Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2018 15:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé používající Facebook jsou více ve stresu. Největší sociální síť si bere svoji daň

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Facebook nemusí mít zrovna blahodárný vliv na tvé zdraví.

Není vůbec pochyb o tom, že sociální sítě výrazným způsobem ovlivňují náš každodenní život. Samozřejmě, na svědomí to má především Facebook, který má dnes přibližně dvě miliardy aktivních uživatelů. Facebook však v našich životech hraje i jinou roli než jen to, že nás spojuje s jinými lidmi. Jen nedávný skandál Facebooku nás přesvědčil o tom, že jeho benefity pro nás si vybírají svou daň, a to pořádně soukromé informace.

Jak však naznačuje studie od vědců z University of Queensland, předávání informací není jedinou nevýhodou modré sociální sítě. Facebook totiž do našeho života přilévá také hromadu stresu, jak zjistili zmiňovaní experti. Ti si totiž našli množství lidí a polovině z nich přikázali, aby se na týden vzdali používání Facebooku. Lidé v této skupině měli po několika dnech sníženou hladinu kortizolu, hormonu, který je povětšinou za stres zodpovědný. Většina z nich navíc prohlásila, že v životě zažívají více uspokojení.

Lidé používající Facebook jsou více ve stresu. Největší sociální síť si bere svoji daň
Zdroj: pixabay.com

Není však přesně jasné, co je na Facebooku nejvíce stresující, ale na svědomí to mohou mít otravní přátelé, sledování lidí s úspěšnějšími životy nebo třeba nemotorná správa facebookových stránek či skupin. Šéf vědecké skupiny Eric Vanman tak doporučuje, abychom si jednou za čas dali od Facebooku pauzu.

Domů
Sdílet
Diskuse