Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2018 20:47
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zneužili díky Facebooku tvá data? Sociální síť začíná uživatele informovat, zda jejich osobní informace nepadly do nesprávných rukou

TECH
Uložit Uložené

Společnost Cambridge Analytica nadělala sociální síti vrásky na čele.

Skandál, který postihl sociální síť Facebook, konečně začíná nabírat i reálné kontury. Dosud se v médiích objevovaly pouze informace o tom, že britská firma Cambridge Analytica zneužila informace 50 milionů uživatelů, ale toto číslo narostlo již na 87 milionů. Nikdo však nevěděl, zda byly zneužity i konkrétní informace přímo o něm, což se nyní změní. Facebook začal v pondělí sdělovat svým uživatelům, zda Cambridge Analytica získala osobní údaje o tom, jak trávil svůj čas na sociální síti.

Nejenže dostane každý uživatel na začátku News Feedu možnost detailně si prohlédnout, jaké aplikace na Facebooku používá a jaké jim udělil pravomoci v rámci svého účtu, ale pokud Cambridge Analytica údaje získané v minulosti zneužila, uživatel dostane i speciální zprávu navíc.

Zneužili díky Facebooku tvá data? Sociální síť začíná uživatele informovat, zda jejich osobní informace nepadly do nesprávných rukou
Zdroj: Facebook

Znít bude takto: „We have banned the website ‘This Is Your Digital Life,’ which one of your friends used Facebook to log into. We did this because the website may have misused some of your Facebook information by sharing it with a company called Cambridge Analytica.“

Právě pomocí zmíněné aplikace This Is Your Digital Life získala společnost informace o milionech lidí. Často jen díky tomu, že konkrétní uživatel aplikaci použil a pomocí jeho účtu unikly informace o účtech jeho přátel. Nemusel jsi proto ani vědět, že byly tvé údaje zneužity.

Ačkoliv většina zneužitých uživatelů pochází ze Spojených států amerických, klidně by ses mezi ně mohl dostat i ty. Stačí, když máš na Facebooku dostatek mezinárodních kamarádů a brzy možná najdeš výše zmíněnou zprávu po přihlášení na sociální síť i ty. Facebook momentálně pracuje na několika vylepšeních své bezpečnosti, ale poškozena důvěra se bude znovu získávat těžko.

Domů
Sdílet
Diskuse