Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2018 9:16
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nucené potraty a podávání drog herečkám aneb temné stránky Hollywoodu, na které se časem zapomnělo

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Hnutí #metoo není jediným provaleným skandálem Hollywoodu. Prohnilé momenty jej provázejí od samého začátku.

Hollywood není jen rodištěm zábavy a domovinou slavných osobností. Některé jeho struktury jsou ve skutečnosti prohnilým semeništěm skandálů. Důkazem budiž stále probíhající kauza #metoo, díky níž bylo rozkryto rozsáhlé sexuální zneužívání, kterého se dopouštěli jak filmaři, tak herci.

Pro další příklady můžeme nahlédnout prakticky do každé dekády současného i minulého století. Od samých počátků filmového byznysu jsme byli svědky desítek mrazivých zpovědí a stovek skandálů, které se snažili jednotlivci a v některých případech i studia zatajit.

Připomeňme si pětici skandálů, které v minulosti lomcovaly Hollywoodem a rozvášněnou veřejností, avšak po čase se na ně zapomnělo. Jak totiž dokazuje současné dění, stále je třeba připomínat, že lesklá fasáda Hollywoodu bývá jen fasádou na hnilobné struktuře.

Studia nutící herečky k potratům

Připadají-li vám herečky z filmů pro pamětníky jako líbezná stvoření, možná ani netušíte, jakou cenu musely za svůj zvěčněný půvab zaplatit.

Podobně jako dnes, i v éře němého a černobílého filmu vládly filmovému světu patriarchální síly, konkrétně pak hlavy studií MGM, Paramount Pictures, Warner Bros. a RKO.

A ti v roce 1922 začali ve spolupráci s Willem H. Haysem přidávat herečkám do smluv „morální klauzule“.

Za tímto líbivým názvem se však skrývaly nitky, jimiž mohli řídit osobní životy svých hvězd. Kromě zákazů manželství je posílali na potraty, a to přesto, že byly v tehdejších Spojených státech zakázané.

Herečky Joan Crawford, Jeanette MacDonald a Bette Davis musely jít na potrat, jelikož jejich rodičovství by zkazilo jejich pověst „sex symbolů“.

Joan Crawford

Nucené potraty a podávání drog herečkám aneb temné stránky Hollywoodu, na které se časem zapomnělo
Zdroj: Wikipedia.org/Paul Hesse

Nebyly však jediné. Studio MGM například herečce Jean Harlow zakázalo, aby se vdala za Williama Powella, protože by manželská svazek zkazil její image „blonde bombshell“.

Nejodpornějším je fakt případ Judy Garland, hvězdy snímku Čaroděj ze země Oz. Když ve svých 19 letech otěhotněla, studio MGM a její matka jí přiměli, aby šla na potrat.

Její těhotenství by totiž zničilo značku „nevinného dítěte“ s níž jí chtělo studio ještě několik let prezentovat. Na potrat šla ze stejných důvodů i o dva roky později

Dietní plán studia MGM pro Judy Garland

Nebohá Judy Garland bohužel figuruje i v dalším velkém hollywoodském skandálu. Své dětství prožila jako nechtěné dítě matky, která ji nakonec přesvědčila k herecké kariéře.

Díky svému pěveckému talentu a pohledné tvářičce s ní studio MGM podepsalo smlouvu už v jejích 13 letech. Od toho okamžiku se jí však zástupci studia rozhodli formovat k obrazu svému.

Judy za slávu zaplatila vysokou cenu

Nucené potraty a podávání drog herečkám aneb temné stránky Hollywoodu, na které se časem zapomnělo
Zdroj: Wikipedia.org/Eric Carpenter pro Metro-Goldwyn-Mayer.

Holčička byla pro plátno příliš obézní, a tak jí nastavili přísný dietní plán. Producent Louis B. Mayer ji se svými kolegy nechávali hladovět a její denní příjem potravy často sestával z polévky, černé kávy a krabičky cigaret.

K tomu, aby zvládala svůj denní program a měla dostatek energie, ji navíc pumpovali amfetaminem a barbituráty. Není divu, že Judy Garland bojovala s těžkou závislostí a emoční nevyrovnaností po celý svůj život.

Ve svých 47 letech se nakonec předávkovala.

Schůzka Walta Disneyho s nacistickou filmařkou

O příklonu slavného vypravěče animovaných pohádek Walta Disneyho k nacistické ideologii se diskutovalo po dlouhá léta.

A zatímco jedni v jeho tvorbě spatřovali jasné antisemitské odkazy, někteří jeho bývalí spolupracovníci se proti těmto nařčením postavili a prohlásili, že díky osobní zkušenosti s Disneym mohou veřejnost ujistit, že jeho duše antisemitismem skutečně naplněna nebyla.

Ať je pravda na jedné či druhé straně (nebo někde uprostřed), jeden historický fakt spojující Walta Disneyho s hitlerovským Německem přeci jen existuje.

Byl totiž jediným šéfem hollywoodského filmového studia, který se na konci roku 1938 setkal s nacistickou filmařkou Leni Riefenstahl.

Leni Riefenstahl s Adolfem Hitlerem

Nucené potraty a podávání drog herečkám aneb temné stránky Hollywoodu, na které se časem zapomnělo
Zdroj: Wikipedia.org/German Federal Archives

A to jen pár měsíců po záboru Sudet a Křišťálové noci, během níž byly zničeny tisíce židovských domovů, obchodů a synagog po celém Německu.

Filmařku, která proslula svým dokumentem Triumf vůle, který byl hlásnou troubou nacistické ideologie, na letišti přivítali jen tři lidé.

Walt Disney mezi nimi sice nebyl, avšak 3. prosince 1938 vzal Leni Riefenstahl na tříhodinovou prohlídku svých studií a ještě k tomu zařídil promítání jejího dokumentu Olympia.

Hollywoodská sexbomba Lana Turner a její vražda mafiánského přítele

Femme fatale hollywoodských filmů proslula nejen rolemi sexbomb (které ji vynesly přezdívku „blonde bombshell“), ale i svým divokým osobním životem.

Za svůj život se stihla vdala celkem osmkrát a vystřídat měla celou řadu milenců včetně Rexe Harrisona, Clarka Gablea a údajně také Franka Sinatry.

V roce 1958 však do jejího bouřlivého života vstoupila vražda, kterou měla mít na svědomí ona sama. Před soud se postavila za vraždu svého přítele Johnnyho Stompanata, který měl být mafiánem s vazbami na známého gangstera Mickeyho Cohena.

Lana Turner s dcerou Cheryl

Nucené potraty a podávání drog herečkám aneb temné stránky Hollywoodu, na které se časem zapomnělo
Zdroj: Wikipedia.org

Johnny byl nalezen ubodaný v domě Lany Turner. U soudu se nakonec ukázalo, že mafiána zavraždila hereččina 14letá dcera Cheryl Crane.

Ta tak měla učinit v sebeobraně poté, co Johnny Stompanato její matce vyhrožovat, že ji zmrzačí a Cheryl zabije. Soudce rozhodl, že šlo o nutnou sebeobranu a dvojice odešla od soudu bez trestu.

V novinách se pak ale ještě řadu týdnů spekulovalo o tom, že vraždit měla Lana Turner poté, co přistihla Johnnyho Stompanatu v posteli s Cheryl. Následně měla dceru přesvědčit, aby vzala vinu na sebe, protože jako mladistvou by ji čekal nízký trest. 

Domů
Sdílet
Diskuse