U nás vede jednoznačně beránek. Co se ale připravuje na Velikonoce ve světě? Přinášíme pět dezertů, které stojí za vyzkoušení.
Velikonoce jsou za rohem a pro Česko je typický mazanec nebo beránek. Oblíbený dezert, který je nadýchaný a posypaný cukrem nebo politý čokoládou. Beránek může být i z tvarohového, mramorového nebo piškotového těsta.
Každá země má na Velikonoce jiné tradice. Co mají ale všechny společné, jsou sladké dezerty. Magazín TimeOut přišel s deseti nejlahodnějšími velikonočními dezerty ve světě. My ti přinášíme první pětici, která stojí za to.
Ricottový koláč
Kousek lehkého ricottového koláče je základem Velikonoc na Sicílii. Jeho náplň je, stejně jako u většiny tvarohových zákusků, ochucena citronovou kůrou. Někteří do koláče přidávají i sušené ovoce.
Čokoládová vajíčka
To je taková celosvětová záležitost. Samozřejmě že čokoládová vajíčka můžeš koupit v obchodě, kterých jsou teď velikonoční sladkosti plné. Jestli ti to nestačí a chceš je trochu vylepšit, ozdobit si je můžeš podle vzoru mistrů čokolády. Někteří je plní smetanou, ovocem nebo bonbony a na vrchu zdobí kakaovými perličkami.
Torrijas
Španělská dobrota podobná francouzským toastům. Plátky chleba jsou namočené do mléka se skořicí a citronovou kůrou. Potom se obalí ve vajíčku a osmaží na pánvi. Španělé je podávají ještě zkaramelizované nebo polité medem.
Mona de Pasqua
V Barceloně a Valencii se podává na velikonoční neděli v rodinném kruhu. Historie říká, že by tento dezert měli kmotři darovat svým kmotřencům. Tato sladká pochoutka má několik verzí. Tradiční podoba je brioška s vajíčkem natvrdo. Cukráři ale každým rokem zvyšují laťku, a proto teď Mona de Pasqua může vypadat jako kreslená postavička plněná crème brûlée.
Hot cross buns
Australské buchty, které jsou symbolem Velkého pátku v Austrálii, Spojeném království a Jižní Africe. Hot cross buns jsou sladké nadýchané buchty plněné ovocem a zdobené křížkem. Při přípravě se také používá charakteristická směs koření ze skořice, hřebíčku, pomerančové kůry a muškátového oříšku.