Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2018 14:46
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Americký prezident nechal vyrobit video plné násilných her, které má dokazovat jejich škodlivost. Má už desítky tisíc dislajků

TECH
Uložit Uložené

Na YouTube se objevilo video, které mezi lidmi vyvolalo velkou vlnu nevole. Má poukázat na násilnosti videoher.

Násilí a videohry. Odvěké téma, které obecně dělí veřejnost na dva tábory. Zatímco jedni se totiž domnívají, že mezi videohrami a násilným chování hráčů neexistuje žádná prokazatelná spojitost, druzí naopak věří, že krvavé hry na člověka negativní vliv mít mohou. K těm „druhým“ patří i současný americký prezident Spojených států amerických Donald Trump, který po nedávné tragédii na střední škole na Floridě svolal schůzi se zástupci herního průmyslu, aby s nimi právě toto často omílané téma projednal.

Na jednání s prezidentem byli jakožto zástupci herního průmyslu pozváni šéfové několika významných společností, jmenovitě Strauss Zelnick (Take-Two), Robert Altman (Bethesda/Zenimax), Michael Gallagher (Entertainment Software Association) a Patricia Vance (Entertainment Software Ratings Board).

Na začátku jednání pak byl přítomným v Bílém domě puštěn zhruba 1,5minutový sestřih z nejrůznějších násilných videoher, který má ukazovat, jak brutálním scénám jsou hráči během jejich hraní vystaveni. Ve videu se objevují záběry z populárních her jako Fallout 4, The Evil Within, Wolfenstein, Sniper Elite a nechybí ani střílečka Call of Duty: Modern Warfare 2 se svou kontroverzní misí „No Russian“.

88sekundové video, které bylo na schůzce promítáno

Michael Gallagher ze spolčenosti Entertainment Software Association pak o nedávné schůzce s hlavou státu řekl následující: „Mluvili jsme o řadě vědeckých studií, podle kterých mezi videohrami a násilím není žádná spojitost, o ochraně videoher prvním dodatkem americké ústavy a také o tom, jak ratingový systém v herním průmyslu pomáhá rodičům se lépe rozhodovat, jaké hry svým dětem koupí. Oceňujeme prezidentův chápavý přístup, s jakým se k diskuzi postavil.“

Zmíněné video se později objevilo také na youtubovém kanálu Bílého domu a zřejmě není třeba dodávat, že silná vlna nevole ze strany fanoušků her na sebe nenechala dlouho čekat. Ti kritizují například způsob, jakým byly posbírané záběry vytrženy z kontextu a účelově poskládány vedle sebe. Zároveň taky dodávají, že videohry nejsou příčinou násilností v americké společnosti a jejich démonizace nikdy nemůže vést k vyřešení tohoto vážného problému. V době psaní článku už proto video obdrželo přes 36 tisíc dislajků a pouze 1 tisíc lajků.

V souvislosti s tématem můžeme připomenout i náš článek ze začátku letošního roku, který pojednával o studii britských vědců. Ti v závěru svého výzkumu píší, že není žádný důkaz, jenž by potvrzoval teorii o spojitosti mezi hraním násilných videoher a chováním hráčů.

A na kterou stranu barikády se přikláníte vy? Podělte se s námi o názor níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse