Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2018 17:33
Čas čtení 0:00
Sona O.

DNA afrického kmene se neshoduje se žádným známým lidským předkem. Vědci zkoumají původ genetiky duchů

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

DNA duchů, tak říkají genetickému kódování, které nelze přiřadit k žádnému ze známých předchůdců dnešního člověka. Takovéto DNA má i africký kmen Yoruba.

Yoruba je etnická skupina, která žije hlavně na západě Afriky ve státech Nigérie a Benin. Tato lokalita se také nazývá Yorubaland a patří sem přibližně 40 milionů lidí. Mluví vlastním, stejnojmenným jazykem, který ovládá zhruba 30 milionů příslušníků skupiny.

Díky nedávným vědeckým pokrokům v oblasti zkoumání DNA, které umožňují rozpoznat její složení v různých kombinacích nacházejících se po celém světě, dokážeme dnes identifikovat i ty nejdivnější genetické kódy, datující se do prehistorických období.

DNA afrického kmene se neshoduje se žádným známým lidským předkem. Vědci zkoumají původ genetiky duchů
Zdroj: Wikimedia Commons

V rámci projektu testování DNA novými metodami byly odebrány vzorky 50 Evropanů, které pak porovnali s 50 příslušníky skupiny Yoruba a výsledek byl šokující. V jejich genetickém kódu našli genom předka, který nedokážou spojit s žádným známým předchůdcem dnešního člověka. Tvoří asi 8 % jejich DNA.

Většina jedinců v sobě nosí genetický kód homo sapiens, ale někteří zdědili i malé procento informací od neandrtálců či méně známých předchůdců denisovanů. 

Afrika je kolébka lidstva a kvůli obrovské rozmanitosti primátů blízkým člověku, kteří kontinent obývali před příchodem homo sapiens, ani dnes neznáme všechny možné předky hlavně obyvatel Afriky. Takové genomy se pak nazývají i DNA duchů.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Jednou z hypotéz je, že genetická informace charakteristická pro Yoruba možná pochází z prehistorického předka nazývaného Homo heidelbergensis. Některé důkazy nasvědčují tomu, že zde žil před více než 200 tisíci lety. Avšak DNA může patřit i některému z předků, které zatím neznáme.

Vědci předpokládají, že genom přežil tisíciletí díky přirozené selekci prospěšných a neprospěšných genetických vlastností. Podobně tomu je i při zachování genů neandrtálců. Avšak další testy prokázaly i to, že lidé žijící v různých oblastech, měli odlišné procento tohoto genu. Nejenže takové zkoumání DNA může přinést významné poznatky ohledně etnické skupiny Yoruba, dokáže i výrazně posunout hranice našeho chápání lidské evoluce.

Tito obyvatelé Afriky však nejsou jediní, kteří mají prazvláštní DNA duchů. Podobnou anomálii objevili i u obyvatel některých ostrovů Tichého oceánu.

Domů
Sdílet
Diskuse