Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2018 10:54
Čas čtení 0:00
Radka T.

Sníh viděl poprvé před 2 lety a lyžovat se učil na YouTube. Sportovec z exotického ráje je největší senzací olympiády

SPORT
Uložit Uložené

I když je na tom finančně suverénně nejhůře, nikdy nebyl šťastnější.

Největší sportovní svátek, tedy zimní olympiáda, která se tentokrát koná v jihokorejském Pchjongčchangu, již odstartovala. Senzací na ní je rozhodně i mladý sportovec z exotické Tongy. Pita Taufatofua bude soutěžit v běžeckém lyžování.

Pita Taufatofua z Tichomoří může být lidem znám ještě z letní olympiády v Riu před dvěma lety, kde soutěžil v taekwondu. Na zahajovacím ceremoniálu se ho nedalo přehlédnout, polonahý sportovec měl na sobě tradiční sukni a tělo měl natřené kokosovým olejem.

Bez trička, opět jen v tradiční sukýnce, se Pita ukázal i na letošním zahajovacím ceremoniálu. Úsměv z tváře mu nezmizel ani přesto, že je v Jižní Koreji extrémní zima. A přestože byli ostatní zachumlaní, Pita se nedal a svou vlast reprezentoval jen spoře oděný a v žabkách.

Sníh viděl poprvé před 2 lety a lyžovat se učil na YouTube. Sportovec z exotického ráje je největší senzací olympiády
Zdroj: TASR/AP

Před dvěma lety svými výkony na letní olympiádě neohromil, prohrál už v prvním kole. Tentokrát to zkusí na lyžích, ačkoli sníh viděl poprvé jen před dvěma lety. Stal se tak prvním Tonžanem v historii, který se zúčastnil letních i zimních olympijských her. V Pchjongčchangu se představí v pozici běžce na lyžích.

„Po Riu jsem se rozhodl najít nejtěžší možný sport, protože jsem potřeboval novou výzvu,“ cituje ho BBC. Jeho cílem bylo kvalifikovat se za rok, ale pochvaluje si, že na něj nebyl vyvíjen takový tlak jako na jiné sportovce. „Dosáhl jsem toho, co jsem si stanovil,“ zhodnotil spokojený Pita.

Kvůli tomu, že se dal na lyžování a udělal vše proto, aby mohl startovat na olympiádě, obětoval hodně, včetně peněz. „Finančně jsem v nejhorší pozici, v jaké jsem kdy byl, ale zároveň jsem nejšťastnější,“ prohlásil. Potřebné finanční prostředky musel sbírat pomocí crowdfundingu i sponzorství, ale stále není za vodou.

Přitom ne tak dávno mohlo být všechno jinak. Naolejovaný krasavec z letní olympiády zaujal modelingové agentury i důležité lidi z Hollywoodu. Nabídky se mu jen sypaly, ale on si vybral náročnější cestu – naučit se sport, jaký je v zemi v jižním Pacifiku nevídaný. Kromě toho, že je olympionik, pracoval roky s dětmi ze znevýhodněného prostředí, ale i nadále touží lidi motivovat a inspirovat. On sám je důkazem, že když se chce, lze dosáhnout i nemožného. V případě Pity naučit se lyžovat tak dobře, aby mohl na olympiádu.

Kvůli tomu dělal věci, jaké se poměrně těžko představují. Na nohy si například připevnil dřevěná prkna a běhal na nich po písčitých plážích. Večery trávil sám doma sledováním videí na YouTube, aby zjistil, jak lyžují nejlepší lyžaři na světě. Zhubl 15 kilo a dřevěná prkna vyměnil za kolečkové lyže. Pita tak našel další způsob, jak se přiblížit svému cíli.

Loni trénoval a učil se umění běžeckého lyžování na severní polokouli. Teploty tam dosahovaly 25 stupňů, jako je průměrná teplota v Tonze, akorát že v minusových hodnotách. Kromě drastického klimatu musel Pita zvládnout ubytování v nuzných podmínkách, strava také nebyla o nic lepší. Většinou jedl totéž – těstoviny s tuňákem. Dovolit si mohl jen jeden pár lyží. Na olympiádu se mu nakonec podařilo kvalifikovat na posledních možných závodech na Islandu.

„Před rokem mi všichni říkali, že je to nemožné. Ale když přijdete z Tonga nebo tichomořských ostrovů, nevidíte věci stejně, nic nevidíte jako nemožné. V tomto směru jsme velmi pozitivní a vynalézaví. Jsme rozvíjející se země a snažíme se najít způsoby, jak uspět,“ vyjádřil se Pita, který už nyní nevylučuje, že se opět ukáže na letních olympijských hrách v roce 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse