Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2018 11:55
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Lil Uzi Vert, Cardi B či 6ix9ine. 10 interpretů, kteří loni vylétli mezi hvězdy hudebního průmyslu

HUDBA
Uložit Uložené

Rok 2017 byl bohatý nejen na množství tuzemské hudby, ale také zahraniční, z které jsme vybrali největší „skokany“.

Každý, kdo se alespoň trochu vyzná, tak ví, že právě my vám přinášíme nejzajímavější hudební novinky pravidelně již od roku 2011. Je sice pravdou, že v posledních měsících upřednostňujeme spíše domácí tvorbu, to ale samozřejmě neznamená, že nemáme povědomí o zahraničních interpretech. Světovou scénu sledujeme, a protože od samého počátku inklinujeme zejména k žánrům jako hip-hop, rap či r&b, tak i umělci s danou produkcí tvoří naše playlisty a vždy rádi vyhledáváme další nová jména.

Rok 2017 máme zřejmě všichni ještě v živé paměti, a proto jsme se rozhodli se za ním ještě na chvilku poohlédnout a vybrat 10 jmen, která učinila v uvedeném období největší skok ve svých kariérách. Neočekávejte ale žádné alternativní kapely či elektroniku, protože jak jsme uvedli, tak tento výběr bude věnován jiné selekci hudby. Nebudeme vás už ale zbytečně natahovat dalšími omáčkami a raději se přesuneme k dnes již hvězdným interpretům, od kterých můžeme očekávat ještě velké věci.


Cardi B

Hned na úvod máme připravenou zástupkyni ženské rapové scény, která je na úplně jiné úrovni než interpretky z našich končin a dostává nemalou pozornost médií ze všech směrů. Rodačka z Bronxu postupuje poslední měsíce velmi tvrdě, a kromě jejího zatím největšího hitu Bodak Yellow, se kterým se dostala i do čela žebříčku Billboard 200, má za sebou i povedenou spolupráci s Brunem Marsem, G-Eazym nebo A$AP Rockym.

Aby toho ale náhodou nebylo málo, tak v průběhu října ji požádal o roku člen skupiny Migos - Offset. Rok 2017 tak může excentrická Cardi B považovat za mimořádně úspěšný a my už v nejbližší době uvidíme, jaké záležitosti si pro nás připraví tentokrát.

Jaden Smith

Říká se, že děti slavných rodičů to mají v životě lehčí, což je možná do jisté míry pravda, avšak syn Willa Smithe si pozornost určitě zaslouží. Jaden sice již v minulosti vypustil několik skladeb či dokonce celistvý projekt CTV2, ale nedokázal s nimi prorazit tak, jak by si možná sám představoval.

To ale rozhodně není případ alba s názvem SYRE, které spatřilo světlo světa 17. listopadu a ihned zaujalo. Pozitivní dojem na nás udělaly zejména věci jako B, Breakfast s Pretty Flackem na featu, Watch Me či George Jeff. V případě, že se k vám uvedené dílo ještě nedostalo a máte rádi míchání různých hudebních stylů a především hip-hop, tak to urychleně napravte.

 

6ix9ine (Teka$hi69)

V pořadí třetí jméno dnešního seznamu bude už dobře známé mnohým z vás, a to buď díky hudbě nebo skandálu doprovázejícímu mladého amerického rapera. Za úspěchem, respektive masivním proražením Daniela Hernandeze není třeba hledat žádného známého producenta, ale Michala „Yakshu“ Novotného.

Právě hlava labelu F*CK THEM vytáhla Teka$hiho na světlo dění a zajistila mu koncerty v Petrohradě, Paříži, Varšavě nebo na HHkempu. Samozřejmě, 6ix9ine není na scéně první rok, ale až hity jako GUMMO, Kooda a POLES1469 s dalším členem dnešního seznamu (Tripp Redd) mu zaručily velký balík peněz a vystoupení po celém světě.

  

Diego (Lil Xan)

V době, kdy prostřednictvím platforem jako SoundCloud nebo Youtube může být hvězdou ze dne na den v podstatě každý, je opravdu těžké zaregistrovat všechny „nováčky“. Teprve 21letému Diegovi Leanosovi ze slunné Kalifornie se to ovšem podařilo dokonale.

Ze všech raperů s přívlastky Lil před jménem patří právě Xan mezi ty nejlepší a ne nadarmo si ho pod svá křídla podepsali Columbia Records. Abychom se ale vrátili zpět k tématu, tak obrovský nárůst popularity přinesl umělci s pseudonymem oblíbeného léku na předpis hit Betrayed, díky kterému pronikl do hitparády Billboard Hot 100. Mimochodem, debutové sólo s názvem Total Xanarchy můžeme očekávat už v prvním čtvrtletí aktuálního roku.

P. S. - Jde o videoklip roku?

  

SZA

Druhou a zároveň poslední ženou v dnešním výběru bude atraktivní zpěvačka, kterou jsme vám už v průběhu posledního léta představili i v samostatném článku. Zástupkyně labelu TDE (Top Dawg Entertainment), kterému kraluje Kendrick Lamar, si po letech, řekněme, nevýrazné kariéry ve stínu slavnějších kolegů zajistila uznání debutovým albem CTRL.

Procítěná hudba, výjimečný hlas, dobře zvolená témata a v neposlední řadě i zajímaví hosté přispěli k pozitivním ohlasům a 3. příčce v žebříčku Billboard 200. Celý projekt najdete přímo zde a věřte nám, že stojí za váš čas a vnímání.

  

Daniel Caesar

Kanadský hudebník s talentem a potenciálem, přičemž nepochází z Toronta? Rodák z Ontaria, který v dubnu tohoto roku oslaví své 23. narozeniny a na scéně se pohybuje přibližně od roku 2014, kdy vydal povedené EP s názvem Praise Break. To sice patřilo podle periodika Rolling Stone mezi 20 nejlepších r&b projektů daného období, ale masovou pozornost bohužel nepřineslo.

Zlom přišel ruku v ruce se singlem Get You, který nasbíral již více než 22 milionů přehrání na streamovacích službách a Daniel se vyšvihl nahoru. Právě výše jmenovaná skladba otevírá i debutové album Freudian s velmi specifickým zvukem a magickou atmosférou, což oceníte zejména, pokud si dílo vychutnáte v soukromí.

  

Trippie Redd

Novodobý rap si podmanil svět a interpreti jako Trippie Redd doslova válcují internet a sociální média. Časy se mění a dnešní mládež už netouží poslouchat hudebníky typu Common či The Roots,  což do značné míry chápeme, takže by bylo velmi zvláštní, kdybychom do daného seznamu nezařadili oblíbený „subžánr“.

Tento americký teenager, jehož jste možná zaregistrovali díky spolupráci s ještě bláznivějším Teka$him, už má venku i alba A Love Letter to You a ALLTY 2 a s prvním to dotáhl na slušné 89. místo v žebříčku Billboard 200.

 

J Hus

Hudební žánr Grime konečně dostal i vlastní kategorii na platformě Spotify, což určitě těší nejen mnohé Brity, ale také našince, kterým danou hudbu přiblížili zejména lidé jako Smack či Gleb. Mezi mnoha nováčky vstupujícími na scénu jsme vybrali londýnského jezdce BBR (Black Butter Records - Sony Music) s pseudonymem J Hus.

MC míchající grime, UK afrobeats, dancehall, rap a r&b nasadil svým prvním sólem (Common Sense) laťku pořádně vysoko, a to nejen po hudební, ale také po lyrické stránce. Zřejmě vás tedy vůbec nepřekvapí, když řekneme, že show mladého Angličana bychom si velmi rádi vychutnali taktéž i živě...

P. S. - Mimochodem, mezi oblíbené rapery J Huse patří například i 50 Cent, což byste zřejmě netipovali.

  

Rich Brian (Rich Chigga)

Předposlední interpret v dnešním článku a v případě, že máme správné informace, tak i nejmladší. Brian Imanuel pochází z Indonésie, konkrétně z Jakarty a hip-hop samotný vnímá přibližně od roku 2014, čili je ovlivněn zejména novější vlnou raperů jako Drake nebo Big Sean. Což je fakt, který nám ani při nejmenším nepřekáží.

Za vše mluví skladby jako Glow Like Dat, která za přibližně 4 měsíce dosáhla více než 40 milionů zhlédnutí na Youtube nebo Chaos či banger Crisis s 21 Savagem. Na první ucelený projekt Chiggy se můžeme těšit už začátkem února, přičemž ponese titul Amen a věříme, že půjde o debut, jak má být. Čekání si kromě opakování známých singlů zpříjemněte pohledem na Brianovo nakupování tenisek s magazínem Complex.

   

Lil Uzi Vert

Malé vertikální uzi je jen jakýmsi bonusem dnešního článku, jelikož na scénu plnohodnotně pronikl již v průběhu roku 2016, ale ta pravá vlna hypu ho pohltila až v posledních 12 měsících. Extrovertní mladík s nenapodobitelným projevem ovládl léto hitem XO Tour Llif3, díky kterému pořádně namastil kapsy svému vydavatelství a následně vydal v podstatě debut navazující na mixtape Luv is Rage, čili LiR 2.

Jde o album roku podle lidí využívajících SoundCloud a my bychom ho také zařadili mezi to nejlepší, co v minulém roce vyšlo. O enormním skoku rapera z Filadelfie svědčí i okamžité prvenství v relevantním žebříčku Billboard 200. Uvidíme, jestli se Lil Uzimu podaří udržet na vrcholu delší dobu a nepodlehne slávě nebo nedej bože jiným večírkovým dobrotám...

You alright
I'm alright
I'm quite alright
And my money's right, yeah

 


BONUS

6LACK

6LACK pronounced BLACK nebo Ricardo Valdez Valentine je jméno, se kterým jsme byli při zařazování do seznamu na vážkách. Ptáte se na důvod? Poměrně prozaický, ne že by nás r&b zpěvák a textař z Atlanty dostatečně nezaujal, ale ve Spojených státech sklidil úspěch již koncem roku 2016.

Do pozornosti evropských posluchačů, nás nevyjímaje, se ovšem dostal až v roce 2017, a tak myslíme, že je na místě jeho uvedení v rámci bonusu. Temné produkce, atmosférické texty a projev, který nás místy vrátil do dob, kdy The Weeknd nebyl popová hvězda největšího kalibru. 6LACK měl dokonce v rámci turné po starém kontinentu navštívit i blízkou Vídeň, ale bohužel pro nás, rozhodl se pro zrušení z rodinných důvodů.

Honorable mentions

Klobouk dolů musíme složit také mnoha dalším umělcům, kteří se do dnešního seznamu sice „nevešli”, ale jejich hudba je kvalitní a věříme, že je čeká světlá budoucnost. Za všechny můžeme zmínit jména jako Jorja Smith, Lil Pump, Sabrina Claudio, IDK nebo Dave.  

Domů
Sdílet
Diskuse