Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2018 21:58
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vyrábějí tvůj iPhone, ale pracují a žijí v otřesných podmínkách. Nová zpráva z čínských továren opět poukazuje na děsivá fakta

TECH
Uložit Uložené

Produkce elektroniky v asijských zemích je nikdy nekončící cyklus.

Pokud ses nenarodil včera, pak jsi už zřejmě slyšel o tom, že Čínu často označují za továrnu světa a miliony lidí tam pracují v mizerných podmínkách za mizernou výplatu, zatímco ty si pak můžeš koupit drahou elektroniku.

Nejčastěji se při těchto obviněních zmiňuje společnost Apple, ale samozřejmě i mnozí další světoví giganti využívají levnou pracovní sílu v asijských zemích, a tak se do zkoumání pustila organizace China Labor Watch a opět přišla na veřejnost s nepříjemnými zjištěními. Po návštěvě továrny, která produkuje součástky právě pro Apple, museli její inspektoři konstatovat, že pracovní podmínky jsou ve fabrice na bodu mrazu.

Zaměstnanci musí pracovat na 10hodinové směny, nejsou řádně odměňováni za přesčasy a o bezpečnosti při práci nemůže být ani řeč. Měsíčně si díky tvrdé dřině vydělají zhruba 6 tisíc korun¨, ale v rámci své práce se dostávají do kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi. Ani ubytování není žádná sláva, protože pracovníci spí v místnostech pro osm lidí, a tak nikdo nemá jakékoliv soukromí ani komfort.


Společnost vlastnící továrnu už sice obvinění odmítla a tvrdí, že po přezkoumání pracovních podmínek nenašla žádné problémy ani pochybení, organizace se hájí slovy, že do továrny poslala inspektora v utajení, který mohl vidět všechno, aniž by mu někdo pomyslně zakrýval oči před skutečností.

Ve fabrice pracoval od října minulého roku do tohoto ledna a svou zprávu vydal před pár dny, přičemž musel upozorňovat na samozřejmosti jako zajištění únikových východů v případě požáru či dokonce používání rukavic při manipulaci s látkami, které dokáží člověku poškodit kůži.

Pracovní podmínky v těchto továrnách se tak brzy pravděpodobně nezlepší, a tak se čas od času objeví na titulkách novin i informace o tom, jak někdo spáchal sebevraždu, protože život v ubytovnách poskytovaných továrnou je stereotypní a člověk se může rychle dostat do nikdy nekončícího víru deprese.

Zpět
Sdílet
Diskuse