Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2017 14:47
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu

FILMY A SERIÁLY VÁNOCE
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro vás filmy, které se podle nás skvěle hodí k vánoční atmosféře.

Období kolem Vánoc je často označováno jako svátky klidu a míru. Ne pro každého to však platí doslova. Mnozí se stresují s nákupem dárků ještě 23. prosince, snaží se o co nejpečlivější úklid a pečou tuny cukroví. Není však nad to, se na chvíli zastavit a dopřát si odpočinek spolu s rodinou či přáteli u nějakého zábavného filmu, který svou atmosférou k Vánocům patří jako ušitý na míru. A abychom vám ulehčili výběr, připravili jsme pro vás hned desítku těch nejlepších vánočních filmů, které vás pobaví a nebo vás jejich obsah zahřeje u srdce. Tak Veselé Vánoce a příjemnou podívanou. 

Anděl páně (r. Jiří Strach, 2005)

I v českých luzích a hájích může vzniknout opravdu povedený film. Důkazem toho budiž pohádka Anděl páně, která se vymyká ze zdejšího koloritu průměrnosti, a potvrzuje to i její pokračování z minulého roku. Pokud jste tento nesmírně oblíbený tuzemský snímek ještě neviděli, určitě je nejvyšší čas to napravit. Jen tak totiž uvidíte Jiřího Bartošku v roli Boha nebo popleteného anděla Ivana Trojana, který je poslán mezi smrtelníky, aby jednoho z nich do Štědrého dne napravil. Na cestu s ním vyráží Jiří Dvořák jako čert Uriáš a dvojice se připlétá do života několika smrtelníků, kterým plní jejich přání. Nedopadá to však zrovna dobře, a tak musí situaci napravovat, aby vše dobře dopadlo.

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Česká televize/Jiří Červený

Karlík a továrna na čokoládu (r. Tim Burton, 2005)

Jeden z nejhravějších filmů od Tima Burtona patří k Vánocům už jen svou kouzelností a poselstvím. Sledujeme příběh Karlíka, který žije v chudé chaloupce spolu s celou svou rodinou. Jednoho dne mu popřeje štěstěna a nalezne v čokoládě zlatou vstupenku do továrny na čokoládu Willyho Wonky. Spolu s několika dalšími dětmi pak zažívá jednodenní dobrodružství v továrně na sladkosti. Fantaskní svět hraje všemi barvami, Johnny Depp převádi jednu ze svých nejvíce kultovních rolí a diváka čekají necelé dvě hodiny skvělé zábavy.

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Warner Bros.

Láska nebeská (r. Richard Curtis, 2003)

Jedna z nejlepších romantických komedií 21. století se odehrává o Vánocích. Sledujeme v ní hned několik příběhů o lásce, které spojuje téma Vánoc. Romantické příběhy se postupem děje propojují a vše vyvrcholí o Štědrém dni. Výborný je především povedený britský humor a nechybí herecké hvězdy jako Hugh Grant a zesnulý Alan Rickman. Připomenout si příběhy zamilovaného premiéra, spisovatele, který za láskou odjede až do Francie a staré rockové hvězdy, která se marně snaží o svůj come-back, doporučujeme každému, protože Láska nebeská dokáže opravdu zahřát u srdce. Obzvláště o Vánocích. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Universal Pictures

Otec rodiny (r. Brett Ratner, 2000)

Nicolas Cage nepatří mezi herce, kteří by byli zárukou dobrého filmu, avšak rodinná komedie Family man mu sedla výborně. Ztvárnil v ní právníka Jacka Campbella, který kdysi sliboval své přítelkyni (Téa Leoni), že se vezmou. Z toho nakonec sešlo a mladý muž se vypracoval v bohatého, avšak svobodného burzovního makléře. Když se pak jednoho dne o Vánocích uloží ke spánku, druhý den se vzbudí v domku na předměstí jako manžel své bývalé přítelkyně se dvěma dětmi na krku. Nikdo z jeho burzovního okolí jej nepoznává a Jack si brzy na svůj chudší život, který je však naplněný láskou, začne zvykat. Otázkou je, co bude dělat, když se znovu jednou probudí jako burzovní makléř ve svém bohatém, ale osamělém životě.

