Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2018 10:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozdílné kultury přinášejí plno úsměvných maličkostí.

Evropané a současní Američané sice pocházejí ze stejného kontinentu, ale staletí, kdy jsme spolu komunikovali jen pomocí lodí, se na obou částech lidstva pořádně podepsala. I přesto, že jsme si mimořádně podobní, jsou mezi námi patrné kulturní rozdíly, které zaujmou nejednoho Evropana i Američana. Právě na tyto odlišnosti se pokusil najít odpověď jeden z uživatelů Redditu, kdy se Američanů zeptal, co je na Evropě nejvíce překvapilo.

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii
Zdroj: pixabay

Strávil jsem léto v Římě, začalo lít a potřeboval jsem deštník. Bylo to zvláštní, ale najednou jsem uviděl muže prodávajícího jeden jediný deštník. Dohodli jsme se na třech eurech a šel jsem se osušit do kavárny. Deštník jsem odložil na držák u dveří, ale když jsem odcházel, už tam nebyl. Před dveřmi ho prodával stejný muž, ale naši transakci si záhadně nepamatoval. Ale vzal jen tři eura.

Byl jsem na fotbale v Itálii. Když jsem si kupoval lístek, chtěli vědět, jakému týmu fandím, aby mi určili místo. A pak se lidé začali mlátit a podpalovat tribuny. Když je v USA „drsný zápas“, lidé po sobě jenom křičí.

Strávil jsem léto v Německu. Měli tam tu nejlepší vodovodní vodu na světě, ale nikdo ji nepil a říkali jí „hajzlová“. 

Jeli jsme přes Španělsko a na jedné straně silnice jsem viděla masivní hnízda na elektrických stožárech. Bylo to něco neuvěřitelného, tak jsem si je okamžitě začala fotit a lidé se na mě dívali jako na debila. Později jsem o tom mluvila s německým turistou, který mi řekl o čápech. Nechápu, že něco takového může nosit děti.

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii
Zdroj: pixabay

Navštívil jsem Prahu. Voda stála čtyřicet korun. Pivo pětadvacet.

Nechápu, proč je v Evropě v neděli všechno zavřené. Prý protože je svatá. Hlavně že nikdo není v kostele a rodiče s dětmi místo toho pouštějí hloupé draky.

Každé jídlo v Paříži trvá neuvěřitelné tři hodiny. Když jsem měl oběd o dvanácté, bylo mi jasné, že schůzku nestíhám dřív než ve tři.

Viděl jsem, jak archeologové objevili 2000 let starý římský pilíř na sousedově pozemku a každý to bral jako běžnou rutinu, jakoby to byl kus pařezu.

Když jsem v Británii viděl oznámení, že v tom podniku nalévají již od 11. století, tak jsem to fakt nechápal.

V Amsterdamu mají u nábřeží podivné záchody. Co to má být?

Odpověď: U říčních kanálů jsou záchody, protože někteří (opilí) lidé do nich často močí. Někteří hlupáci tam spadli a utopili se.

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii
Zdroj: pixabay

V Anglii není žádný hmyz. Necháš si přes noc otevřené okno a rozsvícené světlo, ale do pokoje ti vletí jedna moucha za rok.

Byla jsem na hudebním festivalu, a když se mě někdo zeptal, jestli jsem Američanka, okamžitě začal řešit naši politiku a vojenské akce, jakoby očekával, že se ve všem vyznám. Nenávidím to.

„Toto je nejlepší párek v rohlíku, jaký jsem kdy měl.“

„A to jsi teprve na letišti.“

Je úplná hloupost platit za veřejné záchody.

Jednou v Itálii jsem měl chuť na oběd, tak jsem chtěl jít sehnat jídlo a pivo. Vyšel jsem z domu a celé město bylo uprostřed pracovního dne vylidněné, ani psi nebyli venku. Siestu potřebujeme i v USA.

Ve Španělsku jsem viděl, jak si pes ulevil před 900letým kostelem a nikdo to nezvedl. Jakoby tam těch kostelů měli desítky. Pak jsem zjistil, že mají.

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii
Zdroj: pixabay

Doprava v Itálii je neuvěřitelná. Pokud čekáš, že tě někdo pustí přes silnici, nemáš šanci. Musíš vběhnout do proudu aut a řidiči zastaví, jsou na to připraveni. Všichni spěchají, dokonce i autobusák jede padesát v uličce, kde má domy od obou zpětných zrcátek vzdáleny asi pět centimetrů.

Odpověď: Jsem Ital a ani já to nechápu. To, jak špatně a náhodně řídíme, mě nikdy nepřestane fascinovat.

Každou noc ve tři ráno se ve Španělsku do města vyvalí masivní flotila všech možných čističů, uklízečů a sběračů odpadu, kteří dají do hodiny celé město dohromady od zvratků a moči.

V Portugalsku a Řecku mají pivo v McDonald's. Bylo mi patnáct a prodali mi ho.

Navštívil jsem nemocnici, měl jsem milion různých rentgenů, bavil jsem se s lékaři, neměl žádné zdravotní pojišťovny a zaplatil jsem 24 eur.

Mé ženě operovali slepé střevo a několik dalších žláz. Chtěl jsem zaplatit, ale vysmáli se mi, prý je to zdarma. Kdybych žil v USA, byli bychom dvakrát v bankrotu.

Poprvé v Irsku. Na letišti se mě cestovní agent zeptal, zda jde o obchodní nebo soukromou cestu, protože jsem už dlouho čekal na známé. Prý soukromou. „Skvělé. Tak co tady stojíš, jdi se ožrat!“

Sofie, Bulharsko. Jen tak jsem šel po ulici a ve dvoře se mlátili tři muži v oblecích. Nepoužívali ruce, jen kopali. Celou dobu. Mafia je zřejmě všude jiná.

Co Američané nechápou na Evropě? Levné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštní mafii
Zdroj: pixabay.com

Domů
Sdílet
Diskuse