Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2017 20:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Už v pondělí nás čeká nádherné vesmírné divadlo. Venuše a Jupiter splynou jako nejzářivější planety ve velkolepém setkání

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vesmír si pro nás neustále připravuje krásná představení.

Pokud jsi měl v plánu pospat si v pondělí ráno trochu déle, pak tě zklameme, protože prospat jedno z nejkrásnějších vesmírných divadel tohoto roku se skutečně nevyplatí. Dvě nejzářivější planety na naší obloze, Venuše a Jupiter, se poprvé od srpna minulého roku setkají v extrémní blízkosti. Vzdálenost mezi planetami dosahující pouze 0,3 stupně divákům na Zemi zaručí, že se stanou svědky osudového sblížení, které bude i pořádně vzácné, protože Jupiter se s Venuší nejblíže setká až v roce 2019. Jupiter se k Venuši přitom pomalu přibližuje už v této chvíli, ale právě v pondělí 13. listopadu nastane jev zvaný konjunkce neboli setkání dvou vesmírných těles.


Zatímco Jupiter postupně přecházel z večerní oblohy na ranní, Venuše směřuje opačným směrem a zanedlouho ji na chvíli ztratíme z dohledu, když její záři pohltí výraznější sluneční záře. Spojení dvou planet bude možno sledovat na téměř celé severní polokouli, přičemž lépe než my na tom bude západní Evropa, ale ani v Česku by neměl být výhled nejhorší. V pondělí ráno proto musíte vstát dříve, nejlépe ještě před východem Slunce a nasměrovat svůj zrak na oblohu, kde se odehraje krásně představení. Pokud ti však pozorování extrémně blízkého setkání pokazí počasí, potom nezoufej a sleduj i 12. a 14. listopadu, kdy budou planety od sebe vzdáleny přibližně 1 stupeň namísto 0,3 stupně ve vrcholové konjunkci.



Domů
Sdílet
Diskuse