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Universal Pictures

Pelíšky (r. Jan Hřebejk, 1999)

Legendární a často citovaný snímek patří k našim Vánocům stejně jako stromeček a koledy. Příběh několika rodin a generací odehrávající se mezi lety 1967-68 nejen věrně přibližuje kolorit tehdejší doby, ale také přichází se specifickým humorem a vtipy, které snad nikdy nezestárnou. Pro někoho může znamenat nostalgii, pro jiné zase opravdový příběh ze života, který věrně popisuje všechny jeho klady i zápory. Mrazivé momenty střídá skvělý humor a tento dokonalý mix bude pravděpodobně i letos přehráván na spoustě televizních obrazovek.

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Space Films

Sám doma (r. Chris Columbus, 1990)

Tato vánoční komedie pravděpodobně patří k těm filmům, které jste viděli už několikrát. Díky množství gagů a výborných hlášek však stojí za to, i když ji znáte už v podstatě nazpaměť. Macaulay Culkin zde ve své životní roli nabízí to nejlepší ze sebe a srší hereckým talentem. Jako malý Kevin se probouzí v prázdném domě a brzy mu dochází, že ho jeho rodiče, kteří odletěli do Paříže, prostě zapomněli doma. Do toho všeho se na scéně objevuje dvojice zlodějů (Joe Pesci a Daniel Stern), a tak se jim osamělý chlapec musí postavit. Zvládá to však bravurně a baví diváky do poslední minuty. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: 20th Century Fox

Ukradené Vánoce Tima Burtona (r. Henry Selick, 1993)

Kultovní film z produkce Tima Burtona si zachovává svůj šmrnc i přes starší animaci. Zavede vás do světa imaginace legendárního Tima Burtona a za doprovodu skvělé hudby od Dannyho Elfmana vám převypráví příběh smutného kostlivce Jacka Skellingtona. V jeho rodišti probíhá den co den Halloween, což ho už znavuje, a tak se jednoho dne ocitá v sousedním Vánočním městě. Když vidí všechnu tu radost a lásku, rozhodne se spolu se svými přáteli obyvatele sousedního města překvapit. Když však dorazí parta umrlců a strašidel a dětem rozdává leby, vypukne těžko zastavitelný zmatek. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: 1993 Touchstone Pictures

Vánoční prázdniny (r. Jeremiah S. Chechik, 1989)

Pokud se chcete opravdu nasmát u filmu točícího se kolem Vánoc, tady rozhodně nesáhnete vedle. Nefalšovaná komedie Vánoční prázdniny je plná situačních vtípků a ani se nedopočítáte, kolikrát něco hlavního hrdinu (Chevy Chase) udeří do hlavy. Je to totiž pořádný nešika. A i právě proto dopadá jeho rozhodnutí, užít si opravdové Vánoce se vším všudy, katastrofou. Složité přípravy na Štědrý večer prolíná řada nešťastných nápadů a všechno to vyústí samotného 24. prosince (december), jak jinak než totální pohromou. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Zázrak v New Yorku (r. George Seaton, 1947)

Pokud jste však moderních komedií a neustále reprízovaných romantických filmů přesyceni, zkuste se odvážit sáhnout trochu hlouběji do historie. Je z čeho vybírat a minimálně tento klenot byste vynechat neměli. Vypráví o staříkovi s bílým plnovousem, který se jednoho dne do vánočního spřežení, stane se reklamní atrakcí obchodu s hračkami a začne sám sebe prezentovat jako skutečného Santa Clause. Narazí však na psychologa, který ho kvůli tomu chce uvrhnout do ústavu a žene celou věc k soudu. Staříkovi však jde především o to, aby mu jeho skutečnost uvěřila malá holčička Susan a její maminka, která po letech strádání již na zázraky nevěří. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Život je krásný (r. Frank Capra, 1946)

Ne, nemáme teď na mysli silný snímek Roberta Benigniho, ale starý vánoční film, který částečně překonal svou dobu a kultovním se stal až po letech. Není divu. Divákovi nabízí nezkreslený pohled na povahu lidí a i když má své šťastné části, podstatnou část děje vás bude provázet i smutek. Sledujeme totiž příběh George Baileyho (James Stewart), který se chystá na Štědrý den ukončit svůj život. Na Zem je seslán zástupce boží vůle, který sleduje celý Georgův život, aby mu poté mohl pomoci. Stává se svědkem života jednoho dobráka, který však na svou ochotu často doplácel. Důležité je však celkové poselství filmu, které je mimořádně pozitivní a vlije vám do žil pořádnou chuť do života. 

Vánoční filmy, které vás zahřejí u srdce, pobaví a zpříjemní sváteční pohodu
Zdroj: RKO Radio Pictures

Pustíte si během vánočních svátků některý z výše zmíněných filmů, nebo máte jiného favorita?

Domů
Sdílet
Diskuse