Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2017 v 11:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Potápěč objevil v Tichém oceánu potrubí vypouštějící hektolitry krve. Nečekal, že zážitek bude až tak nechutný

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nechutné místo, které má výrazný dopad i na okolí.

Fotograf Tavish Campbell strávil dlouhá léta svého dětství i následné dospělosti ve svém domově nedaleko kanadského ostrova Vancouver Island v Britské Kolumbii a za svůj život si všiml, jak se životní prostředí v blízkosti negativně změnilo. Tavish dlouho přemýšlel, co všechno by to mohlo mít na svědomí, a nakonec přišel na to, že zejména v oblasti vody k ničení prostředí přispívá místní firma, která provozuje velkou fabriku na zpracování rybího masa.

Zjistil si, že fabrika má nedaleko od pobřeží vyvedeno potrubí přímo do moře, pomocí kterého odvádí z továrny odpadní součásti zpracovacího procesu, a tak se rozhodl potopit do vody a prohlédnout si situaci na vlastní oči. Už předem očekával nechutné místo, protože co už jen může být příjemného na potrubí, ze kterého vypadávají tisíce rozmixovaných částí mrtvých ryb, ale ani v nejhorším snu nečekal, že se dostane k potrubí, ze kterého neustále proudí hektolitry krve. Společnost Brown's Bay Packing Company vypouští přímo do vody pozůstatky mrtvých ryb, a tak Tavish odebral vzorek přímo z konce potrubí a odeslal jej místnímu aktivistovi, aby jej podrobil analýze.

Ve vzorku se nejenže našli červi, ale přišlo se také na to, že krev obsahuje virus Piscine Reovirus, který se nejčastěji vyskytuje v lososech a způsobuje jim zdravotní potíže, i když na lidi naštěstí nemá žádný efekt. Ve zkratce tak zjistil, že továrna vytváří ideální prostředky k rozmnožování virů a červů, přičemž v této směsi plavou dosud zdravé ryby. Fabrika se brání, že má na potrubí povolení, ale kanadské úřady budou celou situaci zkoumat blíže.

Domů
Sdílet
Diskuse