Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2018 17:39
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mladým lidem z dětských domovů pomůže ve startu do života zajímavý projekt. Nabídne jim bydlení v novém domě i práci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity ve spolupráci s městskou částí Brno-střed chystá zajímavý projekt. Pomůže mladým lidem vycházejícím z dětského domova.

Mladí lidé, kteří vycházejí z dětského domova, se často ocitají v dosti svízelné situaci – těžko se jim hledá práce a problémy mají rovněž s nalezením nového bydlení. To by se však v budoucnosti mohlo alespoň pro část z nich změnit díky připravovanému projektu Symbios, který si klade za cíl pomoci těmto lidem po dovršení plnoletosti se startem do běžného života.

Za projektem stojí Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU), která na něm spolupracuje s městskou částí Brno-střed. Jeho spuštění je naplánováno na rok 2019 a mladým dospělým z dětských domovů poskytne jak práci, tak i střechu nad hlavou

Ilustrační obrázek

Mladým lidem z dětských domovů pomůže ve startu do života zajímavý projekt. Nabídne jim bydlení v novém domě i práci
Zdroj: flickr.com/Derek Mindler

Nové bydlení i práce

Pro tyto účely má městská část v plánu pronajmout dům v brněnské Křenové ulici, který momentálně prochází velkou rekonstrukcí za 35 milionů korun. Ta potrvá zřejmě až do konce letošního roku a vzniknout by zde mělo celkem osm bytů 2+1, v nichž se má zabydlet vždy jeden vysokoškolský student a jeden člověk, který opouští dětský domov. V domě má navíc vzniknout také bistro, kde by mohli mladí lidé z domovů pracovat. 

Nabízená práce a sdílené bydlení s vysokoškoláky pak mají přispět k jejich lepšímu zařazení do společnosti. „Společně budou řešit každodenní problémy a mladým dospělým z dětských domovů toto spolubydlení pomůže snáze navazovat kontakty,“ vysvětlil pro server Aktuálně Bohuslav Binka, šéf projektu Symbios a vedoucí katedry environmentálních studií FSS MU. 

Předběžný odhad ceny za bydlení se má zároveň pohybovat v relativně nízkých hladinách. „Počítáme, že to bude přibližně tři tisíce korun se vším všudy. Budeme tam mít kuchyňskou linku, sprchový kout, ale chystáme se oslovit výrobce nábytku, abychom to dokázali vybavit,“ dodal Binka. 

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU) v Brně

Mladým lidem z dětských domovů pomůže ve startu do života zajímavý projekt. Nabídne jim bydlení v novém domě i práci
Zdroj: Petr Šmerkl, Wikipedia

Pomůžou i studenti

S pracemi na projektu má vypomoct také osm starších studentů Fakulty sociálních studií, kteří budou vybráni z několika desítek vážných zájemců. Bude tak následovat několik kol výběrového řízení, po kterém má být zvolena právě výsledná osmice. Podle Binky musí být jedním ze základních předpokladů čistá vnitřní motivace uchazečů, proč se chtějí projektu zúčastnit, nikoliv tedy vidina lákavých kreditů.

Binka dále podotýká, že stát mladým dospělým, kteří opuštění dětský domov, se začleněním do společnosti téměř nijak nepomáhá. Věnuje se jim během doby, kdy jsou v zařízení umístění, jakmile však dosáhnou plnoletosti a je načase odejít, jsou tito lidé mnohdy odkázáni sami na sebe„Je škoda, že stát nemá komplexní systém řešení a pomoci pro lidi, kteří odchází z dětských domovů,“ dodává. 

Spolupráci projektu Symbios už přislíbily dva ze třinácti dětských domovů v Jihomoravském kraji, s těmi zbylými se autoři pokusí dohodnout v následujících měsících. A pokud vše vyjde podle plánu, první mladí lidé by se do svého nového domova mohly nastěhovat už počátkem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse