Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2018 17:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mexická policie zadržela fentanyl, který by mohl zabít více než 10 milionů lidí. Nebezpečná látka může být smrtelná i v miligramech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nebezpečná látka si zřejmě měla najít cestu do USA.

Látka s názvem fentanyl způsobuje vrásky na čelech policistů i lékařů zejména ve Spojených státech amerických, kde začalo vzkvétat užívání této drogy zejména v posledních letech. Fentanyl je přitom mimořádně nebezpečná látka, která při nesprávné manipulaci a zpracování dokáže ve velkém zabíjet i po pár miligramech.

Mexičtí policisté si proto mohou gratulovat, že se jim ve městě Ensenada v oblasti Baja California podařilo úplnou náhodou zastavit auto, které vezlo tolik drog, že by z nich menší město mohlo fungovat i pár let. Policisté zastavili vozidlo poté, co si všimli, že mu chybí přední poznávací značka, ale když nahlédli do interiéru, zjistili, že v pořádku není vůbec nic.


V kufru auta objevili pytle naplněné drogami, mezi nimiž se nacházelo 44,5 kilogramu syntetického fentanylu, 415 kilogramů metamfetaminu, 40 gramů kokainu a 8,4 kilogramů heroinu. Hodnota celého kontrabandu nebyla přesně vyčíslena, ale pohybovala by se samozřejmě v milionech dolarů, přičemž do Spojených států amerických drogy zřejmě i měli směřovat, protože policisté auto zastavili jen hodinu a půl cesty od amerických hranic.

Sílu fentanylu přitom podtrhuje i incident z minulého roku, při kterém byl v americkém městě Columbus ve státě Ohio objeven balíček s 3 kilogramy fentanylu, načež bylo odhadnuto, že pouhé 3 kilogramy této látky by potenciálně dokázaly zabít všech 860 tisíc obyvatel města. Více než 44,5 kilogramu by proto mohlo stačit na zabití téměř 13 milionů lidí, i když droga samozřejmě není primárně využívána jako zbraň hromadného ničení.


Domů
Sdílet
Diskuse