Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2018 20:15
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

10 věcí, které bys měl pro jistotu odstranit ze svého Facebooku. Nemusíš zbytečně zvyšovat riziko zneužití tvých osobních údajů

TECH
Uložit Uložené

Sociální síť spojuje, ale vytváří i prostor k nepříjemnostem.

Na sociální síť jsme si postupem let zvykli natolik, že jsme často neměli problém svěřit jí i ty nejosobnější údaje. Miliony lidí momentálně panikaří, protože se bojí o svá citlivá data poté, co na veřejnosti vyšly zprávy o zneužitých účtech. Facebook je sice místo, kde se můžeme rychle a snadno setkávat se svými přáteli, ale nikdy si člověk nedokáže být jistý, zda sociální síť chrání jeho údaje zcela spolehlivě. I proto je třeba se v nynější situaci zamyslet a při pohledu na svůj profil přehodnotit, co ve skutečnosti třeba Facebooku svěřit do péče a co by raději mělo zůstat v bezpečí tvé hlavy.

10 věcí, které bys měl pro jistotu odstranit ze svého Facebooku. Nemusíš zbytečně zvyšovat riziko zneužití tvých osobních údajů
Zdroj: Pixabay

Fotografie tvé letenky

Je pochopitelné, že většina z nás by se chtěla na sociálních sítích pochlubit se svou cestovní horečkou, ale existuje jedno základní pravidlo, které je třeba dodržovat. Na Facebook či Instagram nesmíš přidávat fotografie tvé letenky, zejména části se speciálním kódem, protože je unikátní a byl vytvořen jen a jen pro tebe. Nikdo ti sice let v té rychlosti neukradne a neprojde přes kontrolu dříve než ty, ale může se prostřednictvím kódu dostat přímo přes leteckou společnost k tvým soukromým informacím.

Informace o tvé platební kartě

Kreditní či debetní karta je tvým spojením s finančním světem na internetu. Nesmíš se bát plateb pomocí karet na zabezpečených stránkách a obchodech, ale na Facebooku většinou není důvodu ukládat si informace o ní, pokud nevlastníš velkou stránku a nepotřebuješ zadávat reklamy. Nechceš přece, aby se při potenciálním úniku dat dostaly informace o tvé kartě do nesprávných rukou.

Tvou vztahovou situaci

Pro někoho to možná může být užitečné, ale při delším zamyšlení neexistuje snad ani jeden logický důvod, proč by měl Facebook vědět, zda jsi svobodný nebo zadaný. U tohoto bodu není bezpečnost až tak v popředí, avšak vztahovou situaci je třeba řešit zejména v offline světě, aniž bys ji musel věšet na nos lidem na sociálních sítích. Jedině, že by ses svým partnerem chtěl pochlubit.

Informace o dovolené

Člověk se stejně jako s letenkou chce pochlubit se svou zahraniční cestou. Ani ve snu by ho nenapadlo, že by někdo mohl sledovat jeho aktivitu a odhadnout dokonalý moment, kdy zaútočit. Pojišťovny dokonce už odmítají proplácet škodu vzniklou při vloupání do domu, pokud si jejich majitelé pověsili na internet přesné informace o tom, kdy odjíždí a kdy se zase vrátí. Svou dovolenou si raději nech pro sebe.

10 věcí, které bys měl pro jistotu odstranit ze svého Facebooku. Nemusíš zbytečně zvyšovat riziko zneužití tvých osobních údajů
Zdroj: Search Engine Land

Své umístění

Aplikace a zejména Facebook tě dnes neustále otravují s otázkami, abys jim umožnil sledovat tvé umístění. Snaží se ti prý dokonale přizpůsobit své služby, ale ve skutečnosti jim pomáháš maximalizovat potenciální profit. Pokud sdílení umístění povolíš i z vlastního obydlí, na internetu i cizím lidem sděluješ svou skutečnou adresu, což není nejrozumnější.

Svého šéfa

Stovky lidí již přišly o práci jen proto, že si na svém Facebooku nechali mezi přáteli vlastního šéfa, a pak si nedali pozor na to, co lajkují, sdílejí nebo přidávají. Tvůj šéf může velmi jednoduše nahlédnout na tvou zeď a pokochat se příspěvky o tom, jaký je hlupák. Pokud tedy nevíš, jak mu v nastaveních omezit možnost vidět tvé příspěvky, pak ho raději rovnou smaž.

Fotografie tvých mladých rodinných příslušníků

I když si to možná nyní ani neuvědomujeme, naše děti jednou budou sledovat životy svých rodičů i pomocí Facebooku. Už dnes si proto musíš dávat pozor na to, co o svých malých rodinných příslušnících na sociální sítě přidáváš. Tvoje dítě či malý sourozenec jednou začnou používat sociální sítě, a pokud o nich dnes sdílíš trapné situace či nevhodné fotografie, možná ti jednou nepoděkují.

Velkou část svých přátel

Na Facebooku existuje řada uživatel, kteří si lidi mezi své přátele přidávají jen tak ze zábavy. Nezáleží jim na tom, zda se s člověkem viděli jen jednou v životě, nebo se dokonce ani neviděli, akceptují jeho žádost, a pak měsíce sledují nudné statusy o člověku, který je vlastně nezajímá. Několik studií prokázalo, že člověk zvládá udržovat přátelské vztahy přibližně jen se 150 lidmi najednou, a tak možná nastal čas promazat tvých 3500 přátel.

10 věcí, které bys měl pro jistotu odstranit ze svého Facebooku. Nemusíš zbytečně zvyšovat riziko zneužití tvých osobních údajů
Zdroj: Mashable

Telefonní číslo

Sociální síť sice existuje i na to, aby tě mohli kontaktovat staří kamarádi či potenciální zaměstnavatelé, ale na co veřejně sdílet své telefonní číslo? Spousta lidí by ho mohla velmi jednoduše zneužít při registracích do různých služeb, nebo by tě mohli začít otravovat úplně cizí lidé. A to nemluvíme ani o potenciálním riziku neustálého obvolávání ze strany různých marketingových společností.

Datum narození

Možná si řekneš, jak by bez zveřejněného data narození věděli tví přátelé, kdy máš narozeniny, ale je tomu skutečně tak? Datum narození je velmi citlivou a důležitou informací o tvé identitě, a tak jeho zveřejnění zvyšuje risk zneužití tvých osobních údajů. Je zřejmě lepší spoléhat se na kamarády, kteří vědí, kdy oslavuješ narozeniny, namísto desítek generických zpráv od náhodných lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse