Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2018 14:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Messi vydělává minimálně 285 tisíc eur za jediný den. Unikla fotbalistova smlouva, podle níž jen jeho výplata tvoří až 40 % výdajů na mzdy

SPORT
Uložit Uložené

Argentinec si žije na vysoké noze díky novému kontraktu.

Velká část fotbalových fanoušků se shodne, že nejlepším hráčem na světě je Lionel Messi. Neuvěřitelně talentovaný Argentinec baví svými fenomenálními výkony svět už dlouho let a ještě jich před sebou nepochybně pár má, přičemž se dosud pravidelně umisťoval na nejvyšších příčkách v žebříčcích nejlépe placených sportovců a samozřejmě i fotbalistů konkrétně.

Před pár týdny po dlouhém čekání oficiálně podepsal nový kontrakt s FC Barcelona, přičemž kdyby tak neučinil, tak by mohl v tomto lednovém přestupním období bez omezení jednat o podpisu smlouvy s novým klubem, ale naštěstí zůstal Messi věrný katalánskému klubu a zřejmě dobře věděl, proč tak učinil.


Na povrch jen před pár hodinami vyplavaly mimořádně zajímavé informace o smlouvě Lionela Messiho s FC Barcelonou, přičemž detaily pocházejí z kontraktu podepsaného na konci června minulého roku. Smlouvu tehdy nepodepsal samotný Messi, ale jeho otec a agent v jedné osobě Jorge Horacio a její obsah se dostal do rukou německého deníku Der Spiegel a francouzského deníku Mediapart, které jsou považovány za nejlepší investigativní plátky na světě a jejich hodnověrnost dosahuje téměř 100 procent, takže není pochyb o tom, že zveřejněné informace jsou skutečně pravdivé.

Messiho otec v červnu podepsal smlouvu, díky níž měl Messi zůstat na Camp Nou do roku 2021. Kontrakt z něj už tehdy udělal prvního fotbalistu na světě, jehož garantovaný plat překročil 100 milionů eur ročně, avšak struktura jeho výplaty není tak jednoduchá. Argentinec má ročně garantovaný příjem ve výši 71 053 846 eur, z čehož je 85 procent plat samotný a 15 procent marketingová práva.

Kromě základního platu dostal i bonus za podpis smlouvy ve výši 63,5 milionu eur a dalších 70 milionů eur dostane Messi v případě, pokud před skončením smlouvy neopustí Barcelonu, což by se určitě nemělo stát. Po spočítání jde o roční příjem 104 441 346 eur, čili 286 140 eur za den a 11 922 eur za jedinou hodinu.

Zmíněná částka 104 milionů eur je přitom minimální výplata, kterou Messi dostane každý rok. Plat mu však mohou navýšit další variabilní bonusy. Pokud ročně odehraje alespoň 60 procent všech zápasů, dostane 1,9 milionu eur navíc. Pokud Barcelona vyhraje španělskou ligu, Messi získá 2,7 milionu eur a po každém postupu do dalšího kola v Lize mistrů přistane Messimu na účtu nový bonus, přičemž v případě celkové výhry by vydělal 12 milionů eur navíc. S dalšími menšími bonusy by tak mohl vydělat až 122 515 205 eur ročně.

Už samotné výše uvedené částky vyznívají při pohledu na Messiho neuvěřitelně, ale Der Spiegel nezůstal svému investigativní jménu nic dlužen a jeho reportéři si proto posvítili i na celkovou finanční strukturu FC Barcelona. Po detailní analýze přišli s kalkulacemi, které hovoří o tom, že Messi díky novému kontraktu tvoří 40 procent celkových nákladů na platy hráčů, což je úctyhodná, ale i znepokojující informace.


Uvědomují si to prý i šéfové v Barceloně, protože se objevily informace o tom, že se bojí nálady v kabině, protože Messi vydělává skutečně nepřiměřeně více než všichni jeho spoluhráči. Při ročním obratu Barcelony dosahujícím  kolem 700 milionů eur proto jde o desetinu celkových nákladů, a i když je Messi jedním z nejlepších hráčů na světě, možná je až příliš nebezpečné spoléhat se tak výrazně na jednoho koně ve hře.

Jakoby toho ještě nebylo dost, reportéři spekulují i o tom, že skutečná výplata argentinského fotbalisty by mohla být ještě vyšší, protože na smlouvě z června samozřejmě není přímo jeho podpis, a tak se polemizuje o tom, že Messi čekal ještě déle kvůli tomu, aby mohl svou vyjednávací pozici posílit a vytáhnout z Barcelony ještě více peněz. Více než 285 tisíc eur je částka, kterou většina z nás nevydělá za příštích 10 let a když si člověk uvědomí, že jeden fotbalista ji inkasuje za den, skutečně to vyznívá znepokojivě.

Domů
Sdílet
Diskuse