Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2018 22:54
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Na českém trhu se objevily telefony myPhone, které byly napadené virem. Samovolně volaly na drahá čísla

TECH
Uložit Uložené

Levný telefon, drahé faktury.

Na českém trhu se objevily telefony myPhone, které v sobě už od výroby měly obsažený virus. Ten posléze tajně volal na drahá zahraniční čísla, zejména do Senegalu, Čadu nebo Nigérie. Problém se týkal modelu Classic. Na českých e-shopech jde pořídit okolo 600 korun. Levný telefon se tak některým lidem mohl prodražit na fakturách od operátorů. Problém se totiž vyskytl u dvou tisíc kusů telefonů tohoto modelu.

Jak uvedl šéf Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund, virus se jednoduše aktivoval po vložení SIM karty. Při připojení k datové síti si díky předinstalovanému malwaru stáhl soubor o několika kilobajtech, jenž v sobě nejspíše obsahoval nebezpečná telefonní čísla, která pak bez vědomí uživatele samovolně vytáčel. 

Na českém trhu se objevily telefony myPhone, které byly napadené virem. Samovolně volaly na drahá čísla
Zdroj: myphone.pl

Mobilní telefony značky myPhone pocházejí z Číny a používají je zejména senioři a nenároční uživatelé. Díky tomu na podivné chování svého telefonu přicházeli až z nevysvětlitelně provolaných stovek korun obsažených na vyúčtování. Virus navíc fungoval sofistikovaně a nenápadně – částky tak nepřesahovaly řád několika stokorun. Nejčastěji oběť okrádal o 200 korun.

Další šíření tohoto viru je už prý zastaveno i díky spolupráci tuzemských operátorů, kteří okamžitě rozeslali potenciálně napadeným uživatelům SMS zprávy. Asociace odmítla, že by telefony pocházely z oficiální distribuce.

Domů
Sdílet
Diskuse