
Domů
Sdílet
Diskuse