Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. prosince 2017 10:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Celý den jen drží dopravní značku, ale vydělá si 130 tisíc dolarů ročně. Amy si své zaměstnání na stavbách nemůže vynachválit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Australance závidí její roční plat všichni kamarádi.

Austrálie je sice plná jedovatých hadů a pavouků, ale kdybys byl před pár lety věděl o tom, kolik si tam člověk může vydělat jen za to, že pár hodin denně drží v ruce dočasnou dopravní značku a řídí dopravu, možná bys tam už dávno bydlel. Na povrch nedávno vyplul příběh sympatické mladé ženy Amy Dowsett z australského Sydney, která ve svých 30 letech vydělává krásných 130 tisíc dolarů za rok, a to na její provádění není třeba ani vysoká škola či speciální kvalifikace.

Amy pracuje jako „Lollipop lady“, což v praxi znamená, že asistuje na různých stavbách, během konstrukčních pracích a usměrňuje dopravu, která při budování většinou bývá omezená. Mladá Australanka vedle své práce drží v ruce i různé dopravní značky podle toho, co se právě řidičům snaží vzkázat, a za svou parádní výplatu může vděčit členství v oborech. Organizace Construction, Forestry, Mining and Energy Union zastřešuje spoustu zaměstnanců pracujících právě v oblastech jako stavebnictví či hornictví a definuje základní práva a povinnosti zaměstnavatelů. Díky členství v této odborové organizaci vydělává Amy o něco více než 40 dolarů za hodinu, přičemž dalších 45 dolarů denně dostává jako náhradu jízdného a za 22 dolarů si pak může koupit jídlo. Podle konkrétní velikosti stavby si pak k výplatě připočítává od 2 do 4 dolarů za hodinu, a tak není divu, že si ročně přijde až na 130 tisíc.


Amy žertuje i o tom, že když se někomu svěří se svou prací a roční výplatou, všichni se hned vyptávají, kde by se mohli na stejné pozici zaměstnat i oni, protože v Austrálii vydělá například zdravotní sestra přibližně polovinu z platu naší Amy a polovinu vydělají dokonce i lidé na stejné pozici jako ona, pokud nemají kontrakt podle podmínek zmíněné odborové organizace. Za usměrňování dopravy a držení značky v ruce proto 130 tisíc dolarů definitivně nezní jako málo.

Domů
Sdílet
Diskuse