Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2017 10:36
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

The Last Jedi není špatným filmem, ale poměrně neuspokojivým pokračováním Star Wars série. Duch ságy se pomalu, ale jistě vytrácí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

I přes naši převážně pozitivní recenzi se v redakci našlo i vícero negativních ohlasů. Co všechno nám na nových Hvězdných válkách vadilo?

Pokud patříte mezi diváky, kterým se epizoda VIII líbila, bez jakýchkoli výhrad vaše pocity chápeme. Nejnovější díl Star Wars je řemeslně dobře natočeným velkofilmem a ze svých výsostných pozitiv (vizuální stránka, tempo, Driverovy kreace a podobně) těží od úvodní sekvence až po závěrečné titulky. Ale... vždy tam je nějaké ale. U The Force Awakens fanoušci tvůrcům vyčítali zejména to, že ve filmu viděli obrovskou podobnost s epizodou IV, a tedy Abramse obvinili z obyčejného kopírování.

Pravdou ale je, že Star Wars VII měl oproti The Last Jedi obrovskou výhodu. Po dlouhých letech jsme konečně dostali celovečerní snímek z prostředí Hvězdných válek a celkový efekt a dopad na diváky byl proto více než ohromující. Jistě, stále se dalo na film dívat bez růžových brýlí a pozorovat mnohé význačné chyby, ale síla všudypřítomné nostalgie byla prostě neuvěřitelná. Osmička však tuto výhodu nemá.

The Last Jedi není špatným filmem, ale poměrně neuspokojivým pokračováním Star Wars série. Duch ságy se pomalu, ale jistě vytrácí
Zdroj: Disney

Hned na začátku proto možná až příliš do očí bije ten zbytečně nucený humor, snažící se ze seriózních situací a seriózních postav udělat jednoduše srandu. Disney si snad myslelo, že tím sáze dodá jakéhosi moderního ducha, ale častokrát tím prostě zabíjí dobře budované napětí. Co se jednotlivých postav týká, jejich vývoj od sedmé části proběhl spíše off-screen (mimo obrazovky, mimo náš dohled), ale zároveň se ani příliš daleko neposunuly, pouze se zvýraznily jejich charakterové rysy.

Poe je stále drzý (tak jako v předešlé části vtipkoval před Kylem, nyní se to snaží natřít generálovi Huxovi) a prudce jednající Finn se nadále snaží udělat vše pro záchranu Rey (i když zjevně potřebuje spíše záchranu on), Kylo je rozpolcený více než kdykoliv předtím a kontrast mezi ním a Rey se ještě zdůrazňuje. No a této dvojici bychom měli poděkovat, protože právě oni celý děj posouvají dopředu. Jinak by se nám v osmičce dostalo pouze neúspěšného utíkání rebelů před flotilou generála Huxe a Finnova zbytečnéh „výletu“ s ještě zbytečnější... jakže se to vlastně jmenovala? Aha, Rose. Touto nevýraznou dějovou linkou si u nás tvůrci příliš nešplhli. A když už jsme se dostali k očekávanému souboji proti Phasmě, skončil dříve, než mohl vůbec začít.

The Last Jedi není špatným filmem, ale poměrně neuspokojivým pokračováním Star Wars série. Duch ságy se pomalu, ale jistě vytrácí
Zdroj: Disney

A co Luke a Rey? No, to je téma za všechny drobné. Četli jsme vaše názory a také názory celosvětové veřejnosti a dobře víme, jaké různé a mimořádně rozporuplné reakce Lukeova postava vyvolala. Někteří na danou situaci nahlížejí s tím, že Luke se pochopitelně za dlouhá léta změnil a jeho úskočné, místy až zbabělé chování je ve filmu dostatečně odůvodněno (Kylův přechod k temnotě a vyvraždění zbývajících Jediů), ale najdou se i ti, kterým jeho (ne)konání maximálně překáží, protože takto by se podle nich odvážný a vždy hrdinsky naladěný Luke Skywalker přece nezachoval.

A pokud při oponování tvrdíte, že přece i Yoda odešel do exilu a s Lukeovým tréninkem váhal, připomínáme vám, že Yodův důvod k netrénování Lukea byla jeho nezodpovědná mladická povaha (na což mu Obi-Wan připomněl, že on byl v mládí stejný). Skywalkerovo rozhodnutí je však zcela odlišného charakteru. Navíc Yoda před Lukem neutíkal po celé planetě jako splašená myš a netvrdil, že Jediové by měli vymřít a že neexistuje žádná šance na vítězství.

Víceméně tím chci říci pouze tolik, že navzdory důvodům uvedeným ve filmu je Lukeovo chování na hranici snesitelnosti a skutečně se nemůžete divit, že někteří fanoušci (Marka Hamilla nevyjímaje) z toho byli výsostně zklamáni. Jeho sestra Leia si ve snímku bohužel také zažila slušné faux pas. Ano, určitě mohla mít propojení na Sílu (tak jako každá jiná živá bytost) a není vyloučeno, že ji Luke kdysi trénoval (tak jak se to zmiňuje v komiksech, z nichž Disney ale ani nečerpá), ale jen velmi těžko dokážeme odhadnout, proč filmaři poukázali na Leino propojení se Silou takovým extrémním a těžko uvěřitelným způsobem, který navíc žádná z přítomných postav ani neřešila. Nezeptali byste se na jejich místě vaší vrchní velitelky, jak je možné, že se dokázala prakticky bez újmy dostat z atmosféry zpět do lodi? Zdá se to být vcelku pravděpodobné.

The Last Jedi není špatným filmem, ale poměrně neuspokojivým pokračováním Star Wars série. Duch ságy se pomalu, ale jistě vytrácí
Zdroj: Disney

Pokud se přesuneme k bojovým sekvencím se světelnými meči, je třeba říci, že obrana proti Snokeově stráži byla natočena skutečně na jedničku, ale o to více nás mrzí, že jde prakticky o jediný souboj se světelnými meči během celých 150 minut. V Rogue One jsme tuto absenci chápali, protože ve filmu nikdo kromě Vadera světelný meč nevlastnil, ale v rámci The Last Jedi snad každý z nás tajně doufal, že se dočkáme epického souboje, ve kterém bude mít hlavní roli právě legendární Jedi Luke Skywalker.

Jistě, Luke se na závěr mobilizoval pouze prostřednictvím duchovní formy, takže se jeho a Kylův meč nemohli reálné spojit, ale pokud Disney boří hranice Síly (Leia létající vesmírem), proč nedopřát fanouškům i takovou pořádnou akci? Škoda. Přesto ale The Last Jedi nebyl žádným hrůzostrašným propadákem. Duch ságy se však díky Disney vytrácí stále více. Jak dopadne nová trilogie? Nevíme. Ale na druhé straně bychom možná měli ideu, kterou si studio může napravit své renomé. Dejte nám ověřené příběhy plné lákavé historie a nezapomenutelných Jediů a Sithů. Materiálu na zpracování máte skutečně obrovské kvantum, tak proč nesáhnout právě po něčem podobném?

Domů
Sdílet
Diskuse